Glavna ulica Berna i Sat kula podsećaju na scenografiju iz bajke

 

 

Bern, glavni grad Švajcarske, dobio je ime davne 1191. godine u vreme kada je bio samo vojna postaja – i to po velikoj krznenoj životinji. Ima više od 100 fontana, a najpoznatija je ona s čovekolikim čudovištem Ogarom koji jede decu.

Nema mesta na našoj planeti na kome se medved veliča na sve moguće načine kao što se to čini u Bernu. Silueta ove šumske životinje je na gradskoj zastavi, fasade brojnih kuća ukrašene su njenom glavom ili poprsjem, na mnogim atraktivnim prostorima postavljen je spomenik u njenu čast, a na najprometnijim trgovima posetioce gledaju skulpture medveda u raznim pozama i sa maštovitim ljudskim odlikama. Naravno, to nije ništa neobično, jer Bern na nemačkom znači „medved". Bern je i grad fontana, tako da možete da ih vidite gotovo na svakom koraku. Ima ih više od sto i svaka je posebno interesentna i upečatljiva, pre svega po spomeniku koji se nalazi u njenoj sredini. Najposećenija je fontana čovekolikog mitskog čudovišta Ogara koji jede decu, a nalazi se na Trgu Kronhaus. Najupečatljivija zanimljivost Berna je fontana otvorena 2004. godine ispred zgrade Parlamenta, gde mlazevi vode izbijaju iz same površine trga. Bern je u Švajcarskoj po veličini na četvrtom mestu, iza Ciriha, Ženeve i Bazela. Pažnju posetilaca privlače brojne palate i zdanja, kao što su zamak Landshut, Sat-kula, Gradska kuća, Katedrala i zgrade Parlamenta i Nacionalne banke. Staro gradsko jezgro je prepuno radnji s raznovrsnom ponudom i malim restoranima sa simpatičnim bašticama, tako da lako može da se predahne posle dužeg obilaska brojnih turističkih atrakcija.

Skijaški centri u blizini

Poseta Bernu se u zimskim mesecima skoro udvostruči, jer u grad dolaze desetine hiljada skijaša sa svih strana sveta. Osam kilometara od centra grada je internacionalni aerodrom, najbliži poznatim ski-centrima u oblasti Berneze. Južno su planine Ajger, Monh i Jungfrau i nalaze se sedamdesetak kilometara od Berna, a do njih se stiže tačnim švajcarskim vozovima. Jedna trećina putnika odseda u Bernu i svakodnevno odlazi do zimovališta u okolini gradova Tun i Interlaken, do kojih se vozom stiže za dvadesetak minuta.

Izvor: 24 sata, B92

Izvor: B92 PUTOVANJA