Najbrže rastuća megametropola svijeta se skoro preko noći prometnula iz malog ribarskog mjesta u ultramodernu urbanu prijestolnicu arapskog imperija.

 

 

Kako izgleda kad fantazija postane stvarnost, vidjet će svaki posjetitelj Grada čuda: neboderi koji izviru iz pustinje kao fata morgana, muškarci u tradicionalnoj odjeći s laptopom u rukama, vrhunske prometnice nalik onima iz znanstveno-fantastičnih filmova te utrke deva kao lokalni ritual. Sve su to svakodnevni prizori Dubaia, jednog od najvećih gradova Ujedinjenih Arapskih Emirata. Zemlja u kojoj su se naselja nekada gradila od trske i blata, danas je domovina gradova s raskošnim bulevarima čije se arhitektonske vizure mijenjaju iz dana u dan. Uz džamije ponosno stoje shopping hramovi 21. stoljeća, trbušne plesačice vladaju disco klubovima, a hich-tech beduini šeću od šatora do palača.

Najčuveniji grad je Dubai – najbrže rastuća megametropola svijeta, koja se skoro preko noći prometnula iz malog ribarskog mjesta u ultramodernu urbanu prijestolnicu arapskog imperija. Sastoji se od tri dijela, Bur Dubai, Deira i Jumirah Beach, a prepoznatljiv je po Burj Al Arabu, hotelu u obliku jedra. No, Dubai je još legendarniji zbog svojih projekata: u njemu se gradi najviši toranj na svijetu Burj Dubai, s više od 160 katova, potom golemi kompleks „Palma" od umjetnih otoka u obliku palme koji će se vidjeti s Mjeseca (8. svjetsko čudo). Tu nastaje i Dubailand, najveći zabavni park na svijetu u kojem će biti hoteli (neki samo i dječji), restorane, šoping centre i sportske objekte poput Sport Cityja. Stvara se i novi „Svijet" – građevinska imitacija svijeta na 300 otoka do koje će se moći isključivo helikopterima ili privatnim jahtama, a prva sagrađena zemlja na mikro-svijetu bili su upravo Ujedinjeni Arapski Emirati.

Osim projektima, grad obiluje atrakcijama: zaljev Dubai Creek je spektakularan, a dijeli grad na dva dijela te se promet njime odvija vodenim taksijima koji se zovu abra. Omiljena zabava je uživanje u Wild Wadiju – najinovativnijem vodenom parku na svijetu, potom odlazak na safir u pustinju te skijanje i surfanje na pijesku. Dubai, također, posjeduje najbolje golf terene na svijetu, a i najveći natkriveni skijaški centar.

Najposjećenija zgrada je, pak, World Trade Centre Dubai, koji je sa svojih 39 katova, najviše zgrada zaljeva. Povijesno je značajan stari grad Bastakiya nastao još 1900. godine u kojem je najveća koncentracija tradicionalnih kuća s dvorištima te kulama vjetrova koje su služile kao sustav klimatizacije. Drevni život arapskog svijeta pokazuje i Selo baštine, pružajući uvide u svakodnevicu beduina kroz njihove predstave u tradicionalnoj odjeći, i prezentacijom ručnih zanata.

Spoj prošlosti i budućnosti, Dubai čini jedinstvenim: tradicionalne tržnice, sukovi sa začinima, zlatom, mirisima, svilom i antikvitetima jednako su posjećeni kao i najraskošniji shopping centri diljem grada koji obiluju duty free trgovinama s cijenama nižima nego europskima. Jednako popularni su i restorani, tematizirani po svim svjetskim kuhinjama, a najposjećeniji je podvodni – Al Mahara u hotelu Burj Al Arab, zbog čega se večeru u njemu treba mjesecima unaprijed rezervirati.

Izvor: Jutarnji.hr, B92

Izvor: B92 PUTOVANJA