Sunčana državica na pet ostrva u središtu Mediterana, branik na jugu Evrope, mali arhipelag koji su osvajali razni narodi, od Feničana do Normana i Kastiljaca, mesto na kome je boravio sv. Pavle, a Odisej uživao u društvu nimfe Kalipso, zemlja vitezova oko koje su se otimali Napoleon i Nelzon – sve je to Malta. Zahvaljujući blagoj klimi, lepim plažama na čistom i bistrom moru kao i istoriji koja je svoje tragove ostavila na spomenicima od praistorije do najnovijeg doba, postala je stecište turista iz čitavog sveta… Piše Marko Mrkšić.

Malta predstavlja, zapravo, državu-arhipelag smeštenu u srcu Mediterana, na raskršću Evrope i Afrike, na sredokraći između Magreba i Levanta. Iz Beograda, za nekih dva sata i dvadeset minuta JAT-ovim letom, stižete na ostrva slavnih Vitezova reda Jovanovaca, na najveće od tri značajna ostrva, koje je i čitavoj državici dalo ime – Ostrvo Maltu. Već iz vazduha, pri sletanju, imaćete utisak da ste odabrali pravo mesto za svoj odmor. Pored ovog, najvećeg ostrva koje čini državu Maltu, značajnija su još i ostrva Gozo i Komino.

Malta je poznata turistima zbog ronjenja, vožnje na dasci i iznajmljivanja jahti. Ko voli kulturu, istoriju i tradiciju, na ovom ostrvu naići će na pravu riznicu. Na svakom uglu možete videti neki kulturno-istorijski spomenik, pa nije ni čudo što s pravom možemo reći da je Malta muzej na otvorenom. Zime su ovde blage, te turisti hrle i dolaze čitave godine, a leti je pogotovo krcato. Sigurno ćete primetiti da su im sve građevine slične i ofarbane u oker boju. Na ostrvu nema reka, planina ili nekih većih šuma, pa vam ceo ambijent, zajedno sa građevinama, može delovati jednolično. Ali, ne dajte se prevariti, jer pored sunca, mora i plaža, ova ostrva nude i ostale mnogobrojne mogućnosti i aspekte svoje turističke ponude.

Maltežani tvrde da je njihova zemlja naseljena već 7.000 godina. Mnogi osvajači pohodili su Maltu: Feničani, Kartaginjani, Rimljani, Arapi, Normani, Španci, Vitezovi reda sv. Jovana, Francuzi i Englezi. Pre Feničana, Malta je bila nastanjena ljudima sa tajnom i jedinstvenom kulturom i religijom. Ti ljudi su obožavali boginju Majku Zemlju Aštrot. U njenu čast i u znak obožavanja podizali su impresivne hramove (za čiju izgradnju su koristili gigantske stene koje podsećaju na Stounhendž u Engleskoj), za koje se procenjuje da su stari 4.000 godina. Najinteresantniji je hram Hagar Kim, a pronađena je i statua punačke žene, što govori o negovanju kulta plodnosti.

Najveći uticaj na istoriju Malte imao je dolazak Vitezova reda sv. Jovana, koji su vladali Maltom skoro 250 godina, od 1530. do 1798. godine. Red svetog Jovana osnovan je 1080. godine u Jerusalimu, a cilj je bio lečenje ranjenih i obolelih hodočasnika na putu za Svetu zemlju. Od takvih skromnih početaka, red je izrastao u jedan od dva najjača vojna ogranka pod kontrolom crkve, za vreme krstaških ratova u Svetoj zemlji. Snage Islama su ih nadjačale i oni su bili prinuđeni da napuste Svetu zemlju, a svoje utočište pronašli su na Rodosu. Vremenom su odatle proterani od strane otomanske vojske, pa ostrvo Malta postaje njihovo boravište, ponajpre zbog svojih prirodno zaštićenih luka, koje su im omogućavale da ih koriste kao bazu za svoje brodove. Po dolasku, popravili su stara utvrđenja koja su bila dosta oštećena u napadima gusara. Najznačajniji događaj odigrao se 1565. godine, kada je 250 vitezova uz pomoć 7.000 Maltežana odbranilo Maltu od napada preko 40.000 Turaka, kojima je komandovao veliki vezir, Sulejman Veličanstveni. Posle te pobede vitezovi postaju heroji Evrope. Velika pomoć stiže u novcu i drugim stvarima iz celog Starog kontinenta, sa ciljem da se Malta napravi neosvojivom tvrđavom. Od tog novca sagrađena je La Valeta (La Valetta), današnji glavni grad ove državice. Grad je dobio ime po francuskom vojskovođi La Valetu (La Valette). Napoleon Bonaparta je proterao vitezove sa ostrva tokom 1789. godine. Posle njega, Malta je postala britanska kolonija, da bi se za svoju nezavisnost izborila 1979. Od tada počinju da se grade hoteli, moderni tržni centri i i grad počinje da se modernizuje.

