Rustenburh važi za prestonicu platine, obećava uzbudljiv safari, nudi prijatnu klimu i relaksirajuću atmosferu.

 

Zahvaljujući izbalansiranoj klimi i opuštajućoj atmosferi, Rustenburh je sasvim opravdano poznat i pod nazivom Stad van rust, što bi prevedeno sa afrikansa i holandskog značilo ‘grad odmora’.

Originalni naziv je Rustenburg, ali transkripcija sa afrikansa zahteva da se ‘g’ na kraju reči, transkribuje sa ‘h’. Isto važi i za Johanesburg, iako se kod nas udomaćio oblik sa ‘g’.

Iz Rustenburha je za prilično kratko vreme lako doći i do susednih zemalja Zimbabvea i Bocvane.

Grad je relativno mali i prilično miran, a smešten je na oko 100 km severozapadno od Johanesburga, u podnožju planine Magaliesberg. Poznat je po rudnicima platine, ali i kao mesto u kojem je živelo jedno od najbogatijih plemena Južne Afrike.

Istorija

Rustenburh je jedan od najstarijih gradova ovog dela sveta i u istoriji zauzima odvažno mesto, naročito kada je reč o beloputom delu afričkog stanovništva.

Poznat je po bojištima, spomen-grobnicama i ruiniranim utvrđenjima iz perioda Anglo-burskog rata. Područje je takođe bogato arheološkim nalazištima iz gvozdenog i kamenog doba.

Za vreme 19. veka Rustenburh je bio sedište taktičkih borbi. Ne samo da je Paul Kruger, bivši predsednik republike Transvaal, 1863. kupio svoj posed Boekenhoutfontein (Bukenhautfontejn), koji je danas pretvoren u muzej, već je ova oblast bila značajno bojište tokom Burskog rata koji se vodio između Engleza i afričkih Bura.

Zainteresovani mogu napraviti jednu tematsku šetnju duž svih mesta na kojima su se vodile legendarne borbe.

Grad platine

Rustenburh gaji prestižnu reputaciju svetske prestonice platine. Oko grada postoji gomila rudnika i rafinerija u kojima se ovaj plemeniti metal prerađuje. Najviše se koristi u auto industriji.

Pilanesberg, nacionalni park

Na 50 km od grada smešten je četvrti po veličini divlji park Južne Afrike, u nekadašnjem vulkanskom krateru. Pilanesberg je odličan za jedan brzopotezni safari u pauzama između utakmica, ukoliko u Rustenburh odete za vreme Svetskog fudbalskog prvenstva.

Park je vrlo prohodan, putevi su sasvim dobri, tako da vam za jednu ovakvu avanturu nisu potrebna 4×4 terenska vozila.

I onda sledi upoznavanje sa divljinom, pre svega sa takozvanom velikom petoricom (big five): slon, bizon, leopard, lav i nosorog. Safari je naročito pogodan za vreme suvih zimskih meseci u Južnoj Africi. Zima se generalno više preporučuje za safari nego leto.

Drveće i rastinje zimi imaju mnogo manje lišća, nego za vreme kišnih meseci tokom prelaznih godišnjih doba. Na taj način životinjama ne preostaje mnogo dobrih skrovišta kako bi se sakrile od očiju nenajavljenih posetilaca.

U sušnom periodu veliki broj prirodnih pojila znatno presuši. Iz tog razloga životinje se uvek sjate na mesta gde vode ima.

U Pilanesberg možete stupiti sopstvenim autom. Slonovi, žirafe, zebre i antilope vam neće promaći. A uz malo sreće opazićete i lavove koji se izležavaju na rubu puta ili leoparda kako planduje na drvetu.

Parkovi i hajking

Smešten iznad grada na obroncima planine, prirodni rezervat Rustenburha, obiluje hajking stazama koje cik-cak presecaju površinu od 4,500 hektara. Na ovom području nalazi se preko 800 antilopa, i drugih divljih životinja poput leoparda, hijene i crnog šakala.

Sun City

U neposrednoj blizini Rustenburha nalazi se i Sun City, južnoafrički Las Vegas, koji u sebi objedinjuje sijaset kazina, vodeni park, 25 hektara džungle, 2 golf terena, pozorišta, restorane, prodavnice nakita.

Leglo stila i luksuza, jedna od najtraženijih destinacija Južne Afrike. I ne samo stranci, i Južnoafrikanci odlaze u Sun City u potrazi za savršenim vikendom i odmorom.

Obavezno okusite golf, posetite vodeni park Dolina talasa, koji je otvoren svakog dana od 9-18h.

Noćni život

U Rustenburhu noćni provod nije preterano aktivan, ali postoji nekoliko barova u blizini puta Beyers Naudè. Posetite i pabove u ulici Heystek i bar u ulici Leyds u koji navraćaju isključivo bekpekeri.

U ulici Burger, nedaleko od autobuske stanice, nalazi se veliki broj restorana.

Kuhinja

Mampoer je domaći brendi napravljen od voća, tipično južnoafričko piće.

Za hranu birajte potjiekos, jelo dobro prokrčano u loncu na vatri potpaljenoj napolju. Sastojci su najčešće meso, krompir ili pirinač, i razno drugo povrće, a ponekad i voće.

Najčešće se dodaju indijski začini poput karija i crnog bibera. S obzirom da priprema ovog jela traje satima, često su prisutna mnoga dodatna jela koja se najčešće pripremaju za vreme roštiljanja (što bi na afrikansu glasilo – braai).

Na kraju dolazi desert, melktert (mlačna torta). To je, zapravo, nafilovani kolač posut po vrhu cimetom. Druga opcija je koeksister – krofna umočena u slasni sirup.

U Rustenburgu postoji i veliki broj fast food prodavnica u kojima se prodaju regularno nezdravi burgeri, pizza, masne pite, koje su tu da utole glad halapljivima.

Kultura

Rustenburški muzej u Gradskoj većnici je mali, ali zanimljiv. U njemu je prikazana lokalna istorija i autentični arheološki pronalasci.

Anglikanska crkva datira iz 1871. i predstavlja nacionalni spomenik.

Taxi službe

New Era Taxis. Tel +27-14- 592-2929.

Dinki Bus and Taxi. Tel +27-14-597-3645.

Izvor: B92

Photo: hmvh / Flickr

Izvor: B92 PUTOVANJA