Sa vrha najvišeg crkvenog tornja u Češkoj puca pogled na čitav grad. Dominiraju 2 dimnjaka koja odaju ono oko čega se sve vrti u ovom gradu: ogromna mašinska fabrika Škoda i čuvena pivara Plzensky Prazdroj.

Photo: Nigel’s Europe / Flickr

Statua brkatog viteza Rolanda stražari uz fasadu jedne od zgrada na Trgu republike. Ili je ipak samo dekoriše. Ronald je svoje obaveze ispunio. Legenda kaže da se godinama borio da zaštiti prava grada od kojih je ono najznačajnije bilo pravo na proizvodnju piva.

‘Naše pivo je zdravo, ako se umereno pije’, tvrde lokalci.

Četiri reke, Radbuza, Mze, Berounka i Uslava učvorene su na ovoj teritoriji. To je jedan od najznačajnijih razloga za lokaciju i osnivanje Plzenja 1295. godine baš na ovom mestu. Strateški i vešto. A voda, na nekim mestima dubine oko 100 m (baš kao i najviši toranj u Plzenju), bila je visokog kvaliteta.

Treba imati na umu da je već u srednjem veku regija bila poznata po ječmu i hmelju. Već tada se osećao šmek piva u vazduhu. U srednjem veku pravo proizvodnje piva nije pripadalo građanskoj porodici, već njihovoj kući, tako da je novi vlasnik zajedno s kućom kupovao i to pravo. Kralj Vaclav II, osnivač grada, dozvolio je da takvih kuća bude oko 260.

Pivo su testirali na specifičan način: prvo bi prosuli pivo po klupi i našli dobrovoljca koji bi na tom mestu sedeo izvesno vreme. Ako nakon nekoliko sati sedenja sasvim normalno ustane, pivo nije dobro. Ako se pak pantalone zalepe, onda je sve OK.

1838. stanovnici Plzenja odlučili su da naprave korenite promene. Pivo koje se tada proizvodilo bilo je lošeg kvaliteta. Kao reakcija na to, gradsko veće je naredilo da se sve zalihe, čitavih 36 hektolitara, proliju pred gradskom većnicom. Neprijatni miris prolivenog piva razlegao se gradskim trgom, a gradski pivari, osramoćeni, odlučili su da naprave jedno, dobro pivo.

U pivari Pivovar Plzensky Prazdroj, jednoj od najpoznatijih na svetu, 1842. rođen je novi tip svetlog piva, plzenjskog piva, čuveni Pilsen ili Pils. Gomila turista dolazi u Plzenj samo kako bi posetila ovu pivaru. Mami ih i podatak da se godišnje oko 11 miliona hektolitara piva iznese kroz ova vrata u 55 zemalja.

Na tornju crkve Sv. Bartolomeja koja dominira trgom Republike, visi čitava lista sugestija namenjenih turistima koja se odnosi na to šta sve možete uraditi u gradu u sopstvenoj režiji. Sve je tu, na dohvat ruke, stari centar je formata šibice i pored toga što u gradu živi oko 170 hiljada stanovnika i što postoje 3 univerziteta.

‘Crkva. Toranj. Treba se popeti’, sugerisaće vam lokalci, prvo na češkom, pa na lošem engleskom, a onda i rukama i nogama. 301 stepenik i gore ste – na vrhu najvišeg crkvenog tornja u Češkoj.

Odozgo, sa tornja crkve Sv. Bartolomeja, puca pogled na grad, a u oči padaju dimnjaci koji odaju ono oko čega se sve vrti: na jugozapadu ogromna mašinska fabrika Škoda, a na severoistočnoj strani pivara Plzensky Prazdroj.

Plzenske Historiscke Podzemi je istorijski podzemni muzej koji predstavlja složen kompleks prolaza i podruma prokopanih u 14. veku, koji su predstavljali neku vrstu skloništa za vreme Tridesetogodišnjeg rata i Drugog svetskog rata. Ovaj podzemni lavirint vekovima je bio idealno mesto za proizvodnju piva. Bilo im je lakše da ga prave u podrumima, kako bi, između ostalog, izbegli neprijatne mirise u kući. Procenjuje se da su podrumi 12 m pod zemljom i da u dužini dosežu oko 20 km, ali je od toga danas samo 800 m prohodno. Adresa: Perlova 4.

Pivovarnické muzeum smešten je u srednjovekovnoj kući za preradu ječma koja je otkrivena prilikom restauracije gradskih zidina. Uz pomoć lutki prikazano je kako se još u davnoj Mesopotamiji pilo nešto nalik pivu.

Velika sinagoga s kraja 19. veka, treća po veličini na svetu (posle Jerusalima i Budimpešte) predstavlja još jednu atrakciju. Sinagogom dominiraju 2 tornja i orijentalni elementi. Interesantnim interijerom dominira neobično izrezbareni altar i jedinstvene orgulje. Unutra ima dovoljno prostora za 2.000 ljudi. Zbog specifične akustike, prostor se koristi za organizovanje koncerata. Sinagoga je zatvorena za posetu od novembra do marta jer je u tom periodu, kako kažu, unutra strašno hladno.

Ne zaboravite šetnju kroz Nerudova ulice koja je jugozapadno od starog centra. U ovoj ulici fasade kuća dekorisane su posebnom zidnom tehnikom zgrafito (tehnika grebanja) koja predstavlja kombinaciju grafike i reljefa. Tvorac ovih ukrasa je Mikolás Ales (19. vek).

Plzenj je oko 90 km jugozapadno od Praga. Od glavne železničke stanice Hlavni nadrazi na svakih sat vremena kreću vozovi za Plzenj. Vožnja traje sat i 45 minuta. Autobusom ste za sat vremena u centru Plzenja.

Smeštaj

Euro Hostel Pilsen, hostel na samo 5 minuta hoda od centra. Cene po osobi su od 13.5 € u višekrevetnim sobama. Adresa: Na Roudne 1.

Hotel Plzen sa 3 zvezdice, dvokrevetne sobe 30 € po osobi. Adresa: Budilova 15. Best Western Hotel Panorama blizu centra, na zanimljivoj lokaciji pored malog jezera. Dvokrevetne sobe 35 € po osobi. Adresa: V Lomech 11.

Izvor: B92

Izvor: B92 PUTOVANJA