U gradu svetlosti ima toliko muzeja koje treba posetiti, delova grada kojima valja prošetati, kafea i bistroa u kojima je lepo posedeti, tako da i nakon mnogih poseta ne uspete da vidite sve zanimljivosti. I pored više godina života provedenih u Parizu i naknadnih brojnih dolazaka, tek sam nedavno otkrio „Panoramski pasaž“, koji povezuje Monmartrovski, jedan od velikih bulevara, ulicu istog imena i male uličice Svetog Marka i Vivijen.

 

 

 Izašavši sa sastanka u sedištu Unije frankofonskih novinara, na kome smo se dogovarali oko godišnje skupštine Unije u Maroku i učešća delegacije srpskih novinara na njoj, umesto da, kao po običaju, požurim na metro, kretoh pešice bulevarom Monmartr ka Operi i naleteh na Pasaž. Početkom XIX u Parizu je izgrađeno više pokrivenih pasaža po uzoru na orijentalne bazare – sukove. Podignuti između zgrada povezivali su okolne ulice. Uz tek nekoliko metara široke prolaze smestiše se mnoge prodavnice, kafane i restorani. U XIX veku su predstavljali značajno mesto pariskog društvenog života, jer su u to doba ulice bile bez trotoara i kanalizacije za odvod kišnice, te su pasaži pružali utočište u slučaju kiše i čisto i bezbedno mesto kojim su stanovnici mogli da se prošetaju, pogledaju izloge, kupuju…

„Panoramski pasaž" je podignut prvi, 1800. godine, na mestu srušene palate Montmoransi – Luksemburg. Sledila je potom izgradnja pasaža Šoazel, Žufro, Bradi, Verdo… Ime je dobio po izloženim panoramskim slikama povlačenja Engleza iz Tulona tokom Revolucije. Iako su slikarska platna uklonjena još u doba Restauracije 1831, ime je zadržao do danas. Osvetljen je gasnim svetlima još 1817. U njemu su bili poznati kafe Veron, poslastičarnica „Kod vojvotkinje Guland", a reklama gravera Sterna, kao i njegova radnja je tu već 200 godina. Opis „Panoramskog pasaža" krajem XIX veka nalazimo i u Zolinoj „Nani".

Iz pasaža se ulazilo u to doba poznato pozorište Varijete, u kome su izvođene Ofembahove operete: „Orfej u paklu", Pariski život", „Hofmanove priče"… Danas je izgubio mnogo od svog nekadašnjeg značaja. Neuporedivo su poznatiji od njega prolazi podignuti mnogo kasnije, poput Lida na Jelisejskim poljima, koji je dobio ime po poznatom noćnom lokalu. Ipak „Panoramski prolaz" danas predstavlja sačuvanu sliku nekadašnjeg Pariza. Proglašen je istorijskim spomenikom. Umesto prodavnica visoke mode u Lidu, u „Panoramskom pasažu" su pored nekoliko restorana, kao što su Kulis i Trubadur, koji sa puno šarma oponašaju prohujalo vreme i više radnji sa velikim izborom starih razglednica i markica. Ako ste filatelista ne treba nikako da propustite ovaj kutak Pariza, jer su u Pasažu smeštene najpoznatije radnje u kojima možete da prodate i kupite poštanske marke iz celog sveta. Povremeno se ovde održavaju i prodaje polovnih stvari, takozvana „pražnjenja tavana" (Vide grenier), na kojima možete da nađete stari nameštaj, slike nepoznatih autora, rasparene servise, stare knjige… Naredna rasprodaja je zakazana za 23. maj. Za veće rasprodaje prodavci se obuku u kostime sa kraja XIX i početka XX veka.

Nisam mogao da odolim, a da ne sednem u jedan od kafe-restorana u toj preteči trgovačkih centara koje danas nazivaju šoping ili mol centrima, zamišljajući neko drugo, davno prošlo vreme.

Autor: Zoran M. Cvijić
(Danas),B92

Izvor: B92 PUTOVANJA