Red Location je jedan od dva muzeja aparthejda u Južnoj Africi. Savremenog i smelog dizajna, smešten je u sred siromašnog predgrađa.

 

 

Red Location je jedan od dva muzeja aparthejda u Južnoj Africi. To je izuzetan muzej, kako zbog savremenog i smelog dizajna, tako i zbog vizionarskog pristupa ljudskoj traumi zbog apartheida. I njegova lokacija je kontroverzna – smešten je u sred siromašnog predgrađa.

Red Location je dobio nekoliko međunarodnih nagrada za arhitekturu, a za osnivanje muzeja su zaslužne lokalne vlasti gradića Nelson Mandela Bay, čiji su stanovnici učestvovali u borbi protiv apartheida.

Muzej je sagrađen u opštini New Brighton, u kvartu Red Location, jednom od 6 divljih naselja koja su 1877. nikla na periferiji Port Elizabeta. Početkom 19. veka, belci su prisilno preseljavali crnačko stanovništvo u Red Location, i kvart je brzo postao utočište za političke aktiviste i sve ostale koje je progonio apartheid.

Kvart je dobio ime Red Location (Crvena lokacija) po crvenoj rđi na limenim crnačkim straćarama, a materijal od kojeg je izgrađen muzej – oksidirano zarđalo gvožđe, drvo i čelik – upotrebljen je kako bi se odala pošta nekadašnjim stanovnicima ovog kvarta. Ironično – građevinski materijal je preuzet iz koncentracionog logora Uitenhage Boer u mestu De Aar.

PRAKTIČNE INFORMACIJE

Kontakt

Red Location Museum:
T: +27 (0)41 408 8400
F: +27 (0)41 408 8401
Email: nhoza@mandelametro.gov.za

Radno vreme

Red Location Museum je otvoren od ponedeljka do subote, 09h00 – 17h00. Zatvoren je za vreme državnih praznika, osim za Dan mladosti / Youth Day (16. jun) i Dan nasleđa / Heritage Day (24. septembar).

Izvor: B92 

Izvor: B92 PUTOVANJA