Belgija je preuzela predsedavanje EU u trenutku kada su napetosti između Valonije i Flandrije na maksimumu. Ipak, kada je o belgijskom pivu reč, svi ga identifikuju samo sa – Belgijom. Možda je i zato najbolje na svetu.

                            Photo: stevendepolo / Flickr

Možda je pobožnost ključ uspeha jednog od najtraženijih belgijskih izvoznih hitova: piva „Orval". Ono se proizvodi po najstrožim manastriskim pravilima. Fransoa de Aren, direktor prodaje pivare „Orval", kaže da to pivo „ima veliki ugled u svetu – čak i u Japanu ili Sjedinjenim Američkim Državama poznavaoci piva znaju šta je to i naručuju ga".

Manastir je ponos regiona – ne samo zato što proizvodi čuveno pivo i privlači turiste, već i zato što zapošljava radnike, a radna mesta su preko potrebna Valoniji, u kojoj teška industrija već neko vreme miruje. „Ljudi moraju daleko da putuju da bi našli posao. Ovde nema dovoljno radnih mesta", kaže Aren.

Brisel vuče ekonomiju

Za to vreme, sever Belgije cveta. Posebno je uspešna luka Antverpen, oko koje se stalno otvaraju nove firme i fabrike; tu posluju međunarodni koncerni a mnogo toga zavisi od situacije na svetskom tržištu.

Poslednjih godina je i Brisel postao stecište velikih poslova – prestonica obezbeđuje gotovo petinu bruto-društvenog proizvoda Belgije. Tu se nalaze mnoge evropske institucije, ali i mnoga preduzeća sa visokom tehnologijom zbog kojih su oko glavnog grada nikla čitava poslovna naselja. Zato je Brisel postao jedan od faktora zajedništva u podeljenoj zemlji – baš kao što je to i pivo.

„Orval je pravi primer belgijskog piva – nikoga posebno ne zanima da li je reč o flamanskom ili valonskom pivu", objašnjava Fransoa de Aren. Koliko god se Flamanci i Valonci svađali oko ekonomske neravnoteže, bar kada je o pivu reč, svi oni su samo – Belgijanci.

Izvor: Deutsche Welle, B92

Izvor: B92 PUTOVANJA