Vekovima su nezgrapne službene zgrade Pekinga ukazivale na moć carske države i ulivale strahopoštovanje

 
 
 
                               

                         Photo: Francisco Diez / Flickr

Situacija se nije mnogo promenila od kada je komunistička vlada preuzela vlast 1949, piše američki nedeljnik Time.

Otvaranjem Kine i reformama pre tri decenije, novonastala elita, koju čine korporativni predvodnici i njihovi birokratski saveznici, počela je izgradnju kapitalističkog monolita kako bi prikazala svoje novostvoreno bogatstvo i uticaj.

U centru Pekinga nalazi se Zabranjeni grad, ogromni kompleks palata nekadašnjih careva, a danas jedan od najvećih muzeja na svetu. Sa ove tačke, preostale atraktivne lokacije – ako se izuzme Kineski zid – udaljene su najviše 2-3 kilometra.

Emperor Hotel Bar

Butik hotel Emperor (33 Qihelou, Peking; 86-(0)10-6526-5566) nalazi se tačno preko puta istočne kapije Zabranjenog grada. Hotel je moderan, ima 55 soba, a glavna atrakcija je krovni bar Yin na nekoliko kaskadnih platformi, odakle se pruža izuzetan pogled na grad. Nezaboravan je osećaj sedeti na krovu i dok pada noć posmatrati crepove nekadašnje carske rezidencije.

Savet: izbegavajte koktele od prejakog kineskog likera od pirinča bai-điu.

Adresa:

33 Qihelou, Dongcheng, Peking; 86-(0)10-6526-5566

                           Photo: FANG Chen / Flickr

Jezera Shichahai

Svako ode da vidi Zabranjeni grad, ali mnogi propuštaju još jednu atrakciju, jezera Shichahai (srp. Šićahai) koja su nekada bila sastavni deo carskih vrtova. Ovde možete iznajmiti čamac i provozati se oko parka Beihai, gde je smeštena velika bela budistička stupa iz 1271, spomenik čiji je tvorac Kublaj Kan.

Tri jezera – Qianhai (prednje jezero), Houhai (zadnje jezero) i Xihai (zapadno jezero) – koja se nalaze severno od parka Beihai i oko kilometar i po severno od Zabranjenog grada, poznata su pod zajedničkim imenom Scichahai i okružena su restoranima i barovima. Probajte poznatu kuhinju manjinske grupe Hakka u restoranu Han Cang na istočnoj obali jezera Shichahai.

Adresa: Han Cang
Shichahai – istočna obala, preko puta severne kapije parka Beihai, Peking; 86-(0)10-6404-2259

                           Photo: neiljs / Flickr

Hutong

Nakon osveženja kod jezera Shichahai, krenite istočno putem Guloudajie do jednog od nekoliko preostalih kvartova koji se tradicionalnu zovu hutong, karakterističnih po uskim ulicama i autentičnim dvorišnim kućama u kojima se oseća duh tradicije. Ovi kvartovi su nekada dominirali gradom, ali su poslednjih godina mnogi od njih uništeni usled modernizacije.

Vozači rikši će vam ponuditi svoje ture, ali je bolja, jeftinija i zdravija opcija da iznajmite bicikl i prepustite se biciklističkim stazama oko Tornja sa bubnjevima i zvonikom. Bicikl možete naći u bezbroj malih radnji u okolini, a opcija je i Beijing Bike Rental Company koja iznajmljuje bicikle na sat, dan ili duže.

                              Photo: flowerego / Flickr

Nanluoguxiang

Ako ste jedan od šoping frikova, obavezno posetite četvrt Nanluoguxiang u blizini Tornja sa bubnjevima, gde ćete naći nekoliko kilometara nanizanih prodavnica, galerija i kafea, od kojih su jedne vrlo šik, a druge veoma kič. Pronaći ćete gomilu majica (Plastered ima odličan izbor) sa najrazličitijim printovima, od Mao Cedunga do baštenskih patuljaka.

Adresa:

Plastered
61 Nanluoguxiang, Peking; 86-(0)134-8884-8855

Dvorišni restoran Dali

Nakon šopinga svratite u obližnji restoran Dali, prijatno ležerno mesto, specijalizovano za kuhinju severne pokrajine Yunnan (srp. Junan) gde se oseća uticaj severoazijskih suseda – Burme i Vijetnama. Jela su lagana i prefinjena, bogata najrazličitijim pečurkama i nesvakidašnjim začinskim biljkama.

