Smešten na reci Tibar, između Apeninskih planina i Tirenskog mora, nekada simbol moćne Rimske Imperije, a danas velegrad koji svojom lepotom i znamenitostima privlači mnogobrojne turiste

Photo: Myrabella / Wikimedia Commons

Glavni grad Italije sa 3,3 miliona stanovnika, nazivaju još Večnim gradom i Gradom na sedam brežuljaka. Unutar Rima nalazi se Vatikan koji je suverena teritorija Svete Stolice. Istorijsko središte Rima i Vatikan nalaze se na UNESCO-voj listi svetske baštine. Jedan od najpoznatijih simbola Rima je Kolosej (70-80. pre nove ere), najveći amfiteatar ikada sagrađen u Rimskom Carstvu. Kapacitet mu je bio 50.000 gledalaca i koristio se za borbe gladijatora. Najimpresivniji primerak renesansne arhitekture u Rimu je Bramanteova Bazilika sv. Petra i Mikelanđelova Piazza del Campidoglio sa palatom Senatorio, koja je sedište gradske vlade. Rim je poznat i po veličanstvenim trgovima, ukrašenim obeliscima, a većina ih je sagrađena u 17. veku. Glavni trgovi su Piazza Navona, Piazza di Spagna, Campo de’ Fiori, Piazza Venezia, Piazza Farnese i Piazza della Minerva. Najizrazitiji predstavnik barokne umetnosti je slavna Fontana di Trevi, delo italijanskog arhitekte Nikole Salvija.

Ljubav prema šopingu

Rimljani su poznati po ljubavi prema kupovini, isto kao i Parižani. Najskuplja rimska ulica Via Condotti jedna je od najpoznatijih – u njoj su prodavnice poznatih dizajnera poput Guccija, Max Mare, Prade, Valentina, Louisa Vuittona, Armanija i drugih poznatih imena svetske mode. Via del Corso, Via del Tritone, Via Nazionale i Via Cola di Rienzo mesta su gde možete obaviti povoljniju kupovinu, naročito tokom popularnih rasprodaja u januaru i julu. Ovde se nalaze prodavnice koje nude kvalitetnu odeću po pristupačnim cenama. To su robne kuće poput La Rinascente, Upim, Standa, Coin…

Oko 25 kilometara južno od Rima nalazi se i veliki outlet – Castel Romano (www.mcarthurglen.it/castelromano/). Popusti su veliki i traju tokom cele godine, od 30 % pa naviše, a možete kupovati i u Dieselu, Zegni, D&G-u, Ferragamu, La Perli… Suvenire možete da nađete svuda, bilo kod uličnih prodavaca, bilo u klasičnim prodavnicama suvenira, a naročito oko svih poznatijih znamenitosti. Posebno mnogo ih ima oko Vatikana, ali je najbolje da ih kupujete što dalje od ulaza na Trg svetog Petra, jer cene rastu što ste mu bliže.

Uživanje za sva čula

Jedan od najpoznatijih gradskih trgova, Piazza di Spagna, koji je dobio ime po španskoj ambasadi koja se dugo vremena nalazila na ovom prostoru, omiljeno je mesto sastajanja umetnika i mladih, i to ne samo iz Italije nego iz celoga sveta. Trgom dominiraju dvostruke stepenice, poznate kao Španske stepenice. Dizajnirao ih je Frančesko de Sanktis 1723. godine.

Italijani su poznati kao veliki gurmani. Zapravo, malo je toga što ih može obradovati više od dobre večere i kvalitetnog vina. Restoran L’Eau Vive, koji drže karmelićanke, nudi originalan izbor jela. Tako u toploj, manastirskoj atmosferi možete isprobati francuske, italijanske, azijske i južnoameričke specijalitete koje spremaju sestre iz svih delova sveta. Poslastičarnica San Crispino je mesto koje obavezno morate da obiđete. Rimljani kažu da nakon što isprobate sladoled San Crispino ništa više neće biti isto. Čokolada, vanila, jagoda… tu ćete naći sve moguće ukuse, jedne bolje od drugih.

Izvor: Lisa,B92

Izvor: B92 PUTOVANJA