Centar pustinjskog turizma u Tunisu, Tozer je polazna tačka za obilazak Sahare i najvećeg slanog jezera u Africi, Chott el Djerid.

 

Iako se ne nalazi na moru, već duboko u unutrašnjosti, Tozer (fr. Tozeur) je jedno od najpopularnijih destinacija u Tunisu.

Grad je smešten u oazi, plodnom delu pustinje, i zbog toga ima bujnu vegetaciju. Najviše ima palmi (oko 200.000 stabala), a glavni izvozni proizvod su urme.

Njegovi stanovnici vekovima su se bavili trgovinom i gajenjem urmi, a poslednjih nekoliko decenija razvojem turizma dolatzi do zaokreta. S ozbirom da se nalazi u unutrašnjosti Tunisa, na početku Sahare, špic turističke sezone za Tozer je tokom jesenjih i zimskih meseci.

Kao i svaki stari tuniski grad, Tozer ima medinu – splet uskih krivudavih uličica unutar gradskih zidina koja je muzej za sebe. Grad zanimljiv, a pri tom mali i lak za snalaženje – u centru postoje tri glavne ulice, a od kojih je najatraktivnija avenija Habib Bourguiba.

Tozer, kao i cela oblast Đerid, poznata je po autentičnoj arhitekturi, sa kućama od žuto-braon cigli. Fasade skoro svih starih zgrada u gradu, ali i mnogih novih, imaju fascinantne geometrijske šare zbog specifičnog načina slaganja cigala u kontra smeru.

Zbog egzotičnog okruženja, u Tozeru su snimane scene za više blokbaster filmova – Ratovi zvezda, Indijana Džons, i Engleski pacijent. Popularnosti ovog mesta doprinela je i italijanska pesma na Evroviziji 1984. I treni di Tozeur (Vozovi Tozera).

ATRAKCIJE

Ouled el-Hadef je centralni kvart, nastao u 14. veku, a neke kuće iz tog duba još uvek stoje. Sastoji se od lavirinta krivudavih i često natkrivenih uličica i uskih prolaza. Idealno mesto za tumaranje ili opuštanje uz čaj tokom toplih popodneva. Većina kuća ima dva sprata, a prozori u glavnom nisu okrenuti ka ulici, već ka unutrašnjem dvorištu, što je tipično za konzervativne sredine kakva je Tozer. Kao i u drugim gradovima u Tunisu, i u Tozeru su vrata kuća posebno dekorisana, a naročita pažnja se poklanja zvekirima, čiji broj i oblik odgovaraju strukturi domaćinstva.

Dar Charait je muzej sa dobrom kolekcijom grnčarije i antičkih predmeta. Za turiste su najinteresantnije replike scena iz života lokalaca u prošlim vekovima, kao što su tipična kuhinja i trpezarija, beduinski šator i scene venčanja. Muzej je otvoren do ponoći.

Hamam je tursko/arapsko parno kupatilo, koje na bliskom istoku vekovima igra važnu ulogu u društvenom životu. Turistima je najprivlačniji hamam Shabia, kod hotela El-Amen. Ponesite peškir, šampon, i kupaći kostim. Računajte oko 3 tuniska dinara za ulaz, i dodatnih 3 TD za eventualnu masažu.

Kamilje meso je specijalitet ovog kraja, i može se naći u većini lokalnih restorana. Najčešće se služi kao šnicla, kao kebab, ili u komadićima uz kus-kus.

Chott el-Jerid (Čot el-Đerid) je najveće slano jezero u Africi, poznato po čestim fatamorgana. Najveći deo godine je gotovo potpuno isušeno, a korito mu je prekriveno debelim naslagama soli, dok preko zime u njemu ima vode. Kroz sredinu jezera podignut je nasip i sagrađen put koji je u upotrebi, ali u principu treba biti oprezan jer vožnja može da bude opasna usled velikih nanosa soli ili peska.

Čebika, Tamerza i Mides su tri sela u blizini Tozera, napuštena su tokom poplava 1960ih. Danas su turistička atrakcija, jer verno prikazuju kako je izgledao život lokalaca pre 50 godina. Čebika je selo-oaza poznato po vodopadu, iz Tamerze se pruža odličan pogled na jezero, a iz Midesa se vidi impresivan kanjon.

KLIMA

Tozer se nalazi 200 duboko u unutrašnjosti Tunisa, pa je tako i klima oštrija nego na moru. Leti su dani topliji, često i vreli sa preko 45˚C, a zimi hladniji, pa tako temperatura u januaru tokom noći može da padne i do 0˚C.

Kiše preko cele godine ima jako malo – tokom leta skoro uošte ne pada, a od novembra do marta u ekstremno malim količinama.

KAKO STIĆI

Tozer je udaljen 450 km južno od glavnog grada Tunisa, a najbliže primorsko mesto je Gabes ka Istoku. Do granice sa Alžirom ka zapadu ima oko 50 km.

Voz je u Tunisu pouzdana opcija – na liniji Tozer-Tunis saobraćaju dva voza dnevno, jedan rano ujutro, a drugi uveče. Ako ste na tankom budžetu, idealna kombinacija je noćni voz kojim štedite jednu noć spavanja. Karta je oko 30 TD.

Autobusi saobraćaju 4-5 puta dnevno, vožnja do Tunisa traje 7 sati, a karte su nešto jeftinije od voznih – oko 25 TD.

SMEŠTAJ

Najjeftinije spavanje za oko 5 TD po osobi je u auto kampu Camping Les Beaux Rêves. U kampu postoje parcele za šatore i auto-kampere, ali i bungalovi. Internet radi, a palme su dobra zaštita od jakog pustinjskog sunca.

Hoteli su skoncentrisani duž avenije Abdulkacem Chebbi, manje od 1 km južno od autobuske stanice. Taxi od stanice je oko 3 TD, a hoteli su smešteni maltene jedan pored drugog tako da lako možete pronaći opciju koja vam najviše odgovara. Računajte od 25 TD za dvokrevetnu sobu u jeftinijim hotelima, i od 40 TD u boljim.

Kao i svuda u Tunisu, u Tozeru postoje bankomati, menjačnice i ispostave svih tuniskih banaka. Većina hotela, restorana, i prodavnica prima kreditne kartice, a često je moguće i neformalno plaćanje u eurima.
Izvor: B92

Izvor: B92 PUTOVANJA