U Daliju ne postoji jelovnik. Gosti plaćaju fiksnu cenu od oko 15 $ po obroku, koji varira u zavisnosti od toga šta je tog dana najsvežije na pijaci. Restoran je teško pronaći iz prvog cuga. Taksi će vas ostaviti na ulazu u usku ulicu, odakle ćete hodati 150 metara pravo, dok sa leve strane ne ugledate crveni fenjer u još manjoj strmoj ulici.

Adresa:

Dali
67 Xiaojingchang Hutong, Peking; 86-(0)10-8404-2030

                                      Photo: moohaha / Flickr

Diplomatski kvart

Poslednje piće pred spavanje naručite u Diplomatskom kvartu, odmah iza jugoistočnog ugla trga Tiananmen. Ovaj četvorougaoni kompleks dvospratnih zgrada nekada je bio sedište Američke ambasade, tačnije od 1903. kada je sagrađen do 1949. kada su ga preuzeli komunisti.

Prostor je danas preuređen u restorane, barove i galerije. Krenite ka glavnoj zgradi gde je restoran Maison Boulud, čiji je vlasnik Francuz-Njujorčanin Daniel Boulud. Na ovom mestu možete uživati u ukusnim specijalitetima, ali i svratiti u bar i popiti najbolji lychee martini u gradu.

Adresa: Maison Boulud
Legation Quarter, Peking; 86-(0)10-6556-9200

                          Photo: Depraved Librarian / Flickr

Buvlja pijaca Panjiayuan

Ukoliko se u Pekingu zateknete tokom vikenda, poranite i krenite ka ogromnoj buvljoj pijaci Panjiayuan, gde ćete naći svaki mogući raritet, starudiju ili falš proizvod dinastije Tang.

I danas ovamo masovno dolaze trgovci koji prodaju sve, od antikviteta do slika. Mnoge tezge su otvorene tokom čitave nedelje, ali je ponuda na buvljaku najbolja subotom i nedeljom, i to rano.

Pijaca je smeštena severozapadno od mosta Panjiayuan, na severnom delu Trećeg istočnog kružnog puta.

                                     Photo: gongfu_king / Flickr

Park Jingshan (Đingšan)

Druga jutarnja destinacija koju vredi posetiti je park Jingshan, iza Zabranjenog grada. To je pre svega oaza cveća i drveća, ali i mesto odakle puca pogled na Palatu, i to sa vrha jednog od malobrojnih pekinških brda, nastalog od zemlje iskopane prilikom davnašnjih građevinskih radova.

Svakoga jutra park se puni srednjovečnim i starijim Kinezima koji se tu okupljaju i u grupama pevaju revolucionarne pesme svoje mladosti, sviraju erhu – tradicionalni instrument sa dve žice, ili vežbaju lagane pokrete tai chia. Vrlo su druželjubivi i sigurno će vas pozvati da im se pridružite.

                               Photo: Bernt Rostad / Flickr

Restoran Da Dong

Ako ste posetili Peking, a niste jeli patku, onda kao da niste ni bili tamo. Najbolje je da izbegnete Li Qun, i krenete ka restoranu Da Dong (jugozapadno od mosta Dongsi Shitiao), starom carskom ambaru severno od Zabranjenog grada. Njihove patke su hrskave i manje masne, pa važe za najbolje u gradu. Da Dong ima u ponudi i druga ukusna jela, ali ne budite pohlepni, već se strpite i prvo na miru uživajte u pečenoj patki.

Adresa:
Da Dong
1-2/F Nanxincang Intl. Bldg., Peking; 86-(0)10-5169-0328

Masaža stopala

Nakon ovolikog hodanja sigurno će vam dobro doći masaža stopala, koja ne samo što ublažava bol u nogama, već se veruje da je efikasna i u lečenju mnogih drugih bolesti. Ne postoje relevantni dokazi o njenoj izlečivosti, ali se sigurno nećete pokajati. Posetite neki od trideset salona Centra za masažu stopala Liangzi, koji su razbacani po čitavom Pekingu.

Adresa:

Liangzi centar za masažu
86-(0)10-6210-6669
Izvor: B92

Izvor: B92 PUTOVANJA