Žičare, snežni planinski vrhovi, drvene cvetne kuće, idilične livade sa kravama, švajcarski sir i čokolade, odlične skijaške i hajking staze.

 

Photo: Ryan Gsell / Flickr

Švajcarsko alpsko selo Grindelvald okruženo je planinskim vrhovima stalno prekrivenim snegom kao što su Eiger (3.970 m), Monch (4.099 m) i Jungfrau (4.158 m). Dolina Grindelvalda idealna je za posetu i leti i zimi.

Postoji priča da naziv sela potiče od prvih doseljenika u ovu oblast, koji su dolaskom zatekli samo Grinde ol Wald (stene i šumu), odatle naziv Grindelwald.

Turista ima na pretek, najviše iz Azije. Naime, Grindelvald se smatra nezvaničnom prestonicom Japanaca u Švajcarskoj, tako da ih ima na svakom koraku. Najčešće se sreću na livadama gde neumorno i strpljivo pokušavaju da uhvate dobar kadar unoseći se i približavajući se kravama što je više moguće. Upravo zbog tolikog prisustva, mnogi natpisi i putokazi stoje i na japanskom.

Sam centar Grindelvalda predstavlja pravi ušuškani švajcarski prizor: drvene kuće dekorisane saksijama cveća, jedna glavna ulica, kičma čitave doline i snežni planinski vrhovi vidljivi gde god da se nalazite. Minijaturne radnje u samom centru preplavljene su suvenirima. Definitivno, najkorisniji i najsmisleniji je švajcarski vojni nož.

Obavezno probajte švajcarski sir. Prava stvar je biti ugošćen u kolibici koja odiše najrazličitijim vrstama sira i probati od svake po malo. Neodoljive čokolade su drugi neizostavni delikates.

I dok se šetate dolinom kroz sam centar Grindelvalda, ne možete da ignorišete sve te planine koje vas okružuju. Stiče se utisak kao da će gomila stena i kamenja da se obruši na vas.

Izleti na 3.000 metara

Schilthorn je planinski vrh visine 2.970 m, poznatiji pod imenom Planina Džejmsa Bonda. Jedan od filmova iz serijala Džejmsa Bonda, U službi Njenog veličanstva, snimljen je baš ovde. Imaćete priliku da na oko 3.000 m odgledate najupečatljivije fragmente iz filma uz neizostavnu scenu gde Bond izgovara svoju čuvenu rečenicu ‘My name is Bond. James Bond.’

Druga atrakcija ovog vrha je restoran Piz Gloria, takođe redizajniran za potrebe filma. To je jedan od retkih pokretnih restorana na svetu koji se lagano vrti u krug. Za malo manje od sat vremena, restoran opiše krug od 360 stepeni. I dok pijete čaj ili uživate u odličnoj klopi u toplom restoranu, iza ustakljenih prozora restorana pred vama se lagano smenjuju snegom prekriveni predeli.

Do Šiltorna će vas dovesti jedna od žičara iz samog Grindelvalda. Druga, znatno napornija opcija je pešačenje za koje je hajkerima u odličnoj formi potrebno oko 5 sati.

Jungfraujoch (3.454 m) je jedan od najviših vrhova Evrope. Sa stanice Kleine Scheidegg kreće 9 km dugačka pruga koja ide do vrha planine, čime se savladava visinska razlika od 1.400 m, a 7 km pruge probija se kroz tunel. Prva petominutna pauza u tunelu je na stanici Eigerwand gde se nalazi ogroman prozor dužine 8, i visine 1 metar. Pred kraj filma Kazna na planini Ajger sa Klintom Istvudom, pojavljuju se scene snimljene upravo na ovom mestu.

Još jedan vrtoglavi pogled sa prozora prema Eismeer-u (Ledenom moru) je na drugoj stanici. I dok sedite u vozu koji se s mukom probija kroz stene i penje na visinu od ko 3.500 m, počinjete otežano da dišete i da osećate pritisak u ušima. Nakon 50-ak minuta vožnje dolazi se do vrha. U povratku vožnja traje znatno kraće, oko 30 minuta.

Na samom vrhu Jungfraujoha, Sphinx, nalazi se platforma sa neverovatnim pogledom od 360°. Stene i sneg koji se pružaju pred vama u nedogled, mešaju se sa maglom i oblacima. Između neba i zemlje! Gore nema dalje. Na Sphinx-u se nalazi i opservatorija, koja se koristi isključivo u naučne svrhe.

Velika atrakcija je i šetnja kroz Ledenu palatu, veliku ledenu pećinu koja 200 m prodire u glečer. Gde god da se okrenete led: pod nogama, iznad i oko vas. Duž čitavog tunela nalaze se gelenderi da se ne okliznete i padnete, a različite ledene skulpture iz celog sveta (pingvini, igloi, ptice) redovno se menjaju i dekorišu ledeni prizor.

Pravi je provod doći na ovu visinu u ono doba godine kada u dolini Grindelvalda još uvek nema snega. U majici kratkih rukava, sankanje i skijanje na 3.500 m predstavlja odličnu zabavu.

Jedna od žičara dovešće vas do jezera Bachalpsee koje se nalazi u sred planina. Miran zalazak sunca, bez vetra, i u jezeru preslikane planine Wetterhorn i Schreckhorn – ovakav prizor preslikavanja obrisa planina na kristalno čistom jezeru Bachalpsee, ne treba propustiti.

Smeštaj

Downtown Lodge hostel nalazi se u centru Grindelvalda. Krevet za jednu osobu od 25 €. Adresa: Dorfzentrum, 3818 Grindelwald.

Youth Hostel Grindelwald je još jedna jeftinija varijanta, krevet od 25 € po osobi. Adresa: Die Weid 12, Terrassenweg, 3818 Grindelwald

Hotel Berberhof, 3 zvezdice, preko puta glavne železničke stanice, u centru, sobe od 55 €. Adresa: Beim Bahnhof, Postfach 64, 3818 Grindelwald.

Sunstara hotel sa 4 zvezdice, smešten je na visini od 1.050 m, na svega 8 minuta hoda od železničke stanice. Sobe od 88 €. Adresa: Hauptstrasse, 3818 Grindelwald.

Izvor: B92

Izvor: B92 PUTOVANJA