“The Rock”, poluostrvo na jugu Španije i jedna od poslednjih britanskih kolonija, tek je u poslednje vreme postao žrtva turista koji dolaze na jednodnevne izlete sa obližnje Koste del Sol. Stanovnici Gibraltara, koji odbijaju da budu pod španskim suverenitetom, jedva uspevaju da održe svoju hibridnu zajednicu, i upravo zbog najezde turista sve više insistiraju na tome da su u stvari Britanci.

Centar grada je splet uzanih uličica, i predstavlja svojevrstan miks britanskih i mediteranskih uticaja. S obzirom da je male površine, najbolje ga je obići peške, a ukoliko strmim ulicama se uputite ka vrhu stene, uzmite taksi koji će vas koštati samo nekoliko eura.

Grad je smešten podno 500 metara visoke krečnjačke stene, kod samog moreuza koji razdvaja Evropu od Afrike. Ima manje od 30,000 stanovnika i samo 7 kvadratnih kilometara, tako da je svaki pedalj iskorišćen. Centar grada čini velika pešačka zona (Main Street), u kojoj se nižu prodavnice, barovi, zlatare i parfimerije, a u Gibraltaru se ne plaća PDV (VAT) tako da je to idealno mesto za šoping.

Španija je prema Sporazumu iz Utrehta 1713. predala Gibraltar na upravljane Velikoj Britaniji, i stanovnici Gibraltara su i danas britanski državljani, a Evropska unija kontinuirano vrši pritisak na Španiju i Britaniju da reše njegov status. Prema Gibraltarskom ustavu iz 1969. Španija može dobiti suverenitet jedino ako lokalci na referendumu na to pristanu.

Za vreme Frankove vladavine, Gibraltar je bio predmet ozbiljnih diplomatskih sukoba između Španije i Britanije, a granica je od 1967. to 1985. bila zatvorena. Na referendumu 1969, Gibraltarci su glasali 12,138 prema 44 za ostanak britanskog suvereniteta.

Španija i dalje insistira da Gibraltar postane njena autonomna oblast, ali i Britanci i Gibraltarci odbijaju bilo kakav kompromis oko suvereniteta. Britanski vojni garizon je početkom 1990ih uklonjen, ali britanska mornarica i dalje koristi Gibraltar kao svoju bazu.

Godine 2002. ponovo je organizovan referendum o suverenitetu, i Gibraltarci su gotovo stoprocentno glasali protiv pripajanja Španiji, u skladu sa kampanjom koju je vodio Premijer‚ lider gibraltarskih Socijaldemokrata Peter Caruana. Caruani je 2003. počeo treći mandat, a njegova indipendistička politika ima veliku podršku. Opoziciona Socijalistička laburistička partija takođe je protiv pripajanja Španiji.

Iako pod jakim britanskim i andaluzijskim uticajem, većinski stanovnici Gibraltara nisu ni Britanci ni Španci, već Đenovljani, Maltežani, Portugalci, Nemci, i Jevreji, a sve je više i gastarbajtera iz Maroka. Zvanični jezik je Engleski, ali lokalci se u glavnom služe andaluzijskim dijalektom Llanito (Ljanito) koji je pod jakim uticajem engleskog.

Llanito je bukvalna mešavina engleskog i španskog, i stranac stiče utisak da lokalci u sred rečenice skaču s jezika na jezik, a engleske reči uvek imaju andaluzijski šmek (beki – šunka, bacon; quequi – kolač, cake, un bobi – policajac, bobby). Ipak, Llanito nema zvaničnu podršku lokalne vlasti, niti se koristi u medijima.

Valuta Gibraltara je funta koja je vezana za kurs Britanske funte (1 funta = oko 1.5 eur)

Atrakcije

Gibraltar je seo izbušen tunelima koji su sagrađeni kao sistem odbrane tokom mnogih opsada. Najpoznatiji su tunel Velike opsade, i tuneli iz Drugog svetskog rata.

Ne propustite Europa Point, svetionik na najjužnijem delu poluostrva. To je mesto odakle se vidi Afrika i gde se dodiruju Atlantski okean i Mediteransko more.

St Michael’s Cave je impresivna prirodna špilja koju su u neolitu koristili stanovnici Gibraltara.

Obiđite i Gornju stenu do koje možete stići i gondolom koja radi od 9.30 am do 5.45 pm. Povratna karta je 8 funti, a dobićete je besplatno ako za kupite kartu za pećinu St. Michael’s i za Siege Tunnels (£16).

Gibraltar je poznat i po tome što matičari rade 0/24. Tamo su se venčali Sean Connery (dva puta), kao i John Lennon i Yoko Ono.

Gibraltar je jedino mesto u Evropi gde žive poludivlji majmuni, a lokalci tvrde da je ih je za vreme drugog svetskog rata od izumiranja spasio upravo Vinston Čerčil. Nakon što je saznao da je na Gibraltaru ostalo svega sedam živih majmuna, Čerčil je naredio da se iz Severne Afrike dopremi kontigent novih makaki majmuna. Legenda kaže da će kolonija će ostati pod britanskom upravom dok god budu majmuni živeli na njenim liticama.

Smeštaj

Jedini hostel u Gibraltaru je Emile Youth Hostel gde spavanje košta 16 funti. Sobe su osrednjeg kvaliteta, a tzv. doručak se sastoji od čaja i tosta s džemom. Adresa: Line Wall Road, Gibraltar, Montagy Bastion, +350 51106

Opcija je i Governor’s Inn gde za 55 funti možete iznajmiti apartman sa kuhinjom. mašinom za veš, mikrotalasnom pećnicom i ostalim utenzilijama. Adresa: 36 Governor’s Street, +350 79992

Ako ste rešili da budete raskalašni, smestite se u hotel The Rock, koji je 1932. sagradio Marquis of Bute. Sobe imaju predivan pogled na Gibraltarski zaliv i Maroko, a hrana u restoranu je eklektični britanske, mavarske i iberijske kuhinje, uz odlična španska vina. Adresa: Europa Road, +350 73 000

Restorani i barovi

Probajte restoran The Clipper u kvartu Irish Town. Odličan engleski doručak košta £3.50.

The Lord Nelson na trgu Casemates je jedan od popularnijih pabova u Gibraltaru. Ako hoćete da izbegnete živu muziku izađite na Main Street. Tu je i Star Bar, najstariji bar u Gibraltaru.

Kako stići

British Airways organizuje svakodnevne letove iz Londona (+44 845 77 333 77), a varijanta je i jeftini Flymonarch (+44 845 77 333 77). Let traje dva i po sata.

Ako dolazite autom iz Španije, vozite autoputem A7 (Cadiz – Malaga) i na raskrsnici 119 skrenite na put N351 kojim ćete stići do La Linea, pograničnog gradića na samoj granici sa Gibraltarom.

U Gibraltaru ne postoji železnica, ali na samo nekoliko minuta vožnje nalaze se železničke stanice u španskim gradovima Roque i Algeciras, kao i u nešto udaljenijoj Malagi. Od Malage do La Linea ima 5 autobusa dnevno, a karta košta oko 10 eur. Granica se nalazi na samo pet minuta hoda od autobuske stanice. Odatle možete uzeti gradski autobus do centra ili do Europa Point, a možete i prošetati jer do centralnog Trga Casemates ima desetak minuta hoda.

Feriboti svakodnevno povezuju Gibraltar sa Tangerom u Maroku.

Uroš Veličković
izvor: B92

Izvor: B92 PUTOVANJA