Etnoselo „Ćuran“ u Ovči otvorilo vrata i turistima ponudilo pristupačne cene usluga. U ponudi kupanje, pecanje, jahanje, prezanje konja u fijaker i hranu za male pare

 

 

Foto P. Mitić

A samo deset kilometara od centra Beograda, u Ovči, na površini od dva hektara, porodica Simonović je plac pretvorila u salaš i otvorila vrata turistima.

U prvom planu restoran, u pozadini dvorište sa šankom, bašta sa stolovima, bazen za decu i odrasle, ležaljke i ljuljaške na suncu i u hladovini, daleko iza zelenila mali zoološki vrt čiji stanovnici (nojevi, emui, jarići, kokoške, poniji, konji, magarci, začevi, a uskoro stižu paun i vijetnamski prasići) čekaju da im se posed dotera pa da mogu da se „druže" sa posetiocima… I sve to za „džabe".

Rade, glava kuće i idejni tvorac svega što se u etnoselu može videti, sve vreme rada na „projektu" stremi ka ostvarenju sna – ponuda menija po kome se hrana prodaje „po ceni koštanja".

– „Ćuran" nudi kupanje, pecanje, jahanje, prezanje konja u fijaker i hranu za male pare – kaže Rade. – Namera mi je da se kod nas uživa, a cene hrane su najniže u gradu.

Za razliku od dosadašnjih etnosela za čiji su se izgled pobrinuli profesionalni enterijeristi gazda ovog imanja je sve sam smislio. I zaista, ako ne na prvi, vidi se na drugi pogled koliko je truda, vremena i ljubavi uloženo u ovu ambijentalnu celinu koja odiše seoskim duhom iako je samo kilometar ili dva udaljena od saobraćajnog kolapsa na Zrenjaninskom putu.

– Svaki komad koji vidite kupovao sam po buvljacima, vašarima, cirkusima i pijacama po Srbiji – kaže Rade. – Nedostaje još štošta, ali ima vremena, nabavićemo, nigde nam se ne žuri.

Kao u svakom autentičnom seoskom domaćinstvu i ovo odiše tradicijom. U drvenom, rustičnom prostoru na zidovima je postavljena ogromna kolekcija ćilima i starinskih ogledala, ima tu i pokoja bačva, pa sedlo, testera i šamlica, sa plafona visi 50 fenjera, iznad svakog stola „živi" akvarijum luster, stolice su presvučene čipkom i vezom, voda žubori iz fontana, a u ćošku ima i klavir, za svaki slučaj, jer kako domaćin kaže, „ko svira, može da muzicira"…

Izvor: Večernje novosti,B92

Izvor: B92 PUTOVANJA