Kupanje u Bohinjskom jezeru preporučuje se u julu i avgustu.

Bohinj, najveće jezero u Sloveniji, skrilo se u najlepšoj dolini Julijskih Alpa, a okružuju ga zimski centri Koble i Vogela, kao i Soriške planine.

Turistički centar je Ribčev Laz, kraj same obale, a smeštaj se može naći i u okolnim mestima: Nomenju, Staroj Fužini, Kamnju, Nemškom Rostu i Ukancu. U Ribčevom Lazu sve je podređeno gostima, pa su tu hoteli, pastoralna „gostišča", primamljive „gostilne" i lepo uređene „restavracije". Goste mame lokalni specijaliteti i dobro slovenačko vino, a većina obavezno proba i „žgance in kislo mleko". Među starim zdanjima izdvaja se Crkva svetog Janeza iz 13. veka, kao i Crkva svetog Duha iz 15. veka, koja se nalazi na obodu jezera, pored puta Ribčev Laz – Ukanc.

Kupanje u Bohinjskom jezeru preporučuje se u julu i avgustu, kada temperatura vode doseže do 25 stepeni Celzijusa. Brojni turisti dolaze zbog vožnje po obližnjim brzim rečicama u gumenom čamcu ili hidrospidu. Osim zabave na vodi, Bohinj je idalan i za ribolov, pa se pecaroši mogu videti skoro na svakom koraku.

Prostrana kotlina od Soteske do Ukanca okružena je visokim planinama i četinarskim šumama. Na južnoj strani uzdižu se Spodnje gore, visoke i do dve hiljade metara, a na severu je Triglavsko pogorje, s Triglavom koji para nebo na 2.864 metra. U srcu te prirodne blagodeti nalazi se Bohinjsko jezero. Od Ljubljane je udaljeno 80 kilometara.

Predeo ima izuzetno zdravu klimu. Naročito je prijatno leti, kada je temperatura u proseku oko 23 stepena.

Prvi slovenački ski-centar

Administrativni centar opštine Bohinj i najveće naseljeno mesto u tom području je Bohinjska Bistrica, a od jezera je udaljena 11 kilometara. U tom prijatnom i gostoprimljivom gradiću ima veliki broj trgovina, banaka, restorana i diskoteka, što boravak na jezeru čini prijatnijim i lepšim. Tu je i višenamenska dvorana „Danica", u kojoj se održavaju razne manifestacije, kao i nadaleko poznat „Vodni park". Inače, Bohinjska Bistrica je prvi slovenački ski-centar, otvoren davne 1914. godine.

Autor: E. Bilalević
Izvor: 24 časa,B92

Izvor: B92 PUTOVANJA