Bahrein je otočka državica sa 709.000 stanovnika u Perzijskom zaljevu, a među turistima je popularna destinacija zbog svojih historijskih atrakcija ali i sjaja modernog vremena koji je krasi.

 

Ova kraljevina je jedna od najliberalnijih zemalja regiona, što je čini savršenom za zapadnjačke posjetioce koji dovoljno ne poznaju običaje, tradiciju i religiju tog prostora, piše magazin AskMen.

Gradovi u Barhreinu odišu starinskim šarmom koji se susreće sa uvjerenjima novog svjetskog poretka. Tako se poetični poziv na molitvu s minareta kombinuje sa luksuznim trgovačkim centrima i odmaralištima. Vremenske prilike su posebno dobre krajem jeseni i početkom proljeća.

Taksi je najbolji način da s aerodroma stignete do svog hotela, ali je to i najbolje prevozno sredstvo do lokacija po samom otoku. Jedna od najjeftinijih opcija je odmaralište Al Dana Novotel u Manami, glavnom gradu Bahreina. Dizajnirano u marokanskom stilu, odmaralište je prostrano, prozračno i ima simpatičan bazen, te nudi kvalitetan doručak i divan pogled na svjetlucajuću tirkiznu vodu.

Dan 1

Javne plaže su rijetke u Bahreinu, te je najbolje da prve sate svog boravka ovdje provedete na plaži odmarališta, a onda se zaputite u istraživanje otoka i kupovinu.

Trgovački centar Seef Mall oduševit će vas svojim arabeskama, prozorima i mramornim podovima, a do njega ćete stići kroz Bab al Bahrain (Vrata Bahreina).

Ako vam je draže kupiti bilo kakvu vrstu nakita, otiđite u Damas, poznati lanac draguljarnica u regiji.

Ukoliko to vrijeme dozvoli, ne propustite posjetu Manama Souqu – starom bazaru gdje ćete vidjeti više zlata na jednom mjestu nego bilo gdje drugo. Kupite začine i pistacije, koje su tu izuzetno ukusne i jeftine, a za sve što kupujete poželjno je da se cjenkate.

Nakon kupovine svratite na shawarmu, odnosno verziju doner kebaba, koja se prodaje na svakom ćošku, jako je ukusna i smiješno jeftina.

Kad vam i toga bude dosta, taksijem otiđite do džamije Al-Fateh, izgrađene početkom 1990-ih sa impresivnom strukturom i sposobnošću da pod svoje okrilje primi 7.000 vjernika istovremeno.

Trebali biste vidjeti i Nacionalni muzej, koji ima artefakte stare i po 9.000 godina, te ribarnicu i marinu.

Dan 2

Ako ste u Bahreinu s prijateljima, otiđite na organizovani obilazak, zaplovite tradicionalnim arapskim brodom ili organizujte zabavu pod pustinjskim nebom u beduinskom šatoru.

Poželjno je da posjetite i tvrđavu Arad koja datira iz 2300. godine prije nove ere, a poslije sjedite uz more i uživajte u gledanju sportova na vodi.

Još jedna lijepa destinacija je Al Muharraq, mali otok u blizini Maname koje je mnogo manje dotakao modernizam. U starom gradu posjetite kuću šeika Ise bin Alija, vladara Bahreina do 1932. godine i osjetite čari života na visokoj nozi.

U blizini autoputa Budaiya je i hram Barbar, a kad se konačno vratite u centar Maname, za noćni život su idealni klubovi BJ, Rock Bottom i Likwid, a za večeru izabrite arapsku ili indijsku kuhinju i znajte da je u Bahreinu skoro nemoguće naići na lošu hranu.

Dan 3

Treći dan u Bahreinu počnite posjetom tvrđavi Roffa, izgrađenoj 1812. godine sa fantastičnim pogledom. Vlada Bahreina tu je imala sjedište do 1869.

Potom se ponovo pripremite za vožnju, i to ovoga puta prema Jebel Dukhanu i Drvetu života. Ovo prirodno čudo staro je 400 godina i nalazi se usred pustinje bez ikakvog vidljivog izvora vode. Ovdje se mogu vidjeti i stočari koji vode svoje kamile i koji će vam vrlo jeftino ili čak besplatno dopustiti da se fotografišete uz ove životinje ili ih jašete.

Na kraju se vratite u Manamu i zaustavite kraj džamije Khamis, za koju se vjeruje da je prva džamija u Bahreinu, te jedna od najstarijih islamskih građevina u ovom dijelu svijeta. Njeni temelji datiraju od početka sedmog stoljeća.

Kada ste savladali časove historije ove zemlje, zaputite se u ronjenje i skijanje na vodi.

Savjeti za putovanje

Odjenite se pristojno. Iako je Bahrein veoma liberalna i moderna zemlja, ipak je i islamska. Uprkos vrućini muškarci ovdje ne hodaju bez majica, a to je dozvoljeno samo kraj bazena ili na plaži.

Ako u Bahrein putujete sa partnerom/partnericom izbjegavajte javno iskazivanje privlačnosti, pa čak i u klubovima, jer možete upasti u nevolje. Držanje za ruke je prihvatljivo.

Također, fotografisanje muslimanki bez dozvole ovdje nije dozvoljeno.

Manje prodavnice mogu biti zatvorene od podneva do 16 sati, tako da možete planirati svoj dan.

Izvor: Sarajevo – X, B92

Izvor: B92 PUTOVANJA