Port Elizabet, peti po veličini grad u Južnoj Africi, važi za prestonicu vodenih sportova, a posebno se ta činjenica ističe kada se on poredi sa Kejptaunom.

 

Oba grada se nalaze na obali okeana, ali Port Elizabet je na Indijskom, a ne na Atlantskom. Osim toga on nije na samoj granici dva mora, što je razlog zbog kojeg Port Elizabet ima stabilnu klimu, a Kejptaun vrlo nepredvidivu.

Vode Zaliva Algoa gde je smešten Port Elizabet tople su i mirne manje-više tokom cele godine, ali je lokalni vetar jak i neprekidno duva, što je idealno za jedrenje i wind surfing. Grad se nalazi na samoj Garden ruti, najlepšem delu obale Južne Afrike, dugom 300 kilometara.

Orijentacija

Port Elizabet je udaljen 800 km od Kejptauna i 1.000 km od Johanesburga. Peti je po broju stanovnika (preko 1 milion), a drugi po površini koju zauzima.

Plaže

Istočno do centra Port Elizabeta je Zaliv Algoa, sa preko 50 kilometara veoma atraktivnih plaža. Voda je ovde mirna i topla tokom cele godine, a vetar je idealan za surfovanje.

Prostora ima na pretek, tako da ćete osim plaža sa muzikom i žurkama lako naći i usamljene delove bez buke i drugih ljudi.

Muzeji

Glavna atrakcija Port Elizabeta su plaže i priroda, a ako uspete da se od toga makar malo odvojite, obiđite skromne, ali sasvim autentične muzeje o istoriji ovog kraja i ranim evropskim naseljenicima.

Ne propustite Muzej aparthejda, koji je manji od onog u Johanesburgu, ali svakako vredan obilaska, kao i Muzej južnoafričke ratne avijacije, sa eksponatima iz oba svetska rata.

Lokalna kuhinja

Port Elizabet se nalazi izvan glavnog vinogradarskog rejona Južne Afrike, ali i pored toga u ponudi ima odlična lokalna vina, naročito u kombinaciji sa tradicionalnom morskom hranom.

Imajte u vidu da izvikani restorani ne moraju da budu i najbolji – pojedine male kafane često imaju iznenađujuće originalne specijalitete.

Photo: exfordy / Flickr 

Izvor:B92

Izvor: B92 PUTOVANJA