Dobri hoteli

Za smeštaj bih vam preporučio sve hotele, jer su zaista dobri. Ako ne "patite" od nekog luksuza, onda je za vas hotel "Midas" sa tri zvezdice. Hotel je čist, na mirnoj lokaciji u najpoznatijem turističkom delu grada Slima. Na vrhu se nalazi terasa odakle se pruža divan pogled na grad La Valetu. Prelazak iz Slime u La Valetu najbolji je brodskim taksijem. Ako želite luksuz, hotel "San Gorg Corinthia" (izgovara se: "San Džordž Korintija"), sa pet zvezdica, predstavlja pravi izbor. O luksuzu i usluzi da ni ne govorimo, jer sve deluje potpuno nestvarno. Udaljen je 8 km od La Valete i ima svoju privatnu plažu.

Jedna od najpopularnijih plaža na Malti, gde turisti hrle u velikom broju je Zaliv Gejn Tufija (Ghejn Tuffieha), dok je plaža u Rajskom zalivu (Paradise Bay) na mene ostavila najlepši utisak. Nalazi se u blizini mesta gde trajekti odlaze za ostrvo Gozo. Tirkizna boja mora i sitan pesak omogućiće vam, kao što i samo ime plaže kaže, da se osećate kao u raju… Posetite Zaliv svetog Pavla ili Zaliv Melija (Melieha) sa divnim plažama, gde ćete isto tako uživati u predivnom moru i suncu. Iznajmite jedrilicu na dan ili više i osetite ukus Mediterana. Jedrilicu možete iznajmiti sa kapetanom ili bez njega, ako ne želite da vas iko remeti, ali za to morate posedovati dozvolu za plovidbu, koju morate imati spremnu na uvid, da bi ste dokazali svoju sposobnost za upravljanje. Fantastične stene Malte blizu mesta Dingli, su prizor koji ne treba propustiti. Najlepše je za vreme zalaska sunca, jer su nebo, more i sunce tada u fantastičnoj ružičastoj boji. Kola su vam za ovaj događaj neophodna, jer je alternativa duga šetnja.

Jednu od najinteresantnijih turističkih atrakcija predstavlja scenografija sa snimanja filma "Popaj" iz 1980. godine, u kojem su glumili Robin Vilijams i Seli Duval. U bilo kom istraživanju Malte ne može se izbeći pominjanje Mdine, "Grada Tišine" – nekadašnji glavni grad, koji se nalazi u srcu ostrva. U okviru njegovih debelih zidina, nalaze se Gradske kule, koje su vekovima bile, a idanas su, mesto boravka malteških vlastelinskih porodica. Šetajući ovim tihim gradom, turista ostaje impresioniran tišinom koja tu i danas vlada. Pijaca i prodavnica nema; tu su samo dva skrivena restorana i mala kafeterija… Na vrhu središnjih zidina pruža se najlepši pogled na celo ostrvo. Ovde se nalazi Palazzo Falzon – kuća iz 12. veka poznatija odskora kao Normanova kuća.To je jedna od manje posećenih turističkih atrakcija, ali svakako zanimljiva za obilazak. Dobro čuvanu tajnu predstavlja zaostavština porodice Golcer koja je ovde dugo živela. Posete se zakazuju telefonom kada se dobije tura sa vodičem, koji u principu dobro poznaje zdanje. Ne postoji utvrđena cena ulaznice, ali se posetioci mole da ostave donaciju kao znak zahvalnosti. Posetite crkvu u gradu Mosti; građevina koja ima nepoduprtu kupolu i jedna je od četiri slične u svetu. Postoje još samo u Rimu – Sv. Petar, Sv. Pavle u Londonu i pariska crkva u mestu [agra (Xag) na ostrvu Gozo. Najbučnije mesto je Marsašlok (Marsaxlokk) na jugu ostrva.To je ribarsko mestašce, gde je usidreno najviše plavih čamaca koji na pramcu imaju ucrtane oči. One treba da zaštite ribarsku lađu od zlih podvodnih sila. Zaista lep prizor za slikanje, ali i za oči.

