Jedan od najlepših gradova u Evropi, podignut je na 14 ostrva na ušću slatkog jezera Mälaren u ne tako slano Baltičko more. Jednu trećinu površine Stokholma čini voda, a drugu parkovi i šume, tako da ćete lako naći svoj kutak da uživate u jednoj od najcivilizovanijih prestonica u Evropi.

 

 

Najstariji deo Stokholma sastoji se od tri ostrva, Riddarholmen, Staden i Helgeandsholmen, i sva tri vrve od renesansnih zgrada iz 17. i 18. veka, načičkanih u spletu uzanih ulica najužeg centra. Birger Jarl, švedski državnik i osnivač Stokholma je 1255. na ovim ostrvima podigao prvo utvrđenje. Postoje različite pretpostavke o poreklu imena grada, ali je uvreženo mišljenje da reč Stokholm znači ostrvo očišćeno od drveća (stock – balvan; holm – ostrvo).

Gamla Stan (Stari grad) zvanično pokriva samo najveće ostrvo Staden, mada se to ime u praksi odnosi na sva tri ostrva. To je savršeno očuvan istorijski centar i najbolje ga je obići peške. To je danas pre svega turistički distrikt, sa kraljevskom palatom, parlamentom i katedralom.

Brojne visoke i mračne zgrade sa ornamentisanim kapijama i porodičnim grbovima nekada su pripadale bogatim švedskim trgovcima. Neke od okolnih uličica su u stvari najuži zamislivi prolazi, druge su opet pokriveni pasaži koji povezuju susedne zgrade.

Možete provesti sate šetajući se po Gamla Stanu, mada današnja atmosfera nije baš toliko srednjevekovna, a više je komercijalna. Ceo distrikt vrvi od antikvarnica, umetničkih galerija i restorana. Ovo je u svakom slučaju najekskluzivniji deo Stokholma.

Istočno od centra nalazi se maleno ostrvo Skeppsholmen, sa fenomenalnim pogledom na grad. Severno je moderni centar grada Norrmalm, sa šoping centrima i ogromnim robnim kućama. Tu je i živopisni park Kungsträdgården.

Istočno od Norrmalma je veliki rezidencijalni kvart Östermalm, a jugoistočno od njega je zeleno ostrvo Djurgården, gde se nalaze dve najpoznatije atrakcije u Stokholmu: ratni brod Vasa iz 17. veka, i Skansen, najstariji evropski muzej na otvorenom.

Južno od Gamla Stana je ostrvo Södermalm, koje je dugo bilo radnički deo grada, a danas je poznato po cool barovima i restoranima.

Gradski prevoz

Stokholm je najbolje obići peške, a javni transport, koji uključuje metro, autobuse i tramvaje, vrlo je razgranat.

Metro sistem \"Tunnelbana\" ima tačno 100 stanica, vrlo je efikasan, i prilično veliki za grad veličine Stokholma. Metroom možete da se krećete svuda po centru grada kao i do svih obližnjih predgrađa.

Metro radnim danima radi do 1 ujutro, a vikendom do 3.30am. Dnevna karta košta 95 kruna (10 eur), a trodnevna 180 (20 eur). Ako kupite ovu drugu, imaćete besplatan ulazak u Kaknästornet (TV toranj), i Gröna Lund, glavni zabavni park u Stokholmu.

Smestite se

Hosteli na severu Evrope su nešto skuplji. Preporučujemo neki od Abbes Hostela u okviru njihovog lanca. Najzgodniji je Abbes Hostel u Gamla Stanu (Skeppsbron 40, +46 8 300 350), koji se nalazi deset minuta od živopisne Stureplan u samom centru grada. Postoje sobe sa 4 i 6 kreveta (24 eur), kao i dvokrevetne (33 eur po osobi).

Varijanta je i City BackPackers Hostel (Upplandsgatan 2a), 500 metara od glavne železničke i autobuske stanice. Najuži centar je na pešačkoj distanci, a glavna ulica za šoping Drottninggatan je odmah iza ugla. Postoje sobe sa 11 kreveta (19 eur), 4 kreveta (25 eur) i dva kreveta (28 eur).

