Oktobar je pravi mesec za obilazak Irske. Nema više hordi turista, cene su niže, a klima je i dalje prijatna. Saradnici Lonely Planeta, jednog od najpoznatijih svetskih bedekera, sastavili su vodič kroz Tunis. Pred vama je priređena, skraćena verzija.

 

 

Kaže se da ko jednom poseti Irsku, nikada je ne zaboravlja, a ta izreka je u ovom slučaju potpuno istinita. Irski predeli imaju mitsku rezonancu, istorija ove zemlje je sveprisutna, a njen narod kao da je bačen na zemlju da ponovo uspostavi veru u ljudskost.

Klima je takva da vam se može učiniti da hodate kroz okean, i da je od kiše nemoguće pobeći, ali blješteće zelena priroda i kišna popodneva provedena u pabovima učiniće da tu sitnicu lako zanemarite.

Kada otići

Ako u Irsku odete u julu ili avgustu, možete da očekujete relativno toplo vreme, duže dane i brojne festivale. Međutim, to je špic sezone, i ako ste željni malo samoće izaberite neki drugi period.

Proleće i jesen su takođe sjajni periodi, i to bez hordi turista. Zima u Irskoj ume da bude vrlo neprijatna, ali čitava zemlja, a pogotovo zapadna obala izgledaju predivno kad pada kiša. Osim toga, svakom ćošku su pabovi u koje se možete skloniti. Međutim, u mnogim irskim gradovima restorani i privatni pansioni se zatvaraju oko oktobra i ponovo se otvaraju tek za Uskrs.

S nekoliko telefonskih poziva pre put možete izbeći da se nađete u mestu gde ne postoji prenoćište ili restoran.

Opšti podaci

Puno ime države: Éire (Republika Irska)
Glavni grad: Dablin
Površina: 69,000 km2
Broj stanovnika: 3,969,000
Vremenska zona: GMT/UTC 0
Jezici: engleski (iako je engleski glavni jezik u Irskoj, Irci malo pevaju dok govore, a struktura rečenice je često čudna), galski (gaelic) (govori se u delovima zapadne i južne Irske koji su poznati pod imenom Gaeltacht)
Narod: Irci, veoma mali procenat imigranata
Religije: 95% Rimokatolici, 3.4% Protestanti
Valuta: euro
Struja: 230V 50HzPozivni broj: 353

Atrakcije

Connemmara

Divlja i gola oblast severozapadno od grada Galway City poznata je kao Connemara. To je neverovatan pečvork močvara, usamljenih dolina, planina i jezera. Sa okolnih brda pruža se neverovatan pogled na more, stenovita ostrva i blješteće bele plaže.

Ne propustite magistralu koja od mesta Spiddal meandrira uz obalu. Još nezaboravniji je put kroz dolinu Lough Inagh i oko jezera Kylemore koje je okruženo maglom obavijenim planinskim vrhovima.

Cork

Drugi po veličini grad u Irskoj, Cork je iznenađujuće prijatno mesto – shvatićete da preko dana vreme prolazi neobično brzo, a uveče vrvi od pabova. Glavna atrakcija je sam centar grada koji se nalazi na ostrvu između dva kanala reke Lee.

Derry

Reka Foyle živopisno zavija oko starog, zidinama opasanog gradića Derry, mirnog mesta koje s druge strane vrvi od podsetnika njegove nedavne užasne istorije. Stari centar Derryja je maleni, zidinama opasani grad koji se nalazi na zapadnoj obali reke, u čijem središtu je trg Diamond Square.

Dablin

Irska je početkom 1990ih doživela neverovatan ekonomski bum, i pejzaž Dablina se u proteklih desetak godina potpuno promenio. Danas se Dablin ubraja u top turističke destinacije u Evropi.

U Dablin je najbolje doći u proleće ili jesen. Tokom leta cene su više, a zimi su mnoga mesta zatvorena. Ako planirate da dođete tokom praznika St. Patrick’s Day, obavezno rezervišite smeštaj i rezervaciju dvaput proverite kako biste izbegli haos koji tada nastupa.

