Na nešto manje od 500 km od Kaira, na obali Crvenog mora, nalazi se popularni Šarm. Svojevremeno su tu svoja leta provodili imućni Egipćani, ali vremenom je postao jedan od gradova koje posećuje veliki broj stranih turista svih ekonomskih klasa.

 

Egzotične plaže smeštene su između Sinajske gore i Crvenog mora. Samo mesto sastoji se od starog grada i luke. Nekada je to bilo tek ribarsko selo, međutim strateški položaj omogućio je prerastanje Šarm el-Šeika u značajnu egipatsku luku. Malo ostrvo Tiran, smešteno nadomak gradske marine, pravi je raj za ronioce.

Pored prelepog podvodnog sveta, Šarm nudi zanimljive sadržaje i iznad nivoa mora. Tu je Nacionalni park Ras Muhameda, kao i manastir Svete Katarine, koji je pod zaštitom UNESCO i godišnje ga posete milioni hodočasnika. Na ovoj svetoj zemlji temelje obožavanog mesta postavio je još car Justinijan I, 527. godine nove ere.

Ako ste avanturista, nikako nećete propustiti pustinjski safari. Džipovima ćete obići dine Sahare, a bićete u prilici i da upoznate ruralni život arapskog plemena Beduina. Volite li originalnu neudobnost, panoramu možete posmatrati i smešteni na grbavim leđima kamile.

Iako je zahvaljujući pogodnoj klimi turizam ovde zastupljen tokom čitave godine, turisti iz Srbije najčešće dolaze tokom leta, mada tur-operateri imaju posla i u proleće i na jesen. Tada se fokus pomera sa peskovitih plaža na bogatu istoriju stare egipatske civilizacije.

Pogodnost za turiste je svakako postojanje međunarodnog aerodroma u Šarmu. Za otrilike tri i po sata iz Beograda slećete na centralnu srednjeistočnu teritoriju.

Piše Tijana Vukojičić

Izvor: B92

Izvor: B92 PUTOVANJA