Ako vas vaš put nanese tamo, evo, šta možete videti. Koliko god vremena da imate uvek će biti malo. Na kraju će pravo pitanje biti ne šta ste videli nego šta ste propustili. Koliko god toga da vidite i obiđete uvek će biti stvari koje ste propustili, ali neka vas to ne brine jer to će biti samo još jedan povod da ga ponovo posetite.

 

 

Za prave ljubitelje umetnosti ovo će svakako biti previše da se vidi za samo jedan dan, pa se onda informišite na vreme i izaberite ono što vam se najviše sviđa. Nabavite obavezno neki vodič pre samog obilaska. Ja preferiram DK-ov vodič pre zbog odličnih ilustracija i obimu informacija koje mogu da se nađu u njemu.

Kako do Rima?

 

 

Naravno da ima više načina. Jedan je da odete do neke agencije i pogledate već pripremljene aranžmane. Ja lično više volim slobodu tako da sve organizujem sam. Tako mi više odgovara ali je i veća odgovornost. Iz svih većih gradova Nemačke postoje jeftiniji letovi za 99EUR ka svim većim gradovima Evrope sa njihovim nacionalnim avio prevoznikom naravno samo ako se dovoljno unapred rezerviše karta (bar jedan mesec po mom iskustvu). Ovakve karte postoje i za Beograd samo treba pogledati na vreme, tako da se u putovanje može možda uklopiti i obilazak nekog grada u Nemačkoj.

Gde odsesti?

Ako ne idete preko agencije i nemate već obezbeđen smeštaj onda možete putem Interneta lako sebi da obezbedite prenoćište. U samom Rimu ima više stotina hotela tako da je izbor stvarno veliki. Preporučujem deo bliže glavnoj železničkoj stanici Termini. Na ovoj stanici se ukrštaju dve linije metroa u Rimu i odatle je najlakše otići u bilo kom pravcu a pored je velika autobuska stanica za gradski prevoz što opet garantuje lak dolazak do željene lokacije. Na samom kraju da napomenem da su sve veće i bitne stvari koje svako hoće da poseti veoma blizu glavnoj stanici tako da i ovo ide u prilog. Aerodrom, koji je prilično izvan grada, je dobro povezan sa gradom i linije saobraćaju na svakih dvadeset minuta. Karta u jednom pravcu do glavne železničke stanice košta 10EUR.

Pre nego što krenete

Prva stvar koju moram da istaknem je da je širi centar Rima popločan kaldrmom tako da ni u kom slučaju ne nosite neku neudobnu obuću ili (za ženski deo populacije) bilo kakvu obuću sa štiklama. Sportska obuća je najbolja. Proverite vremensku prognozu da ne bi nosili nepotrebnu odeću ili kišobran ako vam nisu potrebni ili pak suprotno. Zapamtite gde ste odseli, zapamtite ime hotela i adresu. Svaki hotel ima neki besplatni propagandni materijal u svom lobiju pa pogledajte šta se nudi. Pitajte na recepciji da li hotel nudi karte za obilaženje neke lokacije povoljnije.

Često se dešava da u samom hotelu možete naći obilazak sa popustom. Ono što je obavezno da nabavite je propusnica za maltene sve znamenitosti u Rimu za određeni vremenski period. Zove se Romapass i više informacija o njoj možete naći na Internet adresi www.romapass.it. Romapass nudi mnogo pogodnosti pored besplatnog obilaženja par znamenitosti po izboru tu su još besplatna vožnja metroom, karta Rima i još dosta toga. Za ovu propusnicu postoji vremensko ograničenje koje se aktivira prvim korišćenjem kartice za neku destinaciju ili liniju prevoza. Košta oko 20EUR u zavisnosti od uzrasta osobe za koju se kupuje. Voda i grickalice se mogu kupiti u okolini svih turističkih lokacija i nije preskupa pa ne morate previše vode da nosite. Voda sa vodovoda u Rimu se može slobodno piti.

