Bogati enterijeri sa izrezbarim spiralnim stepeništem i tavanicama, vožnja kočijama, gledanje labudova i pogled sa minareta – sve ovo ide u jedan koš kada je reč o poseti dvorca Lednice.

                                   Photo: Nevena Kukoljac

Na obali reke Dyje, između Brna i Praga, nedaleko od granice sa Austrijom, u fenomenalnoj prirodi ugnježden je dvorac Lednice. Čitav kompleks obuhvata sam dvorac i prostrani park u engleskom stilu koji ga obavija. To je ujedno i najveći park u Češkoj, jer se prostire na čitavih 200km2.

Na mestu današnjeg dvorca sve do 16. veka nalazila se gotička tvrđava u kojoj su članovi stare evropske dinastije Lihtenštajn boravili (sa neznatnim prekidima) sve do Drugog svetskog rata. U 16. veku tvrđava je pretvorena u renesansni dvorac, a projektovao ga je bečki arhitekta J. B. Fischer van Erlach.

Današnji izgled dvorca kojim dominira neogotički stil, datira još od rekonstrukcije koja se odvijala u periodu od 1846 – 1858, i za koju je zaslužan Jiří Wingelmüller. Barokni zidovi zadržali su svoj autentični izgled, dok su fasadama pridodati novi elementi kao što su merlon, balkoni, izbočeni prozori, dimnjaci, mali tornjevi.

Enterijeri sa odličnim primerima bogato izrezbarenog drveta, takođe su dobili neogotičku crtu. Posebna pažnja poklonjena je spiralnom stepeništu u biblioteci izrezbarenim od samo jednog komada drveta, bez dodatnih potpornih stubova i ukrasnoj tavanici u plavoj sali.

Od 1996. zamak se nalazi pod zaštitom UNESCO.

Do dvorca vodi prostrana staza kroz uredno uređene bašte. I kako se bližite samom zamku postajete sve više svesni veličine i raskoši koja iz njega izbija. Jedino što vam može oteti pažnju su ptice grabljivice koje nezainteresovano i tromo poziraju na ruci svog vlasnika i čekaju još jedan bljesak blica.


                                Photo: Nevena Kukoljac

Druga stvar sa koje je teško skrenuti pogled su fluoroscentne kroksice (sandale) plus čarape, na nogama turista (najčešće lokalaca) koji se očigledno najprijatnije osećaju u navedenoj odevnoj kombinaciji.

Čim zakoračite u ulaznu salu susrešćete se sa neobičnim drvenim stepeništem i simetrično rasporešenim portretima. Nemoguće je ne primetiti gigantski luster sa čak 116 sijalica, težine oko 700 kg.

A onda kroz dugačak hodnik sa čije se obe strane sa zidova nadvijaju rogovi nekada ulovljenih kopitara.

Sledi šetnja kroz vekove i prostrane odaje sa autentičnim bogatim komadima nameštaja i portretima članova dinastije. U svakoj prostoriji drugi kolorit zidova, pa na osnovu toga i naziv soba: plava, tirkizna, crvena.

Zamak je vrlo popularan kada su u pitanju venčanja. Ako se zadesite u Lednicama baš u periodu od aprila do oktobra, kada su venčanja u punom jeku, moraćete da pričekate dok mladenci procirkulišu kroz pojedine prostorije.

                                Photo: Nevena Kukoljac

Sam čin ceremonije može se odvijati u posebnoj odaji dvorca koja je predviđena za tako nešto ili u dvorištu zamka. Tu ih čeka limuzina i romantično fotografisanje koje zna poprilično da potraje.

Ceremonijalna odaja može da primi 30 ljudi, dok je u dvorištu broj svatova neograničen. Stolice su obezbeđene samo za najužu familiju, u skladu sa češkom tradicijom. Ceremonija traje 20 minuta i održava se na češkom uz engleski prevod.

I kada završite sa obilaskom dvorca, pred vama je priroda koja se pruža u nedogled. Uz dvorac se nalazi dugačak staklenik sa najrazličitijim vrstama cveća i bilja. Uredne staze ciklično obavijaju zamak, probijaju se kroz šume sa bogatim krošnjama, pored vode, preko drvenih mostića i odličnih kadrova za fotografisanje.

Ako ipak niste za šetnju opcija su i fijakeri sa upregnutim konjima koji će vas uz lagani tapat u roku od 20-ak minuta provozati parkom.

Prostrani vrtovi u versajskom stilu, naknadno stvoreni ribnjaci i uredne staze vode vas na kilometar od zamka, sve do minareta, do koga vam je potrebno cirka 30 minuta hoda. A u vodi i oko nje na nekoliko mini ostrva, svoje stanište našle su ptice, najviše rode i labudovi koji samo pojačavaju osećaj harmonije i idile.

Minaret predstavlja pravi raritet ovog prostora. Izgrađen je u mavarskom stilu koji karakteriše raskošna plastična dekoracija koja prekriva sve površine zidova na štetu jasnoće građevine.

Kada se uzme u obzir teren koji je prilično peskovit, potpuno je jasno da ovakvoj građevini definitivno nije mesto na ovako nestabilnoj površini. Baš iz tog razloga, temelji su napravljeni od drvenih stubova.

Na vrhu blješti polumesec, ali treba stići do vrha. Na ulazu kada kupujete kartu, a onda, spiralno stepenište!

I kada uz pojačan osećaj vrtoglavice savladate sve te silne stepenike, dospevate na vrh sa koga se otvara još vrtoglaviji pogled na čitav park. Dočekaće vas tabla sa natpisom: 302 stepenika, 270 m iznad površine mora.

I dok se uz blagi osmeh sudarate i zaobilazite turiste u uskom prostoru koji obavija minaret, bojažljivo bacate pogled na ljude ispod vas, koji izgledaju kao minijaturne fleke na zelenoj površini. Držite se više one strane bliže zidu.

U povratku možete svratiti u veliki akvarijum Akvárium Malawi koji je u sklopu zamka. U 40.000 litara vode predstavljen je okenski svet sa najrazličitijim vrstama riba i kornjača.

Izvor: B92

Izvor: B92 PUTOVANJA