Ali verovatno ćete se najbolje osećati ako odsednete u nekadašnjem zatvoru, a današnjem spektakularnom hostelu Långholmen. Ćelije su malene, ali dobro opremljene i imaju po dva kreveta, a u sklopu hostela je i zatvorski muzej. Ne propustite doručak, koji zadovoljava najviše standarde i koji vredi 7.5 eura. U hostelu možete koristiti kuhinju, internet i mašinu za pranje i sušenje veša. Stanica za metro je udaljena 5 minuta peške. (Långholmsmuren 20, metro stanica Hornstull, +46 8 720 85 00, www.langholmen.com)

Hostel Af Chapman, ogroman brod izgrađen 1888, danas je pretvoren u hostel. Atmosfera je odlična, a cene niske. U višekrevetnoj sobi spavanje je 16 eur, a u dvokrevetnoj 22 eur. Adresa: Vastra Brobanken, Skeppsholmen (+46 8463 2266).

Ako vam se budžet preliva, probajte Nordic Light Hotel (Vasaplan (+46 8505 63300, www.nordichotels.se), prijatno ćete se odmoriti u njegovim funky osvetljenim sobama. Hotel se nalazi preko puta stanice metro-voza koji vozi do aerodroma, a sobe koštaju od 98 eur.

Kulturno popodne

Obavezno posetite Muzej Vasa (Galarvarvet, +46 8519 548 00, www.vasamuseet.se). Smešten je u nekadašnjem ratnom brodu koji je potonuo čim je porinut 1628. Iz vode je izvađen tek 1961. i gotovo je u potpunosti očuvan. Otvoren je od 9.30am do 7pm, ulaz košta SEK70 (7 eur).

Ako ste raspoloženi za savremeniju kulturu posetite Kulturhuset, kojim rukovodi Lars Nittve, nekadašnji kustos londonskog muzeja Tate (Tejt).

U Stokholmu postoji i Nobelov muzej (Nobelmuseet, Börshuset, Stortorget, Gamla Stan) u kojem možete videti snimke govora laureata Nobelove nagrade. Otvoren je od 11am do 5pm, a ulaz je 5 eur.

Historiska Museet (Narvavägen 13-17, www.historiska.se) odlična je polazna tačka za izučavanje skandinavske istorije od kamenog doba do vikinga. Radno vreme je od 11am do 5pm, a ulaz je besplatan.

Provozajte se

U gradu koji je živi na ostrvima teško je zaobići vožnju brodom, naročito leti. Za 34 eura kupite petodnevni arhipelag pass koji vam omogućava neograničenu vožnju po svim ostrvima, od Arholme na severu do Landsorta na jugu.

Kartu možete kupiti u Turist ofisu (Sverigehuset – The Sweden House) ili u Hotellcentralen kod Centralne železničke stanice.

Alkohol

Ako dolazite kopnom preko Danske ne zaboravite da tamo kupite gajbu svog omiljenog pića, jer alkohol u Švedskoj je izuzetno skup. Pića sa više od 3.5% alkohola prodaju se samo u državnim prodavnicama Systembolaget, ali je asortiman odličan. Pola litra piva u pabu košta od 4 do 7 eur.

Nedelja ujutro: Pravac crkva

Stokholmsku katedralu Storkyrkan je pre 700 godina podigao osnivač grada Birger Jarl. Obratite pažnju na srebrni oltar i gotske skulpture Svetog Georgija i Aždaje. Otvorena je svakog dana od 10am do 6pm, a misa počinje u 11am. Ulaz košta SEK20 (2 eur).

Šlag na torti

Da biste shvatili kako izgleda smestiti se u ledenom Ice Hotelu na severu Švedske svratite do Ice Gallery (Ostertanggattan 41, +46 8790 5500, radno vreme od 11am do 5pm). Za 5 eura dobićete pončo i priliku da se prošetate ledenom dvoranom i pogledate promotivni film o hotelu.

Za detalje o skandinavskim igluima pročitajte naš članak Hoteli od leda.

Uroš Veličković
Izvor: B92

Izvor: B92 PUTOVANJA