Zahvaljujući odsustvu političkih sukoba u poslednjih nekoliko godina, u ovom palmama okruženom bliskoistočnom gradu niču nove zgrade i novi kulturni projekti, piše New York Times

Photo: upyernoz / Flickr

Kvart u kojem je skoncentrisan noćni život razvija se ogromnom brzinom, umetnički i dizajnerski distrikt je u povoju, a nikli su i novi hoteli, kao i prvi muzej moderne umetnosti u zemlji. Liban i njegov glavni grad je tokom 2009. posetio rekordan broj turista, a ako mir potraje, taj broj će sigurno rasti.

Popodnevno piće

Muslimanske žene umotane u marame, opušteno obučeni lokalci sa rokerskim majicama, filipinke bejbi-siterke: u sumrak bejrutska promenada pored mora poznata kao Corniche (srp. Korniš) puna je ljudi. Najbolje mesto odakle možete posmatrati ljude i Mediteran u punom sjaju je preko puta Hard Rock Cafe-a – krenite peške ka zapadnoj strani pored novih hotela, luksuznih apartmana i zelenilom okruženog kampusa Američkog univerziteta Bejrut. Manara Palace Cafe (961-1-364-949), odmah pored svetionika, idealno je mesto za absorbovanje slanog vazduha, zova galeba i ognjenog zalaska sunca dok pijuckate sok od svežeg manga (7,500 funti ili oko 3.5 € po kursu 2.000 libanskih funti za 1 €) i iz nargile pušite slatki voćni duvan (12,000 funti).

Večera

U gradu se najviše jedu specijaliteti dve regionalne kuhinje – libanske i jermenske, a pravo mesto da ih probate je Al Mayass (ulica Wadih Naim, Ashrafieh; 961-1-215-046). Ukusna salata od bulgura sa sitno seckanim peršunom, paradajzom rezanim na kocke, limunom i začinima pravi je spas od bliskoistočne vreline. Ali ključna ovdašnja atrakcija je kebab sa roštilja u sirupastom sosu od trešnje. Večera za dvoje i po čašica araka, lokalnog žestokog pića od semena anisa, izađe oko 140,000 funti.

Bliskoistočni groove

Oko 11 uveče uputite se u Music Hall (Starco Center, Minet El Hosn; 961-3-807-555; elefteriades.com) na šampanjac, Chivas Regal, i cigare Cohibas. Uživajte u društvu lokalnih selebritija i živom muzičkom nastupu benda koji svira obrade hitova Beyoncé ili sve popularnijih Chehade Brothers, palestinskog dvojca koji izvodi lokalnu muziku. Rezervišite unapred. Ulaz koji pokriva piće je 55 US$. (Cene su često izražene u američkoj valuti, a na mnogim mestima je moguće plaćati u dolarima.)

Sveže s pijace

Negde pred podne krenite u šoping, i to u Souk El Tayeb (parking Saifi Village; 961-1-442-664; soukeltayeb.com), prvu zelenu pijacu u Bejrutu, otvorenu 2004. Svake subote ovde se od 9 ujutro do 2 popodne na tezgama okuplja na desetine uzgajivača različitog etničkog porekla, stvarajući tako svojevrstan eksperiment nacionalnog pomirenja, ali i perfektno mesto za nabavku lokalnog maslinovog ulja, paradajza, sireva, raznih vrsta hleba, sapuna, proizvoda od pruća, kao i maltene svega ostalog što se može naći u Libanu. Na štandu Earth & Co. možete za 5.000 funti kupiti manouche (srp. manuš) koji se masovno jede s nogu – okrugli pita hleb posut lokalnim sirom labneh, svežim paradajzom i timijanom (majčinom dušicom), i zapečen u rerni, nalik onoj za pizzu.

Libanska estetika

Saifi Village, poznat i kao Umetnički kvart je deo grada sa mnoštvom butika najpoznatijih libanskih modnih kreatora. Nada Debs (ulica Moukhalsieh; 961-1-999-002; nadadebs.com) je modna kuća poznata po kombinovanju stilova sa Bliskog i Dalekog istoka, kao što je kockasti svećnjak od hrastovog drveta, geometrijski ukrašen sedefima (100 $). U blizini je i Bokja (961-1-975-576; bokjadesign.com) na čijem čelu je modni duo Maria Hibri i Hoda Baroudi. Bokja je poznata po tome da često uzima nameštaj kreatora sa Zapada, kao što je npr. klasična fotelja sa naslonjačem za noge Eames Liunge Chair, koja se zatim pretapacira kolažima tkanina sa Bliskog istoka ili Centralne Azije.

