Neobuzdana priroda sve bolje se kotira na turističkom tržištu. Mojkovac „ućutkao“ pesimiste

 

 

Već neko vrijeme sa različitih, znanih i neznanih, adresa stižu isto tako različite, najčešće brzoplete, informacije o dosadašnjem dijelu turističke sezone u Crnoj Gori.

Nema ni pola prošlogodišnjeg. Dvadeset odsto slabije, pet odsto manje. Srbi će u Grčku, Tursku, svud samo ne ovamo. To su samo neke u nizu, kroz razne medije plasiranih, poruka armije „analitičara" turističkih dešavanja i „snimatelja" kretanja savremenih nomada, često začinjene sumornim prognozama nalik na neku vrstu najava sudnjeg dana naših turističkih planova.

I pored činjenice da nam se samo događa isto što i drugima što je, uz procjenu da će sezona ipak biti dobra, ranije konstatovao i ministar turizma Predrag Nenezić, te prognoze su djelovale.

Valjda nam je zato svakodnevno prebrojavanje turista prešlo u naviku.

-Pustite to evidentiranje turista nadležnim službama jer vam se može dogoditi da, nezadovoljni brojnim stanjem do kog ste došli, zaboravite, čak, da ih i uslužite kako treba. Turista ima ali oni, često, u zadnje vrijeme, nijesu tamo gdje ih očekujete, na plaži ili u vašem luksuznom hotelu, recimo. Pogledajte malo, pitajte šta se traži. Potrudite se da primijetite šta na gosta ostavlja utisak i dajte mu to. Jednostavno je i ništa ne košta, predlaže Zoran Jovanović, iz Makarske, mojkovačke „gore list".

– Crna Gora ima izuzetnu prirodu. Sve više turista upravo to traži, ona čini 99 odsto onog što im treba. Vaše je samo da im je ponudite, kažete gdje je i budete tu i da im, da tako kažem, nekom sitnicom ne pokvarite zadovoljstvo. Nemojte dozvoliti da vam gost zapamti prljavu čašu, konobara koji sjedi, tanku i preskupu kafu i slične detalje. Nije problem što onaj kome ste to servirali neće ponovo doći, problem je što svaki turista dobro pamti, puno putuje i puno priča o svojim putovanjima. Svaki od njih je, to morate uvijek imati na umu, vaša besplatna živa reklama koja kruži svijetom, dobra ili loša -zavisi samo od vas, izdiktirao nam je Jovanović, u jednom dahu, uz nekoliko školskih savjeta, svoje utiske o aktuelnom trenutku crnogorskog turizma.

Njegove riječi imaju određenu težinu jer već tri decenije radi u najelitnijim hotelima Makarske rivijere.

U atmosferi zabrinutog „prebrojavanja", isprovocirani Zoranovom tvrdnjom da turisti često nijesu tamo gdje ih očekujemo, odlučili smo da ih potražimo na neočekivanom mjestu – u, još uvijek, neturističkom mojkovačkom kraju. Sretnemo li ih za dva-tri sata, koliko smo sebi dali prostora, ako ništa drugo, barem ćemo malo ućutkati pesimiste.

U blizini magistrale, na sedmom kilometru od Mojkovca prema Kolašinu, nalazi se „Kamp Rakočevića" – skromna, neupadljiva kafana sa terasom, desetak jednostavnih drvenih stolova sa klupama pored Tare, u prijatnoj hladovini visokih stabala bukve, i drveni most što spaja nedirnutu obalu sa stijenom na sredini bistre rijeke, u tom dijelu nestvarno mirne i tihe…

-Ima nešto čudesno, neopisivo privlačno u ovoj vodi i tišini, među ovim stablima, na obali, mostu…Kad idem na more uvijek navratim, sa porodicom. Kad sam ovdje sve ostalo nekako nestaje, ostajemo samo ja i ovo mjesto. Mogao bih ovdje godinama, priča redovan posjetilac „Kampa", Bane Petronić, iz Lazarevca.

Vlasnik tog čudesnog mjesta, Miladin Mito Rakočević, uvjerava nas da gosti, uprkos lošem vremenu, i strani pa i domaći, svraćaju kao i prošle godine.

-Ne žalim se, bilo je boljih ali i gorih sezona. Gostiju ima samo su pazari znatno manji nego prošle godine, ljudi manje troše, nemaju, kriza je, kaže Rakočević.