1. dan               

Izlaskom sa stanice Termini prolazeći pored autobuske stanice produžavate pravo ka trgu koji se zove Piazza della Repubblica gde možete da vidite jednu od prelepih fontana (it. Fontana delle Naiadi).

Trg je sagrađen kada je Rim zvanično postao prestonica Italije. Od Trga Republike do Trga Venecija (it. Piazza Venezia) idete ulicom Via Nazionale. To je jedna od većih ulica za kupovinu ali o tome kasnije. Ako nećete da idete pešice dvadesetak minuta, možete na Termini stanici do Trga Venecija stići linijama 40, 64 ili 170.

Na Trgu Venecija možete videti veliku bronzanu statuu Viktora Emanuela II prvog kralja ujedinjene Italije. U pozadini dominira ogromna građevina od belog mermera koja ima par nadimaka "kucaća mašina" i "svadbena torta". Ipak glavna znamenitost koju ovde treba posetiti je Capitol, citadela drevnog Rima. Sa Trga Venecija ulicom Via Del Teatro di Marcello nailazite na stepenice sa leve strane. Ima dva stepeništa. Prvo se zove Aracoeli koje datira još od davne 1348. godine i vodi u crkvu Santa Maria in Aracoeli dok drugo vodi u trg Piazza del Campidoglio koji je dizajnirao sam Mikelanđelo zajedno sa zgradama koje ga okružuju. Ovde se nalazi muzej Capitoline, smešten u dve palate Plazzo Nuovo i Palazzo del Conservatori, u kome možete da videte veliku kolekciju skulptura i slika. Tu su smeštene između ostalog i čuvena glava Meduze i bronzana vučica sa braćom Romulom i Remom.

Što se tiče slikarskih dela ovde možete videti neka od dela Tintoreta, Rubensa, Karavađa, Voronjeza, Van Dajka i još par drugih. Muzej radi od 9-20h, zadnja poseta je u 19h. Više informacija o ovom muzeju možete videti na internet adresi http://www.museicapitolini.org/. Ujedno ovo je i prvo mesto gde možete aktivirati svoju Romapass karticu.

Posle odmora možete da se popnete na vrh građevine. Karta košta 5EUR. Sa vrha može da se vidi dobar deo Rima a na vrhu postoje i dvogledi i karte koje pokazuju šta predstavljaju građevine u okolini koje mogu da se vide sa vrha. U svakom slučaju korisna i lepa aktivnost za orijentaciju i upoznavanje sa okolinom.

 

 

 

Veliku građevinu na Trgu Venecija sada obilazimo sa druge strane i nastavljamo ulicom Via Del Fori Imperiali. Ulicom se krećemo par stotina metara a onda na levo skrećemo u Via Cavour. Nakon nekoliko minuta hoda ovom ulicom vide se znakovi na kojima piše San Pietro in Vincoli ili Trg Svetog Petra u lancima. Ovde se nalazi crkva Sv. Petra po kome je trg i dobio ime i poznata je jer je u njoj smeštena jedna od najpoznatijih skulpura na svetu, Mikelanđelov Mojsije, nešto manje poznata Rahel (en. Rachel) kao i lanci kojima je, po legendi, bio vezan Sv. Petar i koji su u petom veku preneti iz Konstantinopolja. Priča kaže da je Mikelanđelo proveo osam meseci u kamenolomu Carrara u Toskani tražeći savršen kamen za svoju statuu Mojsija. Ova crkva je otvorena dvokratno i radi od 8-12:30 i 15:30-19h. Od oktobra do marta radno vreme popodne je za jedan sat kraće. Ulaz je slobodan.

