Ako za desetak dana zimskog odmora niste uspeli da zadovoljite svoju skijašku strast, ova planina nije daleko,tako možete i vikendom da skoknete do nje i sjurite se niz snežnu padinu. A ni viza vam nije potrebna.

 Blage padine i odlične staze za skijanje uvrstili su Jahorinu među najatraktivnije planinske centre

JAHORINA, Republika Srpska

STAZE ZA MAJSTORE SKIJANJA

Jahorinu s pravom nazivaju snežna lepotica, jer se priroda postarala da ovde sve izgleda potpuno savršeno. Ova planina ima izvanrednu konfiguraciju terena. Uređene staze Jahorine za sve olimpijske discipline omogućile su, kao što je poznato, održavanje Zimskih olimpijskih igara kao i drugih međunarodnih skijaških takmičenja.

Zimsko-turistička sezona zavisno od snežnih uslova počinje 15. decembra i traje do 15. aprila. Debljina snežnog pokrivača tokom zime iznosi u proseku 1,75 metara. Jahorina je od Beograda udaljena 320 km, oko šest sati vožnje preko Šapca, Loznice, Zvornika, Vlasenice i Pala.

STAZE

Najviši vrh je Ogorjelica sa 1916 m, a samo skijalište se proteže od 1300 do 1880 m visine. Postoji dvadesetak uređenih staza različite težine, povezanih sa 4 dvoseda, 8 ski-liftova i dva dečja ski-lifta. Za početnike i decu preporučuje se „bebi ski-staza" pored hotela „Rajska vrata". Na Jahorini ćete pronaći i staze za skijaško trčanje i za sankanje. Moguće je i noćno skijanje na najlepšoj stazi Poljice.

Dnevni ski-pas za odrasle košta 15 evra, a za decu do 14 godina 15 evra, sedmodnevni je 112, a dnevni za dečji ski-lift staje 10 evra. Sedmodnevni najam kompletne skijaške ili borderske opreme staje 70 evra, jedan čas u ski-školi košta 15 evra.

                         Jahorina – Photo: Ratko Bozovic / Flickr

PROVOD

Preporučujemo restorane „Ognjište" na Poljicama, „Kolibu" u hotelu „Termag" i piceriju „Etno" na vrhu naselja Šator. Cene su pristupačne, pa tako ručak za jednu osobu košta oko 5 evra, kafa ili čaj koštaju od 1 do 2 evra, sokovi i pivo oko 3 evra, kuvano vino pet evra.

U diskotekama „Bord" i „Lavina" je najbolji noćni provod, a ako večeri želite da provodite u mirnijoj atmosferi, na raspolaganju vam je etnokafe „Pegi".
Uz same ski staze nalaze se brojne gril kućice s terasama na kojima se preko dana možete odmoriti i okrepiti uz dobro poznate bosanske specijalitete s roštilja i tople i hladne napitke.

CENE

7 polupansiona u hotelu Bistrica sa 3*, u dvokrevetnoj sobi, iznosi 215 evra, dok će vas u hotelu Košuta sa 3* sedmodnevni boravak koštati 235 evra.
U 19. veku bio je lovni rezervat bugarskih careva, a danas je veliki ski-centar s vrhunskim hotelima, modernim ski-liftovima i savremenim ski-stazama
U 19. veku bio je lovni rezervat bugarskih careva, a danas je veliki ski-centar s vrhunskim hotelima, modernim ski-liftovima i savremenim ski-stazama

Autorka: Gordana Golubović, Foto: Dalibor Danilović, Andrej Isaković, Aleksandar Stojanović, Jelena Vučetić
Izvor: Blic,B92

Izvor: B92 PUTOVANJA