U mestu Mtarfa možete prisustvovati pravljenju raznih figura i vaza od finog stakla, prelepih boja i dizajna. Kupite sebi neki primerak za poklon. Sve ove znamenitosti možete obilaziti gradskim autobusom. Redovni su, najpraktičniji i povezuju celo ostrvo. Takve autobuse još nisam video, mali su i svi su ofarbani u žuto-narandžastu boju. Leti baš prijaju jer su vrata i prozori otvoreni, praveći promaju, pa će vam tako vožnja biti ugodnija.

Neizbežna Valeta

Valeta je grad posebne lepote. Možete danima da je razgledate. Posetite najposećenije građevine vezane za čuvene vitezove: "Muzej svetog Jovana" nalazi se u konvencionalnoj katedrali Sv.Jovan i ukrašen je freskama od Matije Pretia. Preporučujem i kuću "Govornika", gde se nalaze dve poznate slike od Karavađa. "Kaza Roka Pikola" predstavlja tradicionalnu Maltešku gradsku kuću, pa planirajte posetu i njoj. Obiđite "Laskaris ratne sobe" koje opisuju izuzetno iskustvo, smeštene u pravi scenario iz vremena događanja. Predstavljaju veoma tačan i precizan istorijski prikaz koji je zadržao trenutke u vremenu iz dana strateškog ratnog planiranja i smatra se da su doprinele svim pobedama u Drugom svetskom ratu. Utvrđenje Sv. Elmo će vas vratiti u daleka vremena i istoriju. Sa ovog mesta čuveni vitezovi sv. Jovana predvođeni Velikim vođom Žanom de la Valetom, odbranili su grad od Turaka. Vođa je gradu dao ime po sebi, koje i danas nosi. U donjem delu utvrđenja nalazi se čuveni "Muzej Drugog svetskog rata". Nacionalni ratni muzej predstavlja periode vladavine Francuske (1798-1800) i Britanije (1801-1964) na Malti, sa jakim naglaskom na Drugi svetski rat. Za vreme njegovog trajanja, to je bilo mesto velikih borbi, što dokazuje da je već prvog dana rata, na ivičnim delovima utvrđenja, život izgubilo šest malteških vojnika. U muzeju možete videti eksponate, uključujući brojne fotografije i panele, koji pokazuju svakodnevni život na Malti za vreme rata kao i ostale zaostavštine. Najznačajniji eksponat je medalja Džona Krosa, dodeljena Maltežanima "za iskazanu hrabrost i požrtvovanje koje će dugo biti zabeleženo u istoriji". Kada je američki predsednik Frenklin D. Ruzvelt 1943. posetio ovo ostrvo, uručio je povelju ljudima i braniocima Malte. Povelju kao i vojničko vozilo, korišćeno u njegovom obilasku, možete videti u ovom muzeju. Eksponat – letelica "Gloster Gladijator" će vas definitivno zadiviti, jer je predstavljala jedini vid odbrane iz vazduha na početku rata, sa nadimkom "vera ili nada". "Gladijator" je odgovoran za tri od devet pobeda u vazduhu.

Palatu Velikog vođe iz 1571. godine, projektovao je Gerolino Kaser. Siguran sam da će na vas ostaviti lep utisak. Danas je ovde predsednički kabinet i zgrada Parlamenta. U sklopu ovog zdanja nalazi se Muzej štitova i oklopa, sa najznačajnijom kolekcijom oružja iz 16. i 17. veka, na svetu. Uključuje lično oružje i oklope vitezova i običnih vojnika Italije, Francuske, Nemačke, Španije, pa čak i nekih turskog porekla. Svi izloženi eksponati su pravi. Izložba uključuje i deo jakne, za koju se veruje da je pripadala Drautu Rajsu, koji je život izgubio 1565. godine, za vreme napada na Maltu. Videćete i deo oružja Žana de la Valete i kompletno odelo napravljeno u Nemačkoj, iz 16. veka, sa neprobojnim štitom, nošeno od strane španskog Velikog vođe, Martina Garzesa. U sklopu ove kolekcije nalazi se jedan čudan eksponat, ali ipak veoma važan za istoriju vitezova sv. Jovana, a to je prtljag Velikog vođe, sa kraja 18. veka. Posetite Nacionalnu biblioteku ili "Malta Ekspiriens"(audio-vizuelni šou na više jezika), koji će vas upoznati sa istorijom ostrva. "Muzej srednjovekovnih vremena", je takođe interesantan, a izložba figura u pravim veličinama, kao i scene Malteške srednjovekovne istorije, dočaraće vam život ljudi iz tog perioda. Katakombe sv. Pavla turistima pokazuju hrišćanske, jevrejske i paganske podzemne zagrobne odaje, od kojih su neke dekorisane freskama i kapelama.

