Glavni grad istoimene holandske provincije Utreht posetioce ostavlja bez daha živopisnom srednjovekovnom arhitekturom, mnogobrojnim šetalištima pored kanala i velikim brojem tržnih centara

Photo: on1stsite / Flickr

Stari holandski srednjovekovni grad na kanalima reke Rajne, sa romaničkim crkvama sv. Petra i sv. Ivana i sa tornjem nekadašnje katedrale, čini Utreht, glavni grad istoimene provincije, veličanstvenim. Domtoren, simbol grada, star je više od 600 godina, a sa svojih 112 metara visine najviši je srednjovekovni toranj u Holandiji. Muzej Centraal, u ulici Agnietenstraat 3, osnovan je 1838. godine. Njegovu zbirku čine slike nastale pre 1850. godine, moderna i primenjena umetnost, kao i predmeti iz gradske istorije. Jedan od najzanimljivijih je 1.001 godinu star brod i kolekcija slika utrehtskih imitatora italijanskog slikara Karavađa – Gerard van Hontorst (1592-1656.) i Hendrik ter Brugen (1588-1629.). Muzej je otvoren od 11 do 17 časova, a cena ulaznice iznosi 850 dinara (www.centraalmuseum.nl).

Kuću Rietveld Schröder 1924. projektovao je utrehtski arhitekta i dizajner Gerit Tomas Ritveld (1888-1964.). To zdanje sagrađeno je prema pravilima neoplasticizma za imućnu Holanđanku Truus Šreder-Šrajder (1889-1985.).

Razgledanje sa vodičem u trajanju od 75 minuta košta 1.500 dinara (više informacija potražite na: ww.rietveldschroderhuis.nl).

Venčanje u dvorcu

Dvorac iz 13. veka smešten je uz najstariji gradski kanal Oudegracht. U njemu su živeli vitezovi i patriciji do 19. veka, kad je preuređen u dom za starije osobe. Godine 1984. restaurisan je i pretvoren u vrhunski restoran. Danas je u njegovom podrumu pivara iz koje izlaze piva Ouwe Dean, Jonge Dean i Linteloo Gold. Za grupe koje broje više od 15 posetilaca moguće je organizovano razgledanje pivare sa vodičem, uz degustaciju. Tura traje 30 minuta. Ako želite da uživate u srednjovekovnom okruženju uz čašu piva, posetite „Cafe het Proeflokaal" u prizemlju dvorca, koji je nekada bio dvorana za bal. Drveni stolovi, sveće i crvene zavese podsećaju na vreme kada su ovde organizovani kraljevski balovi. U restoranu „Oudaen" na drugom spratu dvorca uživajte u ručku iznad kanala. Specijaliteti su dimljeni pačji odrezak u umaku od špargli, teleći medaljoni u sosu od plavog sira, govedina sa roštilja sa majonezom u crvenom sosu, marinirana pečena svinjska rebarca, kuvana šunka, bakalar… Za desert probajte čokoladni kolač sa višnjama, tortu sa želeom od kokosa i ruže, rolnice od jabuka i oraha sa sladoledom od vanile i prelivom od karamela. Od 2001. u ovom dvorcu se održavaju i venčanja.

Kanali i kejevi Utrehta uživaju svetsku slavu. Duga šetališta pored vode sagrađena su pre nekoliko vekova da bi obezbedili prilaz podrumima zgrada pored kanala. Kao i u svakom holandskom mestu, videćete više biciklista nego onih koji voze automobile.

Smeštaj u strogom centru

„Court Hotel" otvoren je pre 30 godina u samom središtu grada, u blizini najvećih atrakcija. Sobe u hotelu su male, ali uređene sa puno pažnje. Obilan engleski doručak uključen je u cenu noćenja (10.800 dinara). Više na www.courthotel.nl. Hotel „Malie" sa velikom baštenskom terasom, za razliku od „Court Hotela", smešten je van strogog istorijskog centra, u tihoj i mirnoj ulici Maliestraat. U blizini hotela je i botanička bašta Wilhelminapark. Obližnja Nachtegaalstraat jedna je od najzanimljivijih ulica za šoping u Utrehtu, pa je „Malie" idealna polazna tačka za razgledanje i zabavu. Smestite se u jednoj od 45 soba, cena noćenja je oko 9.500 dinara po osobi. Više na www.maliehotel.nl. Hotel „Oorsprongpark" (2*) u ulici Donderstraat 12, u istočnom delu grada, ima 34 sobe i 4 studija. Za samo 5 minuta vožnje javnim prevozom stići ćete do gradskih zidina. Cena noćenja je 6.200 dinara (www.oorsprongpark.nl). U šoping centru Meerpaal Houten, u ulici Floridalaan 8, pronaći ćete sve potrebno za dom – od nameštaja do hrane. Centar radi svaki dan od 9 do 18, a vikendom do 21 sat. Naravno, možete da spavate i u studentskom gradu, za 12 do 16 evra u hostelu. Inače, Utreht je udaljen 20 minuta vožnje vozom od Amsterdama koji saobraća na svakih 15 minuta.

Raj za kupoholičare

Šoping centar Hoog Catharijne jedan je od najpoznatijih holandskih centara, ali nije ništa drugačiji od bilo kojeg evropskog – osim po lancima prodavnica u kojima se prodaju holandske marke Bijenkorf, Hema i V&D. Centar je zatvoren nedeljom (više informacija potražite na: na www.hoogcatharijne.nl). Uživaćete otkrivajući uske utrehtske uličice i cvetnu pijacu Janskerkhof okruženu kućama iz 17. veka, kao i Oudegracht sa lalama i gerberima u stotinama boja.

Subotom ujutro na pijaci u ulici Breedstaat možete da se cenkate pri kupovini antikviteta. Posebno su lepe i privlačne uličice uz kanale sa buticima i malim prodavnicama u kojima možete da kupite najrazličitije začine. U prodavnici Culture mix, u ulici Oudegracht 302, možete da pronađete ručno rađene ukrase za odeću, koji se proizvode od 1986. godine. Prodavnica u kojoj je na prodaju ručno rađeni nakit od prirodnih materijala poput školjki, kukuruza, poludragog kamenja, vodenih bisera, pirinča, otvorena je svakog dana od 10 do 18 sati. Originalan holandski proizvod danas možete da pronađete i u zemljama Beneluksa, Nemačkoj i Velikoj Britaniji.

Izvor: Lisa,B92

Izvor: B92 PUTOVANJA