U Šangaju je otvoren najveći sajam ikada – bar tako najavljuju organizatori. Moto je „Bolji grad, bolji život“. Ipak, sam Šangaj je, kažu mnogi stanovnici, sušta suprotnost. Stanovi skupi, ulice krcate, oaza nigde.

                                     Photo: http2007 / Flickr

„Tema mog izlaganja je – ‘Gori grad, gori život’. Znam da se to razlikuje od koncepta koji ima ovogodišnji Ekspo, ali to je moje iskustvo realnosti", kaže Han Han. On je jedan od najpoznatijih blogera u svetu i pravi idol mladih Kineza, ne samo zato što piše odlične romane, nego i zato što voli da provocira. Nakon što je saopšteno da će i on imati prezentaciju na Ekspu, odustalo se od planiranih radio i TV prenosa.

Moto sajma Ekspo za ovog mladog buntovnika nema nikakve veze sa realnošću. Cene nekretnina u Šangaju dostižu neverovatne cifre. A troškovi života su toliko visoki da mnogi mladi ljudi moraju da odustaju od životnih ciljeva. Han Han je tu generaciju nazvao „Robljem hipoteka".

„Živi kao puž" naziv je jedne upešne TV serije u kojoj glavna junakinja zajedno sa svojim mužem živi u jednoj izuzetno maloj sobi i ceo svoj život pokušava da uštedi novac za kupovinu stana. Međutim, onog trenutka kada uplaćuju prvu ratu i kada vlastiti stan postaje realnost, shvataju da život u Šangaju nije postao nimalo bolji.

„Svakog jutra kada otvorim oči, glava mi je puna brojki. Otplaćivanje hipoteke, 6.000 juana (oko 650 evra) mesečno. Zatim novac za hranu i odeću oko 2.500 juana, struja, voda, gas – 200… spisku nikad kraja… toliko je skup život u gradu, da nemam vremena ni vazduh pošteno da udahnem. Na budućnost ni ne mislim. Nemam je… Moja budućnost je sada, u ovom trenutku…", ne dovršava rečenicu junakinja serije.

Samo fabrike i soliteri

Lin Lin već četiri godine živi u Šangaju. Daje privatne časove nemačkog. Za nju je san postao realnost. Voli svoj posao. Saobraćajna gužva je ne zamara preterano. U Pekingu je gore. I Sun Hong je zadovoljan svojim životom. Trideset mu je godina, stručnjak je za informatičke tehnologije. Smeta mu jedino to što u Šangaju nema „oaza mira".

„Šangaj je finansijski i privredni centar Kine. Tempo života u ovom gradu je neverovatno brz. Pri tome, nema ni jednog jedinog mesta gde čovek može malo da predahne. Voleo bih kad bismo imali više zelenih površina, malu prirodnu oazu gde možete računati na malo mira."

Upravo na tom planu bi u Šangaju trebalo nešto da se promeni, smatra Hu Ksingdu, profesor sociologije sa Univerziteta u Pekingu: „Gradske vlasti interesuju samo investicije. Izgradnja novih fabrika i solitera. Ono što bi građani želeli u drugom je planu."

Profesor Ksingdu ipak pozitivno gleda na urbanizaciju velikih gradova u zemlji. Resursima bi svakako bilo moguće bolje raspolagati. Slaže se da bi osim ostvarivanja privredne dobiti, gradske vlasti mogle više da se pozabave kvalitetom života građana. Ako to ostanu samo želje, put ko „Boljim gradovima i boljem životu" biće prilično dug.

Autori: Tian Miao / Nebojša Jakovljević

Odg. urednik: Nemanja Rujević
Izvor: Deutsche Welle,B92

Izvor: B92 PUTOVANJA