Avangardno popodne

Novi umetnički centar Beirut Art Center (Jisr El Wati, Street 97, Building 13; 961-1-397-018; beirutartcenter.org) je glavni adut koji bi Bejrutu mogao da donese titulu umetničke prestonice Bliskog istoka – prvi muzej savremene umetnosti u Libanu otvoren je 2009. u prostranoj dvospratnoj hali u kojoj se izložbe smenjuju tokom cele godine. Ovde ćete biti u prilici da vidite raznovrsne izložbe, od eksperimentalnih filmova libanskog arhitekte po imenu Bernard Khoury, do fotografija koje je uradio Emily Jacir, palestinski konceptualni umetnik.

Povratak pariskom stilu

U poslednje vreme je u gradu otvoren čitav niz francuskih restorana koji da pokušavaju da Bejrutu vrate davnašnji nadimak Pariz Bliskog istoka. Couqley (The Alleyway, Gouraud Street, Gemmayzeh; 961-1-442-678; couqley.com) je kafana u neo-bistro stilu koju je u novembru 2009. otvorio veteran francuske kuhinje francusko-američko-belgijskog porekla Alexis Couquelet, svojevremeno šef restorana Market u Parizu i La Bastide u Sen Tropeu. Dvaput nedeljno Alexis iz Francuske dobija porudžbine govedine i pačetine, od kojih između ostalog pravi debeli filet de boeuf sa sosom Bordelaise. Večera za dvoje bez vina izađe oko 120,000 funti.

Koktel

Mašrub je arapska reč za piće, a najviše mesta gde ga možete popiti naći ćete u distriktu Gemmayzeh. Svratite u Kayan (ulica Liban, Gemmayzeh; 961-1-563-611), prostran bar, delimično urađen u britanskom kolonijalnom stilu. Za živu arapsku muziku, bekgemon i nargile idite u Gemmayzeh Café (ulica Gouraud, Gemmayzeh; 961-1-580-817). Za DJ set electro, house i indie rock, kao i flašicu piva Almaza dođite u Green Door (preko puta Electricité du Liban, ulica Gouraud, Mar Mikhael; 961-70-856-866).

Branč

Posle terevenke najviše će prijati dobar branč u restoranu Casablanca (Dar El Mreisseh Street, Ein El Mreisseh; 961-1-369-334). Na meniju su jela koja lako možete naći u tipičnom njujorškom restoranu: francuski tost, jaja Benedict i đevrek sa dimljenim lososom. Branč za dvoje je oko 60,000 funti.

Obale Levanta

Jedno od najprijatnijih mesta za upijanje sunčevih zraka je Lazy B (Jiyeh; 961-70-95-00-10; lazyb.me), na oko 35 km južno od Bejruta. Ovo je mirna plaža na koju se dolazi od maja do oktobra – ne zaboravite ulje za sunčanje.

Smeštaj

Najnoviji luksuzni hotel je Four Seasons Hotel Beirut (1418 Avenue Professor Wafic Sinno, Minet El Hosn; 961-1-761-000; fourseasons.com/beirut), otvoren 2010. Hotel ima 230 soba, uglađen mediteranski restoran i bar u kolonijalnom stilu. Dvokrevetne su od 200 €.

Orient Queen Homes (John Kennedy Street, Ras Beirut; 961-1-361-140;orientqueenhomes.com), otvoren je 2009. Ukupno ima 70 apartmana, dekorisanih u Ikea stilu. Apartmani su od 120 €.

Za dobro, a jeftino spavanje probajte Mayflower Hotel (Yafet Street, Hamra, 961-1-340-680; mayflowerbeirut.com), hotel u britanskom kolonijalnom stilu renoviran 2007. Dvokrevetne su od 100 €.

Izvor: B92 PUTOVANJA