Nekadašnja nemačka kolonija i jedna od glavnih urbanih atrakcija u Rumuniji, Brašov je srednjevekovni grad sa istorijskim centrom, baroknim fasadama, i još uvek držećim kamenim zidinama.

 

photo: Edi Weissmann / Flickr

Brašov ima odličan položaj za turizam – smešten je u srcu Transilvanije, okružen planinskim selima razbacanim po Karpatima, srednjevekovnim zamkovima, i ski centrima, a pri tome je samo 180 km udaljen od Bukurešta, s kojim je povezan odličnim vozovima.

Osim istorije i prirode, Brašov ima pregršt kafea sa baštama na otvorenom i dobre restorane od kojih su neki urađeni u pravom srednjevekovnom dungeon stilu.

Relativno je skup u odnosu na druge rumunske gradove, naročito smeštaj u tokom leta. S druge strane, jedan je od najčistijih u zemlji i ima dobro organizovan javni prevoz. Istovremeno je i star i moderan.

Klima je prava kontinentalna – vrlo topla leta, hladne i vlažne zime, i izraženi proleće i jesen.

                                  Photo: cod gabriel / Flickr

ATRAKCIJE

Stari Grad je istorijski centar srednjevekovnog Brašova, čije središte čini veliki trg Piata Sfatului, a kuće koje ga okružuju sagrađene su u različitim arhitektonskim stilovima.

Piata Sfatului je trg na kojem je u srednjem veku bila glavna tržnica u gradu. Okolne kuće su pripadale bogatim saksonskim (nemačkim) trgovcima, i tada je trg među lokalcima bio poznat kao Marktplatz.

Gradska većnica sagrađena je oko 1420, i danas se na njoj mogu videti gotski, renesansni, i barokni elementi. Trubačev toranj i drugi sprat građeni su u periodu od 16. do 18. veka, a toranj je dobio ime po glasnicima koji su sa njega najavljivali invaziju ili sličnu neposrednu opasnost. Danas se u ovoj zgradi nalazi Istorijski muzej (Muzeul de Istorie), a u okviru muzeja postoji balkon koji gleda na trg.

Kuća Hirscher (Casa Hirscher) je impozantna građevina jedne vrste renesansnog stila karatkterističnog za Transilvaniju. Kuću je u 16. veku sagradio gradonačelnik Brašova i bogati trgovac Lukas Hirscher, a nakon njegove smrti udovica Hirscher je kuću poklonila gradu kao mesto za okupljanje saksonskih trgovaca. Danas je tu smešten prilično skup restoran Cerbul Carpatin.

Crna crkva (Biserica Neagră), najveća protestantska (luteranska) crkva u regionu. Građena je u 14. i 15. veku. Prvobitna građevina na tom mestu bila je katolička crkva Svete Marije, ali je u kasnijim periodima dograđivana, da bi na kraju finalne radove finansirala lokalna nemačka zajednica. Tokom napada Habsburgovaca na Brašov u borbi protiv Turaka 1689. izbio je veliki požar u gradu i crkva je tada dobila ime Crna. Veliki deo enterijera takođe je promenjen, i to najviše u 18. veku. Danas Brašov još uvek ima jaku saksonsku zajednicu, oko 1,700 pripadnika.

Rumunska pravoslavna katedrala (Catedrala Ortodoxa Romaneasca) deluje egzotično u ovom gradu saksonskog duha. Sagrađena je 1896, a unutra se mogu videti ikone u vizantijskom stilu.

Strada Republicii je ulica sa najviše prodavnica u Brašovu, i pruža se od Trga Sfatului do Bulevardul Eroilor.

Strada Sforii, najuža ulica u Evropi sa 1.3 metra, prava je atrakcija.

Cetatea Brasov (Citadela Brašov) nalazi se na brdu Dealul Cetatii. Tvrđava je iz 16. veka, a do nje vodi prilično strm put.