Pola sata ostali smo u „Kampu" – premalo za zadovoljstvo, dovoljno za ono zbog čega smo bili tu.

Idemo dalje.

Nakon dvadesetak kilometara vožnje regionalnim putem, od Mojkovca prema Žabljaku, stiže se do poznatog hotela „Ravnjak". Njegovoj reputaciji presudno je doprinijela živopisna, divlja ljepota predjela koji, okružujući ga, grade ulaz u kanjon Tare.

Proći kroz kanjon, a ne svratiti u „Ravnjak" isto je što i obilaziti netaknutu prirodu Crne Gore a ne posjetiti kanjon Tare, pričalo se nekad. Turisti su se ranije držali toga.

Za dva sata, koliko smo proveli u „Ravnjaku", specijalitete kuhinje hotela, pored nekoliko domaćih gostiju, probale su dvije grupe od po pedesetak turista iz Rusije i četrdesetak biciklista iz Češke. Krenuli su na Žabljak autobusom ali su željeli da barem kroz kanjon prođu na dva točka. Htjeli su da osjete taj prostor a autobus nije pravljen baš za to.

U „Ravnjaku" je, možda bolje nego bilo gdje drugo, uočljiva razlika između domaćeg i stranog gosta. Naši se, po pravilu, prvo hvataju za čašu i jelovnik pa onda razgledaju okolinu – stranci prvo silaze do zapjenjenog, divljeg potoka Ravnjak (po njemu hotel dobio ime), od čije grmljavine čovjek jedva čuje samog sebe…

Zoran je, čini se, bio u pravu – netaknuta, neobuzdana priroda sve bolje se kotira na turističkom tržištu. Njen rejting ni globalna kriza ne može da pokvari…

Napuštamo „Ravnjak". Nećemo dalje, može neko pomisliti da prebrojavamo mjesta na koja turisti koliko god ostajali, dolaze. Mogli bi, doduše i to, samo bi, čini se, potrajalo…

Ne iskorišćavajte goste

-Vodite računa o sitnicama, ne dozvolite da vam gost ode sa utiskom da je, recimo, skupo platio pivo samo zato što ga je popio na obali Tare, da ode sa osjećajem da ste iskoristili to što mu se rijeka dopala. Znate, niko ne voli takav osjećaj. To pivo je naizgled sitnica ali ne možete ni pretpostaviti koliko krupne posljedice može imati. Turisti, znate, pričaju, preporučuju… Mislim da, konačno, u Crnoj Gori treba prilagoditi cijene, uskladiti ih sa mogućnostima i stranog i domaćeg gosta, koji je, izgleda, nepromišljeno zaboravljen, i ponude. Griješe oni koji misle da turisti nose torbe para – tvrdi Zoran Jovanović, iz Makarske.

Zadovoljan gost je zarada

Suvlasnik „Ravnjaka", privatizovanog prije tri godine, Veselin Grdinić, kaže da gostiju nema manje nego prošle godine ali da mu broj nije najvažniji.

-Zadovoljni smo posjetom, ali je za nas najbitnije da gosti od nas odlaze zadovoljni. To nam je za ovu godinu najveća zarada. Prave profite očekujemo tek narednih godina – rekao je Grdinić.

Neodoljivo Biogradsko…

Uprkos lošem vremenu broj turista koji su do sada posjetili Biogradsko jezero na nivou je prošlogodišnjeg, izjavio je za „Pobjedu nedjeljom" direktor NP „Biogradska gora" Darko Brajušković i time samo potvrdio pretpostavke, doduše rijetkih turističkih radnika, da ekonomska kriza neće bitnije uticati na sezonu u područjima netaknute prirode.

– Posjeta nacionalnom parku je do sada bila na nivou prošlogodišnje, s tim što se povećao broj stranaca na račun domaćeg gosta. Sve ukazuje da će se taj trend nastaviti i da će ova sezona biti na nivou prošlogodišnje, što će biti izuzetan uspjeh. Moram samo da podsjetim da smo prošle godine imali porast broja gostiju za jedanaest odsto, u odnosu na prethodnu godinu, i da smo potukli sve rekorde. Ponoviti to, u ovoj godini krize, biće zaista izuzetno – rekao je Brajušković.

Izvor: Pobjeda,B92

Izvor: B92 PUTOVANJA