Grad u kojem se najbolje živi Diče se sirevima, čokoladom, satovima, a nadasve pedantnošću svojih građana. S punim pravom, jer u Cirihu baš sve funkcioniše poput švajcarskog sata

Photo: gutter / Flickr

Na mestu gde reka Limat ističe iz Ciriškog jezera smestio se Cirih, koji je 2006. godine proglašen gradom sa najkvalitetnijim uslovima života na svetu. Iako nije glavni grad Švajcarske, Cirih se, sa oko 1,3 milona stanovnika, smatra njenim kulturnim i poslovnim središtem. Jedan je od prvih gradova u Evropi koji je počeo da uvozi svilu, vunu i lan, i tada je počeo i da se razvija kao trgovačko središte, da bi danas postao jedan od najuspešnijih poslovnih centara u Evropi.

Zemlja koja nikad nije učestvovala u ratu, koja se najviše diči svojim sirevima, čokoladama, satovima i pedantnošću svojih građana zaista ima šta da ponudi gostima koji je posete.

Zlatne orgulje

Razgledanje Ciriha počnite u starom delu grada. Posetite najstariju crkvu u Švajcarskoj, evangelističko-reformističku crkvu Svetog Petra. Prvi put se spominje još 857. godine, a građena je u kasnom romaničkom stilu. Krase je veličanstvene zlatne orgulje, smeštene visoko na tavanici, izrađene 1974. godine u Strazburgu, a ima i najveći brojčanik na satu u Evropi. Švajcarci kažu da je Cirih centar svetske umetnosti s obzirom na veliki broj muzeja, izložbi i koncerata. Na prvom mestu svakako je Kunsthaus, umetnička galerija smeštena u ulici Heimplatz 1. Nastala je 1787. godine, kad je Društvo umetnika Švajcarske počelo da sakuplja umetničke radove i donira ih udruženju iz kojeg se kasnije razvio Kunsthaus. Tamo se nalazi jedna od najvećih zbirki moderne umetnosti na svetu.

Raskoš gastronomije

U znamenitosti koje svakako treba da posetite spada i Museum Bellerive, muzej mode, arhitekture i dizajna, smešten u vili na plaži Ciriškog jezera, kao i Muzej igračaka u ulici Fortunagrasse 15
(www.zurcher-spielzeugmuseum.ch).

Nakon razgledanja grada i duge šetnje, odmor potražiti u nekom od restorana i barova koji nude odlične specijalitete. Na švajcarsku kuhinju, u kojoj je sir nezaobilazan, uticale su nemačka, francuska i italijanska kuhinja.

Svratite i u pivnicu Zeughauskeller, nekadašnju fabriku oružja, otvorenu 1927, koja nudi izvrstan gastronomski užitak u pravom švajcarsko-alpskom ambijentu: zidovi su ukrašeni slikama alpskih kuća okovanih snegom, a veliki kamin zimi doprinosi posebnoj atmosferi. U enterijeru prevladava tamno drvo, sa drvenim klupama, balkončićima od kovanog gvožđa i velikim švajcarskim satovima na zidu. Specijalitet kuće je Bürgermeister Hans Waldmann Sword – biftek pečen na drvenom štapu u obliku mača s rukolom, paradajzom sa sosovima rađenim po tajnom receptu. Porciju za dve osobe platićete oko 3.000 dinara. Takođe, trebalo bi da probate Vaudois kobasice, švajcarski specijalitet napravljen od visokokvalitetne svinjske kobasice sa komadićima slanine, kiselim kupusom i slatkim krompirom (cena je oko 1.000 dinara). Ako vas ugoste autohtoni Švajcarci, nemojte da se iznenadite ako vam nekoliko dana zaredom na sto iznesu mlado konjsko meso koje je kod njih jedan od najcenjenijih specijaliteta. Pečeno, na roštilju ili u supi, mlado konjsko meso sastavni je deo švajcarke kuhinje. Ipak, najčešće se priprema dinstano sa kuvanim brokolijem u marinadi od vina i limuna.

Sirevi, suveniri i bicikli

Odlično možete da jedete i u kultnom mestu Aelpli baru, koji se nalazi u samom centru grada. Zidovi bara oslikani su motivima snežnih Alpa, a svuda možete videti crveno-bele švajcarske zastavice.

U tom baru možete da sedite na malim okruglim drvenim stolicama, a ambijent upotpunjava svirka uživo. Naručite fondi i uživajte u taktovima poskočica iz švajcarskih alpskih zaselaka. Fondi je jelo na bazi nekoliko vrsta sireva koji se lagano tope u belom vinu i dresingu sa belim lukom i muskatnim oraščićem.

Uz to jelo najčešće piju čaj od nane, šumskog voća ili pomorandže.

Za desert će vam predložiti tortu od bele čokolade sa likerom od pomorandže. Glavna ulica u gradu i mesto za šoping je Banhofstrasse, gde se nalazi više od 300 specijalizovanih prodavnica. Posetite Heimatwerk, prodavnicu u kojoj ćete naći originalne švajcarske suvenire. U njoj obavezno kupite crvenu haljinicu (cena je oko 5.200 dinara), simboličnog naziva Heidi sunday dress (haljina koju Hajdi nosi nedeljom), kakvu je nosila glavna junakinja poznatog dečjeg romana. Svetski poznate švajcarske čokolade možete da kupite u prodavnici Teuscher, otvorenoj pre čak 70 godina, a tamo ćete za slatkiše dobiti garanciju, čak i ako ste kupili najmanju čokoladicu. Kutijicu od desetak pralina platićete oko 500 dinara, a po toj ćete ceni dobiti i sveži cvetni aranžman. Više o toj čokolateriji saznajte na www.teuscher.com.

Bez obzira na to u koji deo Ciriha želite da stignete, uvek se možete pouzdati u mrežu javnog prevoza koja je i jedna od najgušćih na svetu. Možete putovati i lokalnim vozovima (S-Bahn), tramvajima i autobusima. Osim javnog prevoza, tu su brodovi na jezeru i reci, kao i žičara, a prednost je što za sva sredstva javnog prevoza vredi ista karta. Švajcarci su se dosetili i kako da smanje količinu izduvnih gasova u gradu, pa se u toplijim mesecima, od maja do oktobra, građani gradom voze – besplatnim biciklima.

Izvor: Lisa,B92

Izvor: B92 PUTOVANJA