Švajcarski grad Gstaad (Kštat) je od 2010. uveo sertifikate za hotele namenjene turistima koji odmor provode obilazeći okolinu biciklom.

 

Švajcarska je popularna među biciklistima – Photo: Robert Thomson’s / Flickr

 

Ovog leta, turisti koji posete Gstaad i okolna mesta u opštini, moći će da biraju neki od niza hotela u kojima se garantuje garantuje kompletna briga o biciklistima i njihovim biciklima.

Svaki gost dobiće ormarić/loker gde će moći da ostavi svoju biciklističku opremu, a ovlašćeni hoteli će morati da imaju servis za bicikle, deo za čišćenje, pranje i održavanje, perionicu rublja za znojave bicikliste, kao i osoblje koje poznaje biciklističke trase u regionu.

Biciklistima će na raspolaganju biti i hotelski paketi sa dodatnim uslugama, kao što su specijalno zapakovani lanč-paketi, snekovi za posle vožnje i teretane prilagođene biciklistima.

Do sada je deset hotela u Gstaadu dobilo sertifikat "Hotel za Bicikliste", a grad je idealan za ljubitelje ovog sporta, jer postoji bezbroj staza namenjenih vožnji bicikla. Osim toga, pejzaž oko Gstaada je spektakularan – sa planinskim vrhovima, dolinama i jezerima.

Lokalni turistički zvaničnici tvrde da u okolini Gstaada postoji ukupno 500 kilometara staza sa GPS markerima, kao i 150 km staza obeleženih klasičnim markerima, odnosno znacima na putu.

Najpopularnije staze

Les Planards – staza je duga 23 km, visinska razlika je 655 metara, kondiciona težina staze – laka, tehnička težina – laka.

Lauenensee – staza je duga 25 km, visinska razlika je 492 metra, kondiciona težina staze – laka, tehnička težina – laka.

Parwengen – staza je duga 24 km, visinska razlika je 933 metra, kondiciona težina staze – srednje teška, tehnička težina – srednje teška.

Turbach-Hornberg – staza je duga 23 km, visinska razlika je 865 metara, kondiciona težina staze – srednje teška, tehnička težina – srednje teška.

Eggli-Wispile – staza je duga 44 km, visinska razlika je 1.660 metara, kondiciona težina staze – teška, tehnička težina – srednje teška.

U okolini postoji i šest bajk-žičara koje su specijalno opremljene tako da bez problema mogu da prevezu bicikliste i njihove bicikle do planinskih stanica, kao i između naseljenih mesta.

Izvor: B92

Izvor: B92 PUTOVANJA