Vozove obično doživljavamo kao puko sredstvo prevoza do određene destinacije. A da li ste možda razmišljali o tome da i putovanje vozom može biti prijatno iskustvo?

Photo: Marcin Wichary / Flickr

Oriënt-Express
Pariz-Venecija-Pariz

Oživite vreme nostalgičnih putovanja i zakoračite u blistave vagone venecijanskog voza Simplon-Orient-Express, koji saobraća na relaciji Pariz-Venecija.

Voz izgleda kao grandiozni hotel na točkovima, svaki detalj je unikatan, a predviđen je za 188 putnika za koje je obezbeđen sav komfor i luksuz koji Orient-Express ima da ponudi.

Sastoji se iz 17 pažljivo restauiranih vagona koji datiraju iz 20ih i 30ih godina XX veka. Autentične drvene panele i zaslepljujući enterijer kreirali su slavni umetnici secesije.

Prilikom restauracije vodilo se računa o svakom detalju: skupoceno platno, srebrni escajg i kristal oživljavaju nekadašnju atmosferu i glamur.

Za svakog gosta zadužena je stjuardesa koja će vam u kupeu redovno servirati doručak i popodnevni čaj. Francuski šefovi kuhinje pobrinuće da svaki dan na vašem stolu budu pikantni obroci.

Putnicima su na raspolaganju privatni kupei za dve osobe iz 20ih godina, istina sa krevetom na sprat. Put ovim luksuznim vozom traje 5 dana, što uključuje boravak od 2 noći u Veneciji, nakon čega sledi povratak u Pariz. Cena punog pansiona je ± 2.790 € po osobi, a u cenu nije uključen hotel u Veneciji. Voz saobraća noću.

Royal Scotsman
Škotsko Visije

Royal Scotsman je predviđen za samo 36 putnika i važi za najekskluzivniji voz na svetu. Saobraća od 1985. godine i sastoji se iz 9 istorijskih vagona iz 1930ih godina.

U sklopu voza su luksuzna spavaća kola sa privatnim kupeima za jednu ili dve osobe, kao i dva prijatna vagon-restorana i bar sa 40 različitih vrsta viskija.

Enterijer voza dekorisan je skupocenim drvetom, zatamljenim staklom i finim damastom. Voz ne saobraća noću kako bi putovanje bilo što prijatnije i kako putnici ne bi propustili nijedan detalj planinskog krajolika ovog dela Škotske. Noću, voz stoji u jednoj od atraktivnih stanica, dok putnici spavaju u komfornim kupeima. Na raspolaganju im je luksuzno kupatilo sa tušem, lavaboom i toaletom.

Tokom puta voz redovno zastaje na atraktivnim lokalitetima kako bi se putnici upoznali sa prirodom planinske oblasti, crkvama, baštama, zamkovima i seoskim kućama u kojima ih dočekuju ljubazni domaćini. U rutu je uključena i poseta destileriji gde se proizvode poznate vrste viskija. Za ove ekskurzije rezervisani su posebni autobusi.

Highland Tour traje 3 dana: voz polazi iz Edinburga, zatim obalom ka gradovima Dandi, Montrose i Aberdin, pa u pravcu gradova Inverness i Dunkeld, nakon čega se ponovo vraća u Edinburg. Tri dana sa punim pansionom koštaće vas 2.630 €.

El Transcantabrico
Zelenilo Španije

Voz El Transcantabrico cirkuliše na relaciji Leon – Santijago de Kompostela ili San Sebastian – Santijago de Kompostela, i pritom prolazi kroz zeleni sever Španije. Put traje 8 dana.

El Transcantabrico je voz all-inclusive, jer su svi obroci, pića i planirani izleti uračunati u cenu. Saobraća isključivo danju, kako bi putnici mogli noću da spavaju u tišini.

U svakom kupeu postoji krevet za 2 osobe, tuš kabina, wc, veliki panoramski prozori, mini-bar i salon.

Voz nudi odličan izbor jela. Kuvari će se pobrinuti za specijalitete iz Galicije, Asturije, Kantabrije, Baskije i Kastilje i Leona.

Put je u potpunosti predviđen za razgledanje atraktivnih panorama. Između istorijskog Leona i Santijaga de Kompostela čekaju vas moderni Bilbao, nacionalni park Picos de Europa i lučki grad Santander.

Ko izabere San Sebastian kao polaznu ili završnu tačku rute, otkriće grad sa neodoljivim plažama i prestižnim gastronomskim adresama.

Osmodnevna ruta sa punim pansionom iznosi 2.600 € po osobi, a u cenu su uključeni izleti i manje ture.

                      Photo: Our Phellap / Wikimedia Commons

Glacier Express
Švajcarske planine

Od 1930. Glacier Express povezuje mesta Sent Moric, Hur, Disentis, Andermatt, Brig i Zermatt. Voz ima specijalne panoramske vagone, kako bi prirodni spektakl ovog planinskog dela Švajcarske bio pristupačniji.

Najduža ruta traje oko 8 sati, prilikom čega voz prelazi preko 300 mostova, kroz 90 tunela i preko planinskog prevoja Oberalp Pass koji je na visini od 2.033 m.

Voz se kreće brzinom od 36 km/h i nije predviđen za spavanje.

Postoje različiti višednevni aranžmani, pa tako trodnevni aranžman obuhvata prenoćište u Zermattu ili Sent Moricu, u hotelu sa tri zvezdice + osmočasovnu vožnju od Sent Morica do Zermata ili obratno, + obrok u vozu.

Cena je 500 CHF (350 €) po osobi. Organizuju se i honeymoon specijali – aranžmani za sveže bračne parove. Traju 4 dana, a obuhvataju romantično prenoćište u Zermatu, večeru uz prigušeno svetlo sveća, tročasovnu vožnju Glacier Express i izlet do grebena Gornergrat sa kojeg se pruža vrtoglavi pogled na Materhorn, Mon Blan i druge vrhove prekrivene snegom.

Poslednja stanica je idilični Lucern i Lucernsko jezero gde parovi mogu uživati u odličnoj kuhinji i prijatnim apartmanima. Cena je 843 € po osobi. Karta Zermatt – Sent Moric je 88,65 € (II klasa) ili 147 € (I klasa).

Le Train des Pignes
Francuski Alpi

Le Train des Pignes saobraća od Nice do Dinja. Celokupna ruta duga je 150 km, traje 3 sata i 15 minuta, a voz se kreće brzinom od 45 km/h pri čemu prolazi kroz tunele duge 25 km i preko 40ak visokih mostova i akvadukta. Tokom rute voz staje 70 puta.

Entrevaux je jedno od najatraktivnijih sela Francuske, a nalazi se na polovini rute. Sastoji se iz srednjovekovnih kuća zdudanih unutar odbrambenih zidina.

U roku od 3 sata ovaj prilično spori voz savlada nadmorsku visinu od 1.000 m.

Turista jedva da ima, uglavnom su u vozu lokalci. Voz saobraća još od 1891, izgradnja uske pruge duž okuka i vijugavog puta bila je titanski posao. Ukoliko ne žurite, a želite da vidite mnogo, onda je Le Train des Pignes pravi voz za vas.

Karta u jednom pravcu je oko 20 € po osobi. Voz saobraća 4 puta dnevno.

Izvor: B92

Izvor: B92 PUTOVANJA