Na samom jugu Portugala je Faro, grad od 60.000 stanovnika, jedna od najposećenijih destinacija na južnoj obali. To je grad sa istorijskim centrom, dugim peščanim plažama i odličnim noćnim životom.

                         Photo: maiacoimbra / Flicikr

Turističkom razvoju mesta mnogo je doprineo aerodrom sagrađen u neposrednoj blizini, gde danas sleće više low cost kompanija koje za male pare dovode ogroman broj turista. Mnogi od turista odlaze u druge rizorte duž obale, ali većina obavezno prođe kroz Faro.

Tokom zime Faro je ne manje zanimljiv, jer ima prijatnu klimu i veliki broj sunčanih dana.

Faro i celu južnu obalu Portugala poznatu pod imenom Algarve, otkrili su britanski turisti 1960ih, a ubrzo su krenuli da dolaze i turisti iz Nemačke, Holandije, i Irske.

Mnogi od njih su tu kupili kuće, a zajednica ekspatriota, pogotovo britanskih, danas je veoma jaka. Danas čak postoji dnevna novina na engleskom Algarve Resident, a sa lokalcima se u glavnom lako komunicira na engleskom jeziku.
                     Photo: Glen Bowman / Flickr

ATRAKCIJE

Cidade Velha (Stari grad) je odlično očuvani deo grada koji se nalazi odmah iza luke. Ulice su kaldrmisane, a kuće su iz 18. veka, karakteristične lokalne arhitekture kojom dominira mavarski uticaj. Grad je u dva navrata pogodio razoran zemljotres, 1532. i 1755, i većina kuća je podignuta nakon tog perioda.

Stari grad je još uvek okružen delovima rimskih zidina. Na mestu gde je bio rimski forum, danas se nalazi katedrala iz 13. veka, a preko puta nje je biskupova palata iz 18. veka.

Odmah pored nalazi se samostan iz 16. veka, danas gradski muzej arheologije u kojem je naročito zanimljiva sekcija posvećena periodu arapske okupacije grada.

Na trgu Praça de Dom Francisco Gomes je mali Pomorski muzej o istoriji ove obale, sa modelima brodova i ratnih jedrenjaka.

Jedna od atrakcija je i Capela dos Ossos (Kapela kostiju) u crkvi Igreja do Carmo. U kapelu su uzidane kosti oko 1.200 monaha.

U Faru postoji i Centar jevrejskog nasleđa sa malim muzejem i grobljem koje je zvanično osnovano 1851, kao jedini preostali trag jevrejskih zajednica koje su tu živele u periodu nakon inkvizicije. Jevreji su iz Portugala zbog inkvizicije pobegli krajem 15. veka i naselili se na Gibraltaru i u Severnoj Africi. Ali, nakon razornog zemljotresa i cunamija u Lisabonu 1755, njihovi potomci su zvanično pozvani u Portugal kako bi pomogli da se obnovi uništena privreda.

Veliki deo novih kvartova u Faru čine apartmani za izdavanje, a ulice su prošarane atraktivnim malim prodavnicama.
                               Photo: The_Skinny_Boy / Flickr

ŠOPING

Glavne ulice za šoping su Rua Santo Antonio i Rua Francisco Gomez koje se nalaze u srcu starog grada.

Largo do Mercado je gradska pijaca koja je otvorena svakog dana i predstavlja odličnu priliku za turiste da se izmešaju sa lokalcima i steknu uvid u njhivo način života. Turisti u glavnom kupuju rukotvorine, lokalna vina, i tradicionalnu odeću.

RESTORANI

Rua de Santo Antonio je pešačka ulica koja pored prodavnica, ima i najveću koncentraciju restorana, od ekstra jeftinih do luksuznih.

Ginasio Clube Naval je restoran sa najboljim pogledom na luku, a najstariji riblji restoran sa spcijalitetima od tek ulovljene ribe je Adega Dois Irmaos. Lokalni specijaliteti su i slatkiši od smokvi i badema.

NOĆNI ŽIVOT

S obzirom da Faro ima univerzitet, studentska populacija je garant da postoji dobar noćni život.

Najveći broj klubova i pabova nalazi se u ulici Rua do Prior, kao i u uskim uličicama koje izbijaju na Rua Conselheiro Bivar i Rua Infante Dom Henrique.

Pabovi se otvaraju pre podne ili oko podne, i rade do 1 ili 2 ujutro, a klubovi počinju s radom oko 11 ili 12 uveče, i otvoreni su do jutra.

PLAŽE

Praia de Faro je duga nekoliko kilometara tako da nikada nije gužva. Voda je u glavnom plitka, ali postoje i mesta gde odmah počinje dubina.

Na plaži ima više barova i kioska sa hranom, i postoje i javni toaleti, ali ne i tuševi.

Plaža se nalazi iza aerodroma, severoistočno od centra grada i udaljena je oko 7 km.

OKOLINA

Lisabon – do glavnog grada Portugala treba 2.5 sata brzim vozom Alpha Pendular, a karta u jednom pravcu je oko 20 €. Do Lisabona saobraća i voz Inter City, ali vožnja traje 3.5 do 4 sata. Autobusi takođe saobraćaju, a karta je malo jeftinija, oko 18 €.

Almancil je gradić desetak kilometara severozapadno, u unutrašnjosti. Atrakcija je crkva São Lourenço de Matos iz 18. veka.

Estói je selo 10 km severno, interesantno zbog ruševina ogromne rimske vile iz 3. veka. Parohijska crkva je sagrađena u 16. veku, a tu je i vlastelinsko dobro Palácio de Estoi koje je pretvoreno u krčmu.

Turistički kompleski sa hotelima od 5 zvezdica Quinta do Lago i Vale de Lobo nalaze se zapadno od Fara. To su ekskluzivni centri sa školom jahanja i terenima za golf i tenis.

SMEŠTAJ

Faro je gradić čiji se broj stanovnika duplira u špicu sezone, tako da je u julu i avgustu teško naći dobar smeštaj jer se sve rasproda unapred.

Ipak, Faro ima ogromnu ponudu smeštaja, od betonskih kompleksa za paket aranžman turiste, do manjih hotela, apartmana, i privatnih soba. Osim toga, lokalci koriste svako parče svojih kuća kao privatan smeštaj, tako da je ponuda ekstra jeftinih a manje kvalitetnih soba takođe dobra.

Izvor: B92

Izvor: B92 PUTOVANJA