Pizza je u SAD maltene nacionalno jelo i ne pravi se na isti način u različitim delovima zemlje. Njujorške su hrskave, originalne čikaške su debele, a kalifornijske se prave sa egzotičnim začinima.

Photo: aNgeLinRicHmoNd / Flickr

Njujorške pizze su se pojavile početkom 20. veka, i za njih je karakteristično da su velike i tanke, i da se mogu lako presaviti. Prva picerija u SAD otvorena je baš u Njujorku 1905. godine pod nazivom Lobardi’s, na Menhetnu u kvartu Little Italy.

Chicago pizza se pravi u dubljoj tepsiji, sa vrlo debelim, ali ukusnim testom po ivicama. Prelivena je ogromnim količinama sira i pasiranog paradajza. Čikaške pizze je prvi put počela da pravi Pizzeria Uno 1943. godine. Ipak, tržište je promenilo ponudu, i danas u Čikagu dominiraju pizze s tankom korom kakve su karakteristične za Njujork.

Kalifornijska pizza je kombinacija njujorškog i italijanskog tankog i hrskavog testa, sa prelivom u kalifornijskom stilu, odnosno od sastojaka koji nisu karakteristični za italijansku kuhinju. Zbog toga kalifornijska pizza često ima ukus meksičke, tajlandske, pa čak i karipske hrane.

New Haven pizza, među lokalcima poznata i kao apizza, pravi se u stilu napolitanskih pizza. Prva pizzeria u ovom gradu u Konektikatu na severoistoku SAD, bila je Frank Pepe Pizzeria Napoletana, otvorena još 1925. Za razliku od klasične pizze gde mozzarella sir ulazi u osnovu svake pizze, pizza New Haven u osnovi ima testo, origano, paradajz sos, i malo rendanog sira pecorino romano, ali bez mozzarelle.

Lista najboljih picerija u SAD koju je sastavio Lonely Planet

U svetu postoje dve vrste hrane: italijanska i ostala. A pizza? Ona je toliko sveprisutna u SAD, sa toliko lokalnih varijanti, da mnogi Amerikanci pogrešno misle da su je oni izmislili

Pitanje gde se jede najbolja pizza u Americi uvek izaziva debate. Evo favorita:

Njujork

Pizza sa tankom korom koja se prodaje na komad u kisocima, kao i u pravim picerijama sa tradicionalnim rernama, zaštitni su znak Njujorka. Na Menhetnu su najbolje picerije Joe’s (West Village), John’s (West Village ili Midtown), Patsy’s (uptown). To su sve sjajni pizza restorani, ali ne i najbolji. Najbolja pizza jede se u Bruklinu.

U Bruklinu je među turistima omiljena Grimaldi’s, koja se nalazi ispod mosta Brooklyn Bridge. Savršena pizza se jede i u maloj i nepretencioznoj piceriji Di Fara (1424 Ave J), Franny’s na Prospect Heights, kao i u Totonno’s (Coney Island).

Ipak, za sada je najbolja od svih Lucali’s u kvartu Carroll Gardens. Vlasnik i šef kuhinje Mark Iacono je u početku pizze pravio iz hobija, a restoran je otvorio na nagovaranje komšija. Picerija je minijaturna, sa nekoliko stolova na kojima su sveće, a lako se može desiti da uprkos rezervaciji čekate, ali i da vidite nekog poznatog kao što su Beyonce ili Jay-Z. Lucali nema licencu za točenje alkohola, tako da ponesite sopstveno vino ili pivo.

Pizza u restoranu Lucali je neverovatno hrskava, prelivena tankim slojem sosa za koji vlasnik kaže da ga je ‘tajni’ recept njegove babe. Zatim sledi toping od nekoliko vrsta sira mozzarella, i fil po izboru. Na kraju ide rendani sir Grana Padano.

Pizze su 18$, a calzone 10$; kartice se ne primaju, plaća se isključivo kešom. Radno vreme: od 18h do 22h; utorkom zatvoreno.

Čikago

Čikago i Njujork su oduvek bili u ratu oko toga gde se pravi bolja pizza.

Ipak, većina je saglasna da se najbolja pizza u Čikagu jede u lokalnom restoranu koji je postao institucija – Giordano, u distriktu Near North, severno od poslovnog centra Loop. Vlasnici picerije se kunu da su recept za pizzu dobili od svoje majke još u Italiji. Specijalitet kuće je punjena pizza sa kobasicama, pečurkama, zelenom paprikom, i crnim lukom.

Kalifornija

Mnogi tvrde da ne postoji jelo kao što je kalifornijska pizza, a većina se slaže da je ona u svakom slučaju jedan moderan koncept. Deblja, gurmanskija varijanta njujorške pizze, često je filovana sastojcima kojih nema u originalnim pizzama, kao što su artičoke, meksička govedina carne asada ili tajlandski prelivi. To i liči na Kaliforniju.

Dva najbolja mesta za snobovsku-a-istovremeno-opuštenu pizzu su Oakland’s Pizzaiolo i Chez Panisse. New Haven

Najbolje tri pizze u gradu su sasvim sigurno i najbolje u celoj regiji Nova Engleska (New England), i sve tri na jelovniku imaju lokalnu ‘pizzu sa školjkama’ (bez paradajza, sa mocarelom ili sirom rikota – plus lokalne školjke). Lokalni stručnjaci za pizzu se svi slažu da se u New havenu pravi najbolja pizza, i tačka. Ponekad ćete ovde pojesti fenomenalnu pizzu, a u svim ostalim picerijama ona će biti samo ‘odlična’.

Najpoznatija je Frank Pepe’s. To je lanac sa nekoliko picerija, a najbolji je na trgu Wooster Square, kompaktnom kvartu naseljenom Italo-Amerikancima koji je okružen autoputem i železničkom prugom. Pizza prave u old-school stilu, sa mestimično reš testom.

Relativno šljašteća i modernog izgleda je picerija Bar, ogroman hangar sa šankom i binom za bendove. Izbor pizza je veliki.

Ipak, mnogi lokalci se slažu da je najbolja Sally’s Apizza, osnovana još 1938. Ali ovde će vam se lako desiti da čekate dva sata na slobodan sto, osoblje nije previše ljubazno, ali je pizza skoro uvek perfektna. Sent Luis

Mnogi, a pogotovo stanovnici Čikaga, vole da naglase da ne postoji nešto poput \"pizze iz Sent Luisa\". Ipak, Sent Luis ima svoju pizzu i ona je, verovali ili ne, odlična.

‘St Louis pizza’ se pravi sa tankim i hrskavim testom i seče se na pravougaone komade. Najčešće je prelivena debelim slojem lokalnog kremastog sira ‘Provel’, koji je mešavina švajcarskog, provolonea sa juga Italije, i američkog sira.

Najpoznatija picerija u gradu je Imo’s, koja je u Sent Luisu danas prava institucija. Na sajtu picerije stoji da su oni najverovatnije prvi u Americi počeli dostavu pizze na kućnu adresu, i to još 1964.

Izvor: B92

Izvor: B92 PUTOVANJA