Bankarska prestonica i biznis metropola, Cirih sve više postaje važna turistička destinacija, a pre svega zbog liberalnijeg odnosa prema kulturi, noćnom životu i gastronomiji.

Photo: Toni_V / Flickr

Pored Ženeve, Cirih je danas kosmopolitski i multikulturni centar Švajcarske. Godinama je važio za dosadan grad u kojem su smeštene švajcarska berza i najveći broj velikih kompanija. Poslednjih godina, stvari su počele da se menjaju.

Cirih je jedan od najskupljih i najbogatijih gradova u Evropi, i ta kombinacija omogućila je njegovim žiteljima uživaju u zvanično najboljem kvalitetu života na svetu. To je najveći grad u Švajcarskoj i sa predgrađima i okolnim naseljima ima oko 1 milion stanovnika, dok samo gradsko jezgro ima oko 400.000.

Grad se nalazi na severu zemlje, u delu Švajcarske u kojem se govori ciriški švajcarski, koju poznavaoci standardnog nemačkog često nisu u stanju da razumeju. Ipak, svi lokalci govore standardni nemački, a skoro svi govore makar jedan ili čak dva strana jezika – francuski, italijanski, i sve više i engleski.

ATRAKCIJE

Najveći broj znamenitosti koje privlače turiste smešten je u centru grada i oko promenada pored dve reke, Limat i Sihl (Zil), i kod Ciriškog jezera. Sve je na relativno maloj distanci tako da je uži centar najbolje obići peške.

Opcija su i bicikli, koji se iznajmljuju na glavnom punktu na železničkoj stanici, kao i na nekoliko manjih pomoćnih punktova u gradu. Pogodna opcija je što se bicikli mogu uzeti na jednom punktu, a vratiti na drugom.

Fraumünster, nekadašnji ženski manastir sagrađen u 13. veku, danas je najpoznatiji po vitražima koje je oslikao ekspresionista Mark Šagal, jedan od najvećih slikara 20. veka. Vitraži su postavljeni 1970. godine, ukupno ih ima pet, i svaki oslikava po jedan hrišćanski motiv.

Opatija Fraumünster osnovana je u 9. veku, vremenom je sticala sve veću nezavisnost od Imperatora, dobila pravo da kuje novac i prikuplja porez, a gradonačelnika Ciriha je postavljala igumanija i tako praktično vladala gradom.

Međutim, politička moć opatije nestala je u 14. veku kada su gilde (zanatska udruženja) nametnule svoje nove zakone. Tada je izabran i prvi nezavisni gradonačelnik.

                              Photo: the wub / Flickr

Kunsthaus, najpoznatiji umetnički muzej u Švajcarskoj, pokriva period od srednjeg veka do savremenog doba, a najpoznatija su dela Evarda Munka i Alberta Đakometija.

Langstrasse, ciriška varijanta kvarta crvenih svetiljki, sa prostitutkama, dilerima droge, ne izgleda kao slični kvartovi u evropskim metropolama, osim što ima više policije nego što je to u Cirihu uobičajeno. Tu je najveća koncentracija striptiz barova, ali i običnih pabova gde vlada dobro zezanje. Najzanimljivije je što je ovo, najnotornije mesto u gradu, tako švajcarski čisto i bezbedno.

Šetalište pored jezera dugo je 3 km, proteže se od centra istočnom obalom, i savršeno je za jutarnju ili večernju polusatnu šetnju. Na pola puta nalazi se poljana koja je po sunčanom danu puna ljudi koji se izležavaju, sunčaju ili prave roštilj.

Schanzengraben je kanal koji je nekada bio deo gradskog utvrđenja između reke Limmat i Sihl (Zil). Sagrađen je 1642. i danas je idealno mesto za opuštanje posle pešačenja po gradu. Kanal je prozirno čist, a u vodi se često mogu videti ribe pozamašne veličine.

Kineska bašta je park pravilnog oblika okružen zidom i ukrašen kineskim tradicionalnim simbolima. U sredini parka postoji jezerce sa ostrvom do kojeg vodi drveni most. Bašta je sagrađena 1994. i poklon je Cirihu od sestrinskog grada Kunminga.

Polybahn je uspinjača koja vozi na vrh strmog brda odakle se pruža pogled na centar. Početna stanica je kod tramvajske stanice Central. Na vrhu postoji kafić sa terasom na vidikovcu.

Bahnhofstrasse i Niederdorf – Bahnhofstrasse je glavna šoping ulica u Cirihu, i jedna od najskupljih na svetu, sa radnjama poput Louis Vuitton, Armani, i Bvlgari. Tu ćete naći ekskluzivu svake vrste, od dijamanata do krzna, a u ovoj ulici je smeštena i poznata švajcarska robna kuća Jelmoli. Bahnhofstrasse se prostire od glavne železničke stanice Hauptbahnhof do jezera.

Niederdorf je druga šoping zona , takođe u starom centru, ali orijentisana na mlađe potrošače.

Bürkliplatz market je pijaca na istoimenom trgu gde se može kupiti švajcarski sir, riba i organski gajena hrana, i uopšte stvari svake vrste. Utorkom i petkom je zelena i cvetna pijaca, a subotom buvljak. Tu je smešten i Bürkli-Café iz čije bašte se pruža pogled na jezero i planine.

KAKO STIĆI

Ciriški aerodrom Kloten se nalazi samo 12 minuta metro-vozom od centra grada i to je najudobnija opcija, ali na njega u glavnom sleću velike i skupe kompanije, a samo poneka jeftina, među kojima je Easy Jet, i to tek od 2007.

Low cost kompanije u glavnom sleću na aerodrom u Bazelu, koji je od Ciriha udaljen 1.5h vožnje udobnim vozom koji uvek polazi i stiže na vreme.

SMEŠTAJ

S obzirom da je finansijski centar Švajcarske i da veliki broj posetilaca stiže poslovno, u Cirihu postoji veliki broj luksuznih hotela sa 4 i 5 zvezdica.

Za najjeftinije spavanje opcija su auto kampovi u okolini grada, dobro povezani gradskim prevozom. Najpoznatiji su Wladhof, Zürich-Seebucht, i Züri-Leu.

U Hostelima spavanje u višekrevetnim sobama je minimum 25 €, često i više. Probajte City Backpacker/Hotel Biber (Niederdorfstrasse 5) koji se nalazi se u starom gradu, nekoliko minuta hoda od železničke stanice. Jeftinija opcija je Youth Hostel (Zaehringerstrasse 36), malo dalje od centra, ali odlično povezan gradskim prevozom.

Izvor: B92

Izvor: B92 PUTOVANJA