                                     Photo: bortescristian / Flickr

OKOLINA BRAŠOVA

Rašnov, grad i tvrđava (14. vek) oko 15 km od Brašova, takođe stari saksonski grad kao i sam Brašov, nekada se zvao Rosenau. Turisti se često odlučuju da odsednu u Rašnovu i odatle istražuju kraj, jer su hoteli jeftiniji nego u fancy Brašovu. Nalazi se na ivici šume koja se pruža do obližnjih planina.

Pojana Brašov (Poiana Brasov), najpopularniji ski centar u Rumuniji, nalazi se samo 12 km od Brašova. Mesto je na 1.200 metara, a ski liftovi voze je do 1.800 metara visine. To je relativno mali centar sa samo 9 staza, ali od kako je Rumunija ušla u Evropsku uniju u centar je dosta investirano, i danas privlači i mnoge zapadne turiste, pre svega jer je vrlo jeftin u odnosu na poznate ski centre u EU.

Drakulin dvorac Bran, zaštitni znak Rumunije nalazi se 30 km od Brašova, i do njega se najlakše dolazi autobusima koji sa stanice Autogara II polaze na svakih pola sata. Iako je to samo jedan od dvoraca koji se povezuju sa Drakulom, Bran je najviše reklamiran kao njegov, i danas privlači najviše turista kojima na raspolaganju stoji nekoliko spratova dvorca, dvorište, kao i tajni prolaz između prvog i trećeg sprata. Dvorac je, nakon nacionalizacije za vreme komunizma, 2006. vraćen vlasniku, njujorškom arhitekti Dominiku fon Habsburgu, koji ga je prvo stavio na licitaciju s početnom cenom od 40 miliona dolara, ali je početkom 2009. odlučio da ga ne proda, već da ga pretvori u muzej posvećen istoriji i legendi Grofa Drakule.

KAKO STIĆI

Photo: cod gabriel / Flickr

Voz je najbolji za dolazak u Brašov, jer grad nema svoj aerodrom, a autobusi nisu tako pouzdani kao vozovi.

Brašov se nalazi na glavnog železničkoj trasi u Rumuniji, i od prestonice stiže skoro 20 vozova dnevno, a česte su linije i iz drugih gradova u Rumuniji.

Postoje i dva voza dnevno od Budimpešte, od kojih je jedan vrlo brzi EuroNight. Svakoga dana postoji i direktna linija od Beča, krakova, i Praga.

Vozovi su čisti, brzi, prijatni, i vrlo pouzdani.

Auto je takođe dobra opcija, jer Rumunija danas raspolaže dobrom mrežom kvalitetnih puteva. Od Bukurešta ima 180 km.

SMEŠTAJ

Brašov je u poslednjih nekoliko godina stekao odličnu ponudu raznovrsnog smeštaja, od privatnih soba, preko hostela, do dobrih i skupljih hotela.

Privatni smeštaj je vrlo razvijen, a ugostitelji često čekaju na železničkoj stanici pokušavajući da namame turiste koji izlaze iz vozova. To su u glavnom jeftine sobe u privatnim, tradicionalnim kućama u relativnoj blizini centra grada. Vlasnici su najčešće spremni da vas sopstvenim prevozom odvezu do stanice i nazad, kao da vas provedu kroz Brašov i okolinu.

Rolling Stone Hostel, Piatra Mare 2A. Vrlo prijatan privatni hostel nedaleko od istorijskog centra. Najjeftiniji krevet je 10€, uz upotrebu kuhinje, hostelske posteljine, peškira, i bežičnog interneta.

Kismet Dao Hostel, Str. Democratiei 2. Krevet u višekrevetnoj je 12€.

Hotel Aro, Str. Eroilor, 27. Najbolji hotel u gradu, ima 4 zvezdice, noćni klub, bar, restoran u bašti, hi-tech konferencijsku salu, i kazino.

Izvor: B92

Izvor: B92 PUTOVANJA