 

 

Nastavljamo dalje istom ulicom Via Cavour u pravcu stanice Termini. Nakon nekoliko stotina metara sa desne strane nailazimo na veliki trg sa obeliskom i bazilikom Santa Maria Maggiore. Za unutrašnjost ove bazilike se smatra da je jedna od najbogatije ukrašenih u celom Rimu. Spoljašnju fasadu koja je neverovatna kombinacija različitih stilova je zidao Karlo Rainaldi 1673 godine. Mnogi delovi unutrašnjosti su građeni po narudžbinama papa tog vremena, kao sto je recimo kapela Paolina (it. Cappella Paolina) i Sikstinska kapela (Cappella Sistina). Mole se čitaoci da ne mešaju ovu kapelu sa istoimenom i mnogo poznatijom koja se nalazi u Vatikanu. Za ovu baziliku je vezana i jedna legenda koja kaže da je papi Liberijusu 356 godine u san došla Devica Marija i da mu je rekla da sagradi crkvu na mestu gde nađe sneg. Iako je bio avgust mesec papa se pokorio njenoj želji. Tako se svake godine održava služba u čast snega gde se umesto pahulja koriste hiljade latica dalija.

 

 

 

Od izlaza iz bazilike Santa Maria Maggiore krećemo se prema obelisku i nastavljamo pravo ulicom Via A. Depretis koja se prelaskom sada već poznate Via Nazionale pretvara u Via Della Quatro Fontane. Kao što samo ime kaže ovo je ulica četiri fontane. Nakon nekoliko stotina metara sa desne strane nailazimo na prvu fontanu na trgu Piazza Barberini gde Berninijev bog mora prosipa vodu zadnjih 350 godina. Fontana se zove Fontana del Tritone. Nedaleko od nje na istom trgu možete videti drugu manju fontanu Fontana delle Api ili u slobodnom prevodu fontana pčela, koje su ujedno i bile grb umetnikove porodice. Ova fontana se nalazi na uglu zgrade na samom trgu i veoma je lako možete prevideti.

 

 

 

Nasuprot fontane u ulici Via Barberini se nalazi palata Palazzo Barberini koja je ujedno i muzej u kome možete videti neka od dela Filipa Lipija, El Greka i Karavađa. Palata je otvorena od utorka do subote 9-19h. Zadnja poseta je pola sata pre zatvaranja. Ulaz se plaća a fotografisanje je zabranjeno. Više o ovom muzeju-palati možete naći na internet adresi www.galleriaborghese.it.

 

 

 

Na par desetina metara od fontane del Tritone se nalazi crkva Santa Maria della Concezione koja je poznata po kriptama u kojima se nalazi oko 4000 kostura.Unutra možete videti razne hrišćanske simbole formirane od kostiju ljudskih skeleta. Na izlazu iz kripti na latinskom stoji natpis koji u slobodnom prevodu glasi:"Što si sada, to smo bili. Što smo mi, to ćeš biti." Crkva je otvorena svakog dana 7-12h i 15-19h dok se kripta, koja zatvorena četvrtkom, otvara u 9h i zatvara u 18h.

 

 

 

Ako ne želite da završavate dan obilaskom grobnica i kostura, tu se nalazi ulica Via Veneto čuvena po svojim kafeima i restoranima. Ovo mesto je bilo u svom punom sjaju šezdesetih godina prošlog veka su se tu mogla videti lica poznatih iz sveta filma i mode. Ipak pre nego što zauzmete mesto bilo gde, proverite cene. Znajte da su svi restorani na nekim poznatijim turističkim lokacijama nešto skuplji. Ipak, iznenadićete se u kvalitet hrane ako skrenete u neku manju uličicu i sreću okušate u nekom neuglednom mestu.

Na trgu Barberini se nalazi i stanica metroa pa možete i to da iskoristite za povratak to glavne železničke ili u hotel. Ukoliko niste umorni i hotel vam se ne nalazi negde na periferiji, možete pešice da se vratite. Usput ćete sigurno videti još mnogo toga neočekivanog.

 

Izvor: B92

Izvor: B92 PUTOVANJA