Slovenac Leon Srnec napravio moderno etnoselo i oživeo Vranešu kod Nove Varoši

Etnoselo u Vranešu Foto S. Jovičić

Vraneša kod Nove Varoši – Nižu se obični seoski prizori na regionalnom putu od Kokinog Broda ka Pribojskoj banji, smenjuju kamenite padine, livade, dotrajale kuće i okućnice. Promiču tako sve do nevelikog, doskora zamrlog sela Vraneša u novovaroškom kraju. A tamo, poput zelene oaze u pustinji, lepo uređeno etnoselo sa modernim brvnarama, apartmanima, cvetnim livadama, zatvorenim bazenom, pa i heliodromom. Sa svakojakim dešavanjima, naravno za goste, domaće i iz sveta – jedan je ovamo ovih dana potegao čak s Kariba.

Novi život u Vraneši udahnuo je ovom gradnjom Slovenac iz Celja, biznismen Leon Srnec. Prvo je razmišljao da u okolini Nove Varoši napravi vikendicu za stare dane, a onda, kad je video neotkrivenu lepotu za turiste, ohrabrio se da uloži prilično para i sagradi čitavo etnoselo. Do sada je, u minule tri godine, već investirao 1,2 miliona evra.

– Nije bilo lako. Trebalo je, recimo, ovamo dopremiti oko 2.000 kubika zemlje da bi se kameniti plac posuo i izravnao, kad smo kopali rezervoar za vodu potrošeno je 220 mina. Napravili smo mnogo toga, centralni objekat od 400 kvadrata, pet bungalova, dva apartmana. Imamo i sopstveni vodovod, sopstvenu trafostanicu, agregate. Sada je ovde 26 ležaja, kompletan velnes centar, heliodrom, uskoro ćemo iznajmiti i helikopter da bi gosti naselja mogli da ga koriste. Zaposlili smo 17 radnika iz novovaroškog kraja, namirnice za srpsku kuhinju koju negujemo nabavljamo iz registrovanih poljoprivrednih gazdinstava ovog područja. Počelo je dobro, nisam se pokajao zbog ovog ulaganja – sumira za „Politiku" Leon Srnec.

          Otac i sin Leon i Žiga Srnec u etnoselu u Vranešu Foto S. Jovičić

Za to vreme njegov 19-godišnji sin Žiga vredno radi sa zaposlenima, kosačicom kosi oko heliodroma. Momku se ovde izuzetno dopada, ne želi da ide na more, svoj raspust u Vraneši radno provodi.

Da bi goste u udaljeno novovaroško selo privukao i vratio uloženo, ulagač iz Slovenije je, najpre, obezbedivši komforan smeštaj, osmislio i niz sadržaja. Tu su antistres program za one koji brzo žive, relaks užitak u velnes delu gde su ruska banja, finska sauna, ledena pećina, svetlosna terapija i drugo, pa izleti po okolini: vožnja čamcem po Radoinjskom jezeru sa piknikom (jagnje s ražnja) u prirodi, odlazak u manastir Mileševu, na Savine vode, do meandra Uvca. U Etno-eko selu Vraneša polupansion sa uključenim velnes sadržajima staje 50 evra, a za sada ovde najčešće dolaze gosti iz Beograda i iz inostranstva, uglavnom iz država EU.

– Ovde je prelepo, sad da mi tražite da nađem jednu zamerku ne bih mogla, mada ih često nalazim na drugim mestima – odgovara nam na pitanje kako je ovde gošća Miljana Vidojević iz Beograda, zaposlena u predstavništvu kanadske firme „Rezervoar kapital korporejšn" koja priprema gradnju dve hidrocentrale na Limu kod Brodareva.

Za Leona Srneca kažu da se odlično uklopio u svakodnevicu Vraneša, seljani ga uvažavaju, on njih takođe. Cela Vraneša i susednu Radoinju zvao je na otvaranje. Radnica Dragana Pjanović, zaposlena u Srnecovom etnoselu kao šankerica i spremačica, samo ima reči hvale za njega:

– Sve je ovde bilo zamrlo, njegovim dolaskom počelo je nešto da se dešava. Zaposlila sam se ovde, pa u porodici jedino ja radim, muž ne radi, a dvoje dece su nam na fakultetu. Poštujemo Leona Srneca i kao čoveka i kao poslodavca. A on je prihvatio naše običaje, čak i krsnu slavu, Svetog Vasilija Ostroškog, počeo da slavi – kazuje Dragana.

Branko Pejović
Izvor: Politika,B92

Izvor: B92 PUTOVANJA