Galway

Galway (Gaillimh) je administrativni centar pokrajine Galway. To je univerzitetski centar, tako da grad živi noću koliko i danju, a boemski način života je sveprisutan.

Gusto naseljeni centar grada leži na obe obale brze reke Corrib. U Galwayu se održava nekoliko kulturnih festivala, od kojih su najvažniji Jazz festival u februaru, Uskršnji festival književnosti, i Umetnički festival Galway koji se održava u julu.

Galway je i mesto odakle se hvata brod za Aranska ostrva.

The Burren

Oblast Burren je u sastavu severne pokrajine Clare, i to je zaista neverovatno mesto. Kilometri uglačanog krečnjaka prostiru se na sve strane, dok je obala gotovo prazna sa samo nekoliko obalskih naselja, među kojima su popularni irski muzički centar Doolin i atraktivno obalsko selo Ballyvaughan.

U oblasti Burren glavne atrakcije su podzemne pećine, izvori i litice. Ovdašnja vegetacija je bizaran miks mediteranskih, arktičkih i alpskih biljaka, a ova oblast je i poslednji bastion of retke kune zlatice. Burren ima i bogatu istoriju iz perioda kamenog i gvozdenog doba.

Waterford

Waterford je najtipičniji srednjevekovni grad u Irskoj, opasan zidinama, sa uskim uličicama i normanskim tornjem. Najlepše zgrade su iz 18. veka i nalaze se u ulici Mall. Obratite pažnju i na arhitekturu Gradske većnice i Biskupove palate. Kao i većina irskih gradova, Waterford obiluje crkvama, od kojih je najznačajnija katedrala Svetog trojstva.

Dvorac Blarney

Dvorac Blarney je izgrađen 1446. i okružen je predivnim poljanama idealnim za piknik. U dvorcu Blarney se čuva "Stone of Eloquence" (Kamen elokvencije). Legenda kaže da ako ga poljubite, dobićete moć da svakoga ubedite sve što poželite.

Telefon za informacije: 021 438 5252

Radno vreme:
Maj-septembar: ponedeljak-subota 9:00 AM-6:30 PM, nedelja 9:30 AM-5:30 PM;
Jun-avgust: ponedeljak-subota 9:00 AM-7:00 PM, nedelja 9:30 AM-5:30 PM;
Oktobar-april: ponedeljak-subota 9:00 AM-6:00 PM, nedelja 9:30 AM-5:00 PM

Događaji

U Irskoj tokom godine ima sijaset događaja i festivala. U februaru se održava Međunarodni filmski festival u Dablinu. Bloomsday se održava 16. juna u Dablinu, kada se organizuju celodnevna javna čitanja Džojsovog Uliksa. U gradu Listowel u pokrajini Kerry se u junu održava književni festival Spisateljska nedelja, a u Belfastu Jazz & Blues Festival. U Severnoj Irskoj ljudi 12. jula izlaze na ulice da proslave pobedu Protestanata u bici kod Bojna kada je vojska Vilijema III porazila katolika Džejmsa II.

Avgust je mesec konjičkih sportova, i tada se održavaju Izložba konja u Dablinu i konjičke trke u Traleeu. U pokrajini Kerry, u Killorglinu, u avgustu se održava drevni festival Puck Fair, gde se posetioci danju i noću nalivaju alkoholom. U Septembru se u Corku održava Filmski festival, a u Belfastu Folk festival. U oktobru se održava Festival pozorišta u Dablinu, u mestu Ballinasloe u pokrajini Galway se održava najveći sajam stoke i konja, a u Kinsaleu u pokrajini Cork se održava Irski gurmanski festival. U novembru se u Wexforddu održava Međunarodni festival opere.

Kako stići

Većina neevropljana u Irsku dolazi preko Engleske, iako sa aerodroma Shannon postoje direktni letovi do SAD. Između Dablina i četiri međunarodna aerodroma u Londonu i drugih gradova u Britaniji, kao i većih evropskih gradova postoje regularni letovi. Aerodromska taksa je uključena u cenu avionske karte.

Feriboti između Irske i Engleske voze od Dablina do Holyheada u Velsu, kao i od Rosslarea do Fishguarda i Pembrokea, takođe u Velsu. Od Corka postoje direktne linije do St Maloa, Cherbourga i Le Havrea u Francuskoj.