Kada se umorite, sedite u kafiće na platou ispred Nacionalne biblioteke, gde je najlepša bašta, ili posetite Kordinu ili Divu. Osvežite se uz njihovo čuveno nacionalno piće Kini ( liči na koka-kolu ). Odmor možete potražiti i u "Baraka" bašti. U njoj mi je pažnju privuklo mesto gde se nalaze razne strelice, pokazujući koliko ste udaljeni od neke metropole. Naravno, mesto zauzima i putokaz na kome piše Beograd – 1.400 km. Ovde možete uživati u panorami na "Veliku luku" i videti statuu Lorda Striklenda, bivšeg premijera Malte. Restorana ima mnogo, a preporučio bih Vam "Rubino", zatim "Malatu" – služi se italijanska i malteška kuhinja, te "Papanis bistro", gde ćete uživati u malteškoj i mediteranskoj kuhinji.

Kult mora

 Prošetajte se i do Pomorskog muzeja (u mestu Vitorioza), koji svedoči o ogromnoj privrženosti moru. Eksponati uključuju dva velika privremena modela brodova iz 17. veka, od kojih je veći verovatno korišćen za vežbe vitezova sv. Jovana. Kratak i turbulentan francuski period na Malti, predstavljen je u ovom muzeju sa dva veoma retka pištolja, koji su obeležja Francuske republike. Drugi značajni eksponat, francuska zastava, "Bucanteur", plovila je u bici za Trafalgar. Zbirka povezana sa britanskim periodom, uključuje vredna kineska dobra kraljice Viktorije iz 19. veka, sa broda "sv. Anđeo". Tradicionalni malteški brodovi, takođe su izloženi, uključujući prelepe modele iz 19. veka. Muzeji rade uglavnom dvokratno, a cene se naplaćuju u zavisnosti od godina. Do devetnaest godina, ulaz je za sve besplatan.

Ako želite da obiđete Maltu iz vazduha, to je tek prava avantura. Agencije vrše obilazak sva tri ostrva helikopterom, i doživljaj je za pamćenje. Kamera je obavezna jer su prizori divni. Ostrvo Gozo poznato je zbog svoje tvrđave, koja je nazvana Viktorija, a danas na ovom ostrvcetu žive zemljoradnici i ribari, dok ostrvo Komino privlači posetioce zbog svoje plave lagune.

Tržni centri su lepo uređeni i imaju raznovrsnu robu. Ulica Republike preporučljiva je za dobar šoping. Svake nedelje izjutra, odmah izvan Valete, otvorena je pijaca. Mnogi od posetilaca ne dolaze zbog kupovine, već čisto iz radoznalosti. Pijaca privlači veliki broj turista. Tu se mogu se naći antikviteti, čitavi rafovi sa biljkama i drugim stvarima. Suveniri su na svakom koraku, a na njima je uglavnom znak koji su nosili vitezovi Sv.Jovana.

Mladi ste ili se tako osećate, a željni ste ludog noćnog provoda? Onda su sv. Džulijans, Pacvil i Spinola kao stvoreni za vas. Pacvil vrvi od života, a kafići i noćni klubovi načičkani su jedan pored drugog. Ne mogu vam nabrojati sva imena jer ne bi ni stala u ovu priču. Dobri klubovi za "đuskanje" su "Aksis" i "Empajr". Dalje usput, u Spinoli, potražite vinske barove poput "Poko Loko", "Pepinos" ili "Sadels".

Na Malti se, takođe, održavaju razni festivali. Spomenuću jedan, koji se održava svakog proleća, a zove se festival "Nasledstva i plesa" i odvija se uz podršku Nacionalne turističke organizacije Malte. Glavno dešavanje festivala uključuje seriju koncerata u toku celog dana i noći, orkestarske defileje kroz grad kao i recitale. Ulicama šetaju glumci u kostimima iz određenog perioda, a učešće uzimaju i folklolrne grupe, kao i muzičari iz celog sveta.

Ovo sigurno nije sve što se može reći o ovom ostrvlju, ali mislim da sam najbitnije stvari preneo i, nadasve, zagolicao vas da se uputite put istog. Malta je prelepa za odmor; o njoj se može pisati unedogled. Zato vam svetujem, ako želite nezaboravan provod – kofer u ruke, pravac aerodrom i počnite vaše putešestvije po Malti. Nećete zažaliti, kao ni ja.

Izvor: "Travel magazin",B92

Izvor: B92 PUTOVANJA