Svaka je dinastija gradila grad i opasavala ga zidinama unutar kojih se nalazilo sve potrebno za život i sigurnost

 

Kada je redatelj Michael Curtiz 1942. snimio "Casablancu" s Ingrid Bergman i Humphreyjem Bogartom u glavnim ulogama, vjerojatno nije ni slutio da će taj film postati jedan od svevremenskih klasika i do epskih razmjera popularizirati grad koji je danas najčešće startna točka za polazak na putovanje Marokom.

U Maroku se vješto isprepliće arapska tradicija sa živopisnim afričkim običajima i prozapadnjačkim mentalitetom mlađih generacija. Kraljevska mjesta Fes, Meknes, Rabat i Marrakech sa šarenim i bučnim sukovima, planinski snježni vrhunci gorja Atlas, nepregledni pustinjski krajolici na jugu i lokalne delicije pravi su mamac za istraživanje te zemlje.

I danas možete susresti nomadske starosjedioce (Berbere), prve zabilježene stanovnike područja današnjeg Maroka. Unatoč dugoj kolonijalnoj prošlosti u kojoj su vladali Francuzi i Španjolci, u Maroku se posvuda osjeća jak utjecaj islamske kulture, a samo u velikim gradovima i danas postoje prelijepe (i bogate, dakako) četvrti s isključivo starosjedilačkim europskim stanovništvom.

 

 

Ne pomaže ni karta

Tradicija kraljevskih gradova potječe još iz 8. stoljeća kada je svaka dinastija gradila grad i opasavala ga zidinama. Unutar zidina nalazilo se sve potrebno za život i sigurnost stanovnika, a sam grad sastojao se od medine i citadele (kasbaha). Fez je najstariji i najočuvaniji kraljevski grad pa ćete se nakon ulaska u stari dio kroz vrata Bab Bou Jeloud osjećati kao da ste se vratili nekoliko stoljeća unatrag.

Ulice su pravi mali srednjovjekovni labirint, prepun restorana, manufaktura, trgovina i džamija, u kojem ćete se vrlo lako izgubiti. Ponekad ni detaljna karta neće biti od velike pomoći.

"Marokanski Versaille", kako mnogi nazivaju Meknes, najmlađi je kraljevski grad. Osnovao ga je Mulay Ismail u 17. stoljeću i opasan je zidinama dugim 40 kilometara koje razdvajaju novi i stari dio grada.

Casablanca, živahni lučki i najmnogoljudniji grad u državi, industrijsko i ekonomsko središte. Grad njeguje asocijacije na istoimeni film (premda uopće nije sniman u Casablanci, nego u holivudskim studijima!) pa kavu možete popiti u mnogim barovima koji nose naziv Rick’s Cafe. Možete prošetati i širokim avenijama francuskog šika te ulicama koje žive gotovo 24 sata na dan. Nezaobilazno mjesto za posjet je ljepotica islamske arhitekture, džamija Hasana II. Smještena na samoj obali Atlantskog oceana, velebne je arhitekture i veličine.

To je jedina marokanska džamija u koju je ulazak dopušten i nemuslimanima. I premda je riječ o suvremenom zdanju, ona savršeno zaokružuje marokansko naslijeđe kako arhitekture tako i raznovrsnih primijenjenih umjetnosti, od keramike do klesarstva i ćilimarstva. Uz to, upravo je džamija u Casablanci najveća na svijetu pa je i zbog toga vrijedna obilaska (osim petkom i u vrijeme klanjanja, turistički obilazak moguć je svaki dan).

 

 

Žongleri i krotitelji zmija

Rabat, glavni grad države, živi umjerenijim ritmom od Casablance. Također je jedan od povijesnih kraljevskih gradova. Nalazi se na obali Atlantskog oceana i predstavlja zanimljivu kombinaciju daleke prošlosti i moderne sadašnjosti. Nakon posjeta mauzoleju Mohameda V. i džamiji Hassana najbolje je pobjeći od buke svakodnevice i prošetati uskim bijelo-plavim uličicama Oudaya kasbaha, sjesti u andaluzijski vrt ili jednostavno uživati u pogledu na prostranstva Atlantika.

Marrakech s pravom zovu Biserom juga. Grad koji je utemeljila dinastija Almoravida u 12. stoljeću pun je starih zidina, palača i parkova, a dinamičan ritam kojim odišu ulice i trgovi predstavlja pravu čaroliju Orijenta. Smješten podno snijegom prekrivenog Atlasa (tu su i marokanska skijališta!), sa svojim bujnim zelenilom i vitkim, visokim palmama djeluje gotovo bajkovito.

Priča iz 1001 noći

Djema El Fna najživopisniji je i najužurbaniji trg u gradu, a očarava nevjerojatnom energijom, brojnim žonglerima, pripovjedačima priča, glazbenicima, krotiteljima zmija, plesačima i prodavačima svega i svačega. Kada padne noć, uživat ćete u igri mirisa (tada se na trgu smjeste deseci pokretnih kuhinja i montažnih restorana!), zvukova i svjetla te nakratko osjetiti kao da ste ušli u jednu od priča iz 1001 noći. Sjednete li uz piće na terasu nekog od restorana koji okružuju trg, satima ćete uživati u prizorima za koje mnogi znalci kažu da su jedinstveni na svijetu.

Čaj od mente i cjenkanje Marokanska je kuhinja kombinaciju berberske, arapske i andaluzijske kuhinje s mnogo začina poput kumina, đumbira, šafrana i korijandra. Među najpoznatijim jelima je tažin (ime je dobio prema istoimenoj stožastoj keramičkoj posudi u kojoj se kuha ili barem poslužuje), jelo s mnogo povrća i različitim vrstama mesa. Pamte se i slatkiše: od narančina džema do kolačića "utopljenih" u slatkom sirupu i slastica načinjenih od lisnatog tijesta s kremama. Ako se pak, odlučite na kupnju, a teško joj je odoljeti, morat ćete dio energije utrošiti na cjenkanje s prodavačima koji će vas nemali broj puta posjesti pokraj sebe, ponuditi vam šalicu čaja od mente i krenuti s igrom trgovanja. Ako ste vješt pregovarač, vratit ćete se kući s kvalitetnim ručno izrađenim proizvodima od kože i keramike te tepisima.

Autor: Boris Brdovnik
Izvor: Jutarnji.hr

Izvor: B92 PUTOVANJA