Kako putovati po Irskoj

Irsku je najbolje obići autom, pre svega zato što do mnogih zanimljivih mesta nije moguće doći javnim transportom. Međutim, rent-a-car je skup. Irci, kao i Englezi, voze levom stranom.

Nemojte da vas zavara činjenica da Irska nije velika zemlja: obilazak zemlje javnim transportom nije jednostavan kao što možda deluje. Distance jesu kratke, ali u Irskoj put od tačke A do tačke B nikada nije prava linija. Železnica je vrlo skupa, a osim toga često ćete morati da presedate na autobus. Čak ni autobuske linije nisu mnogo razgranate.

Obilazak zemlje biciklom je svakako dobra varijanta, pod uslovom da ignorišete brdovit pejzaž, ne tako dobre puteve i često kišovito vreme.

Novac i troškovi

Kreditnim karticama moći ćete da plaćate na mnogim mestima, iako u mnogim privatnim pansionima i nekim izolovanim benzinskim pumpama primaju samo keš. Bankomata ima gotovo svuda ali bolje je da sa sobom uvek imate razumnu količinu keša.

Sve glavne valute možete lako da promenite, ali imajte u vidu da se britanska funta menja bez provizije. Najbolji kurs stranih valuta je u bankama, s tim što menjačnice duže rade. Strani novac možete zameniti i u mnogim poštama koje su otvorene i subotom pre podne.

Bakšiš

Bakšiš je u Irskoj danas popularniji nego što je nekada bio, ali i dalje nije tako uobičajen kao u SAD i ostatku Evrope.

Ako je servis u restoranu uključen u cenu (obično 15%), dodatni bakšiš se ne očekuje. Ako nije, običaj je da se ostavi oko 10%. Za taksi je dovoljno samo da zaokružite sumu. Za hotelske portire sasvim je prihvatljivo da ostavite 1 euro po koferu.

Cene

Irska (naročito Dablin) je skupa, ali troškovi variraju u zavisnosti od mesta do mesta. Ako spavate u hostelu, preko dana pojedete nešto lako u pabu, a uveče sami spremite večeru, proći ćete sa oko 25 eura dnevno. Za putovanje po zemlji planirajte dodatni trošak.

Indeks cena

Litar benzina: 0.95 eur
Karta za bioskop: 8.00 eur
Majica suvenir: 15.00 eur
Konzerva bezalkoholnog pića: 0.75 eur
Litar mleka: 0.85 eur
Šolja kafe: 2.00 eur
Sendvič u pabu ili snek na ulici: 3.50 eur
Krigla Guiness piva: 4.00 eur
Kišobran: 5.00 eur
CD: 23.00 eur

Smeštaj

Youth hosteli i jeftiniji hoteli: 10-30 eur
Srednja kategorija: 30-60 eur
Visoka kategorija: 60-120 eur
De luxe: 120+ eur

Hrana

Snek na ulici ili u kantini: 3-10
Restoran: 10-15 eur
Skuplji restoran: 15-20 eur

GDP 113,700,000,000
Glavne privredne grane: Kompjuterski softver, informacione tehnologije, prehrambeni proizvodi, pivo, tekstil, odeća, farmaceutski proizvodi, turizam
Trgovinski partneri: EU (najviše Velika Britanija, Francuska, Holandija), SAD

Klima

Uprkos tome što se nalazi na severu, klima u Irskoj je umerena. Temperatura samo povremeno pada ispod nule tokom zime, a sneg pada retko. Leta glavnom nisu vrela i temperatura retko dostiže 30 stepeni, ali zato mrak pada tek posle 11 uveče.

U koje god doba godine da dolazite budite spremni za kišu. Najviše kiše obično pada tamo gde je priroda najlepša: bujna vegetacija u County Kerry pod kišom je čitavih 270 dana godišnje. Ako zaista poludite od kiše, utešite se irskom izrekom: ‘U pabu je uvek suvo’!

 

Priredio Uroš Veličković
Izvor: B92

Izvor: B92 PUTOVANJA