Na aerodrom Marakeš odavno sleću i poznate low cost kompanije, tako da put do tamo izađe kao i do većine gradova Evrope, piše Guardian.


Marakeš je uvek fascinantan i svako doba godine zaslužuje posetu Maroku, ali period oko praznika koji se masovno slave u Evropi je najzahvalniji, jer se tada upravo vidi u kojoj meri ste uspeli da pobegnete od haosa zapadnog sveta.

Osim toga, dok god je vrednost eura visoka Maroko će biti zanimljiva šoping destinacija, jer lokalna valuta dirham ima relativno nisku vrednost, pa je samim time i kupovina jeftina.

Na aerodrom Marakeš sleću i poznate low cost kompanije, tako da put do tamo izađe kao i do većine gradova Evrope.

SMEŠTAJ

U Marakešu znalci odsedaju u rijadima, privatnim kućama pretvorenim u šik, intimne male pansione. U srcu medine (stari grad), nalazi se hotel Riyad al Moussika (00 212 2438 9067; riyad-al-moussika.ma), izgrađen u tradicionalnom marokanskom stilu, ali s vidljivim italijanskim šmekom što ga čini još elegantnijim. Pored toga, jela koja se služe u restoranu su savršena. Dvokrevetna soba je €275, uključujući doručak, ručak, i popodnevni čaj.

Nešto skromniji, ali isto vrlo doteran, Riad Bayti (00 212 24 380180; riad-bayti.com), smešten je u jevrejskom kvartu mellah, u nekadašnjoj kući bogatog trgovca vinima. Dvokrevetne sobe s doručkom su od €70.

Jeftin smeštaj skoncentrisan je u manjim ulicama južno od trga Djemaa el-Fna, gde se dvokrevetne sobe mogu naći i za €10.

U blizini se nalazi i (Hotel Sherazade (00 212 24 429305; hotelsherazade.com) koji nije zvanično riad, ali je hotel na glasu, smešten u renoviranoj staroj kući. Sobe su različitog izgleda i veličine, a cena za dvokrevetnu je od €22 pa naviše (bez doručka).

PROĐITE ULICAMA GRADA

Najveće zadovoljstvo u Marakešu je tumaranje po drevnim sukovima u kojima s trgovcima pijete čaj od mente i ležerno se cenjkate oko kaftana ili tepiha, istovremeno posmatrajući zanatlije na delu.

Café des Epices (cafedesepices.net) na trgu Place Rahba Lakdima je odlično mesto za sok ili čaj, sa baštom na krovu s kojeg se pruža pogled na prometnu pijacu.

Ovaj kafe ima i podružnicu Terrasse des Epices (terrassedesepices.com) koja se teško nalazi, tako da budite sigurni da ste poneli mapu. Naći ćete je se u suku Cherifa – to je fanki restoran na krovnoj terasi, sa spektakularnim pogledom na planinu Atlas.

Iako je to već odavno kliše, ne propustite da uveče odete na Djemaa el-Fna, glavni trg u srcu starog grada – videćete gatare, fakire sa zmijama, akrobate, svirače, vračeve, ali i tezge na kojima se prodaju čaj žen-šen, dinstani puževi, guste čorbe, pa čak i kuvane ovčije glave.

Ruševine palate El Badi su nezaboravne, sa rodama koje se gnezde po celom zidu.

Da biste videli gipsane ornamente i mozaike u čuvenim grobnicama Saadi krenite ranije, jer je mesto malo i unutra postane toplo čim dođe neka veća grupa.

I ne zaboravite da obiđete čuvenu botaničku baštu Jardin Majorelle, koju je od 1980. posedovao Yves Saint-Laurent. Glavna atrakcija su bašta kaktusa i predivan kobaltno plavi paviljon.

ŠOPING TERAPIJA

U sukovima ćete naći stvari da vam pamet stane, ali moraćete da se cenjkate. Nekonvencijalne predmete kao što su stvari napravljene od recikliranih automobilskih ili biciklističkih guma naći ćete na južnom kraju ulice Rue Riad Zitoun el Kedim.

Ako želite pravi original marokanski đuveč koji lokalci zovu tajines (tažin), idite u prodavnicu pod nazivom Herman. Nalazi se u ulici Rue Moulay Ismail i prodaje najbolje tepsije u zemlji – one koje se prave u obalskom gradu Salé.

Raznovrstan izbor odličnih maslina naći ćete u savršenom malom suku odmah pored trga Djemaa el-Fna.

VREME ZA RUČAK I VEČERU

Mesto gde se služe dobra klasična marokanska jela je Al Fassia u ulici Boulevard Zerktouni, 55 (00 212 24 434060; alfassia.com).

Osim jagnjećeg đuveča (tajines), obavezno probajte pastilla, pitu s golubijim mesom i cimetom, koja je specijalitet glavne konkurencije Marakešu, grada Fesa.

Uveče možete jesti hranu koja se prodaje na kioscima na trgu Djemaa el-Fna, ili, još bolje, večerajte u nekom restoranu koji ima terasu s pogledom trg.

Najbolji je Les Prémices na jugoistočnom uglu, koji služi ukusne pileće tajine ili couscous (kus-kus), i to po prilično razumnim cenama.

VEČERNJI IZLAZAK

Noćni život u Marakešu je iznenađujuće sofisticiran. Postoji čak i podružnica čuvenog kluba Pacha (00 212 24 388400; pachamarrakech.com) čije je glavno sedište na Ibici. Ovaj u Marakešu se nalazi južno od grada, kod Aguedala.

Ako želite da izađete negde u centru, probajte Diamant Noir, koji je smešten u hotelu Le Marrakech, u ulici Rue Oum er Bia. To je nepretenciozni lokal gde se pušta disko zvuk kombinovan sa alžirskom muzikom Rai.

POBEGNITE IZ GRADA

Proverite kakva je situacija sa snegom i ako ga ima idite u skijalište Oukaïmeden na planini Atlas i provedite dan skijajući se.

Siđite oko 9 ujutro do glavne taksi stanice kod kapije Bab er Robb i ili iznajmite taksi (oko €65 je povratna vožnja), ili sedite u linijski koji izađe oko €10.

Vožnja traje oko dva sata, a oprema se može iznajmiti na stazi.

Skijanje je ograničeno, liftovi prastari, ali hej – skijate se u Africi.

Photo: Rosino / Flickr
Izvor: B92

Izvor: B92 PUTOVANJA