U centru Pariza su se odigrali najdramatičniji događaji Francuske revolucije, a većina tih mesta nalazi se unutar trougla oko reke Sene. U jednom od tri ugla nalaze se Les Invalides (Palata invalida), kasarna i bolnica za zbrinjavanje ranjenih i osakaćenih vojnika. Odatle je 14. jula 1789. ukradeno 30.000 komada oružja kojima je napadnuta i na kraju uništena Bastilja. Mesto gde se ona nekad nalazila, Place Bastille, čini drugi ugao trougla. Treći ugao je Place de la Concorde, gde je hiljade ljudi pogubljeno na giljotini.

 

 

Photo: Eric Borda / Flickr

Pogledajte izloge

Prošetajte južno od kapele Chapelle Expiatore ka trgu Place de la Madeleine, i pogledajte neke od najluksuznijih prodavnica i izloga u Parizu: za delikatese obiđite izloge prodavnica Hédiard (br. 21) i Fauchon (br. 24-26); lustere i kristal pogledajte u Baccarat, broj 11; stilsko pokućstvo u Maison de Famille, broj 10.

Aperitiv

Distrikt Bastille postaje sve popularniji. Idite u SanZsanS (49 rue du Faubourg St-Antoine; 00 33 1 44 75 78 78; sanzsans.com ) gde je happy hour za koktele od 17h do 20h.

Večerajte sa lokalcima

Brasserie Bofinger (adresa: 5-7 rue de la Bastille; 00 33 1 42 72 87 82; bofingerparis.com) smeštena je u predivnoj zgradi sa staklenom kupolom iz perioda belle époque. Naručite neki od klasičnih francuskih specijaliteta za predjelo uzmite supu od crnog luka i ostriga, a za glavno jelo bakalar sa spanaćem. Očekujte da ćete za jelo i predjelo platiti od €40 pa naviše.

Nedelja ujutro – pravac crkva

Za vreme revolucije tradicionalna religija je bila zabranjena, a mnoge crkve bile su pretvorene u Hramove razuma. Jedan od najpoznatijih bila je grandiozna crkva St-Paul St-Louis iz 27. veka u ulici rue St-Antoine (radno vreme od 9h do 20h nedeljom, i od 8h ostalim danima; nedeljna misa je u 11h). Crkva je prvobitno sagrađena za Jezuite, a zatim je restaurirana kao parohijska crkva 1802. godine.

Vreme za branč

Krenite nekoliko ulica severno i doći čete do restorana Le Loir dans la Théière ("puh u šolji za čaj") (adresa: 3 Rue des Rosiers; 00 33 1 42 72 90 61) koji odiše revolucionarnom atmosferom, sa mekim divanima, kožnim foteljama i zidovima prekrivenim posterima. Budite spremni na gužvu: nedeljni brunch u ovom restoranu je institucija u Parizu, a služi se od 10h do 17h.

Prošetajte kroz park

Sedite na metro (€1.70) na stanici kod Marais, St-Paul i siđite na stanici Tuileries. Park Jardin des Tuileries sa pregršt fontana i skulptura bio je deo kraljevske palate Palais des Tuileries kada su od oktobra October 1789. do avgusta 1792. Luj XVI, Marija Antoaneta, njihovo dvoje dece, i Lujeva sestra Elizabeta stavljeni u kućni pritvor. Na kraju je razbesnela rulja napala palatu i masakrirala švajcarsku gardu koja je čuvala članove kraljevske porodice, koji su pobegli i ubrzo zatim uhapšeni.

Ta grandiozna zgrada je spaljena 1871. tokom dana preokreta i Pariske komune.

Krenite zapadno kroz park do još jednog revolucionarnog mesta: Place de la Concorde. Tokom 1790ih taj trg se zvao Place de la Revolution, a na njemu su se organizovale javna pogubljenja. U njegovom središtu giljotinirani su Luj XVI, Marija Antoaneta, Danton i hiljade drugih.

Danas u centralnom delu ovog ogromnog, prometnog trga stoji egipatski obelisk izrađen u 3. veku stare ere.

Šlag na torti

Jedan od najpoznatijih muzeja na svetu nastao je dobrim delom zahvaljujući Francuskoj revoluciji. Louvre (srp. Luvr) (00 33 1 40 20 50 50; louvre.fr ; radno vreme od 9h do 18h svakog dana, do 21.45h sredom i petkom) prvobitno je bio kraljevska tvrđava iz 12. veka. Pod mnogobrojnim kraljevima, Luvr je obimno preuređivan, a početkom 17. veka je velikom galerijom povezan sa obližnjom glavnom kraljevom rezidencijom, poznatom po imenu Palais des Tuileries. Kada je dvor 1682. preseljen u Versailles (srp. Versaj), Luvr je izgubio prvobitnu ulogu, a tokom revolucije Nacionalna skupština objavila je da će on postati spomenik kulture i da će u njemu biti izložena nacionalna remek-dela. Musée Centrale des Arts otvoren je 1793. i tu su izložena dela koja su konfiskovana od kralja i crkve. U početku je ulaz bio besplatan, ali danas košta €9.50, iako je i dalje gratis svake prve nedelje u mesecu, kao i 14. jula, a karta je €6 sredom i petkom uveče.

(Independent),B92

Izvor: B92 PUTOVANJA