Sa preko 250 sunčanih dana godišnje, nekim od najboljih hotela u Vijetnamu, kilometarskim peščanim plažama, i sve ozbiljnije organizovanim sportovima na vodi, zabavom, i noćnim životom, Nha Trang ima mnogo toga da ponudi avanturistima svih vrsta. S druge strane, turisti koji žele da se istinski relaksiraju nemaju razloga da se mrdaju sa plaže – rashlađeno piće, suveniri, manikiri, i masaža, sve je na dohvat ruke. Oni sa malo više energije imaće prilike da danju obilaze hramove i netaknuta ostrvca, i da jutra dočekaju na nekoj od bezbrojnih žurki, koliko god to zvučalo čudno za Vijetnam.

 

Ko letuje u Nha Trangu?

Dugo su ovde dolazili samo Vijetnamci, ali stranci ubrzano otkrivaju ovo turističko mesto, tako da nećete biti usamljeni. Iseljenici, bekpekeri, i ljubitelji paket aranžmana – svi su tu.

Gde se tačno nalazi?

U pokrajini Khanh Hoa, 450 km severno od Ho Ši Mina. Plažu zapljuskuje Južno kinesko more, sa netaknutim ostrvcima i koralnim grebenima nadomak obale, uz planinske obronke koji se uzdižu ka severu i zapadu.

Plaža

Šest kilometara duga peščana plaža, sa palmama i egzotičnim stablima kazuarine, jedna je od najboljih u Vijetnamu. Voda je veoma čista i idealna za plivanje. Ligeštul i suncobran možete iznajmiti za male pare, a plažom neprekidno špartaju prodavci voća i rashlađenih pića. Ostrvca koja se nalaze u neposrednoj blizini obale i koralni grebeni pravi su mamac za ronjenje u plićaku. Osim toga, vetar je skoro uvek dobar i wind surfing je vrlo popularan.

Osim kupanja

Ponos grada su kule-hramovi Po Nagar Cham, sagrađeni između 7. i 12. veka. Još uvek su u upotrebi i Vijetnamci ovde svakodnevno dolaze da se mole. Šljašteće beli Buda, koji se vidi iz celog grada, posađen je na vrh brda do kojeg se dolazi stazom od pagode Long Son koja se nalazi u podnožju. Južno od grada je rt na kojem je poslednji vijetnamski imperator Bao Dai podigao svoje čuvene letnjikovce, koji su danas otvoreni za turiste. Kad vam se kultura popne na glavu, iznajmite čamac i odvezite se do nekog od ostrva i uživajte u prozirnoj vodi Južnog kineskog mora, ili se relaksirajte u termalnim izvorima banje Thap Ba.

Porodična zabava

Ako deca zaključe da im je na plaži previše dosadno, odvedite ih u luna park u ulici Tran Phu i obezbedićete im minimum nekoliko sati zabave. Kad se zasite zabavnog parka priuštite im vožnju brodićem sa staklenim dnom, i zajedno sa njima posmatrajte živopisni podmorski svet Južnog kineskog mora.

Na obali ćete naći prodavnice suvenira koje rade do kasno u noć, kao i nebrojene kioske sa ekstremno ukusnim morskim i lokalnim specijalitetima. Druga opcija je vožnja žičarom/gondolom kojom se sa obale može stići do turističkog centra Vinpearl na ostrvu Hon Tre, koji se takođe može pohvaliti dosta dobrim zabavnim parkom, restoranima, i prodavnicama.

Šoping terapija

Nha Trang možda nema fancy radnje koje su u poslednje vreme brojne u Ho Ši Min Sitiju i Hanoju, ali i pored toga ovde ćete zaista moći da nađete mnogo toga zanimljivog. Obiđite dnevnu pijacu u ulici Doc Lop, kao i radnjice u centru grada gde se prodaju slike lokalnih majstora. Bacite se u trošak i svratite do nekog od mnogobrojnih šnajdera u gradu koji će vam sašiti komad odeće po meri. Ipak, s obzirom da je konkurencija velika, pa samim time i raznovrsna, poželjno je da se prethodno raspitate koji krojač je dobar.

Noćni život

Nha Trang nema razvijen noćni život kao ostala svetski poznata turistička mesta u Jugoistočnoj Aziji poput Pataje, ali duž plaže ćete naći pregršt barova koji pružaju razumnu relaksaciju uz večernji povetarac. Ako zaista želite da se makar malo osećate kao u Evropi ili Americi, svratite u Rainbow Bar (90a Hung Vuong). Do sitnih sati možete đuskati u Nha Trang Sailing klubu koji se nalazi u Tran Phu, ali i u klubovima većih hotela gde se skupljaju i Vijetnamci i stranci.

Restorani

Vijetnamska kuhinja je čuvena i u Aziji i van nje, a u Nha Trangu svakako ne propustite svežu ribu i plodove mora. Nekoliko dobrih restorana sa lokalnim specijalitetima nalaze se na samoj plaži, a u gradu možete naći italijanske, tajlandske, pa čak i turske restorane. Ukoliko vam prolećne rolnice yai]u na nerve, internacionalnu kuhinju potražite u nekim od većih hotela.

Okolina

Nha Trang je dovoljno mali da ga možete celog obići peške. Taksija ima na sve strane i veoma je jeftin, a poseban doživljaj je obilazak grada u rikši. Ipak, potrudite se da cenu dogovorite unapred. Ako imate viška energije možete iznajmiti bicikl. Autobuska mreža je prilično dobra i lako se stiže do drugih mesta na obali, u unutrašnjosti, pa čak i do udaljenih mesta. Imajte u vidu da su gužve često ogromne, i da histerična vožnja ume da bude vrlo naporna.

Na dva sata od Nha Trang nalazi se Kitovo ostrvo, gde čovek zaista može da se odmori od svega. Najprijatnije je odsesti u bungalovima na plaži i peške obilaziti ovo bukvalno netaknuto ostrvo. Možete iznajmiti jedrilicu, kanu, i opremu za wind surfing i ronjenje – podmorje je veoma impresivno u ovom delu sveta, sa živopisnim jatima riba i koralima. Ukoliko se ovde obrete u periodu od aprila do juna, raspitajte se za organizovane ture ronjenja do sezonskih jata kitova. Postoje i organizovane ekskurzije do plantaža kaučuka i kafe. U Buon Ma Thout obiđite etničko selo, i naravno ne propustite – jahanje slonova.

Ako ste raskalašni

Ako zaista želite da sebi date oduška i puknete sve pare koje ste štedeli tokom godine, posetite web sajt www.sixsenses.com i organizujte letovanje u butik hotelu u zalivu Ninh Van, dvadesetak minuta brodom od Nha Trang. Vile su apsolutni sinonim za luksuz, i sve imaju, između ostalog, privatne bazene i vinske podrume.

WTG,B92

Izvor: B92 PUTOVANJA