U hotelima se cijene noćenja sa doručkom kreću od 60-100 eura, u apartmanima od 20 do 50 za noćenje, a izdavaoci soba ove godine naplaćuju od osam do 12 eura za noć.

Photo: Senol Demir / Flickr

Kotor dnevno posjeti više hiljada turista. Kruzerima, jahtama, autobusima, motorima, sopstvenim automobilima prosto se slivaju ka Starom gradu u želji da osjete jedinstvenu atrakciju i ljepotu koju pruža drevni Kotor, grad koji s razlogom nosi epitet jednog od najljepših na Mediteranu.

Problem za motorizovane turiste svakako je nedostatak parking prostora i zaobilaznice oko Kotora čiju izgradnju za sada koči Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture. Iz ove institucije smatraju da je zaobilaznica, sa aspekta ugrožavanja zaštićenog područja, rješenje koje se ne smije usvojiti. Zbog toga su stalne kilometarske kolone. U užoj zoni grada su četiri parking prostora. Cijene po satu su od 90 centi ispred glavnih gradskih vrata, pa do 50 na alternativnom gdje je nekada bio URC Slavija.

Što se smještaja tiče, u nedostatku ozbiljnijeg hotelskog kapaciteta poput starog „Fjorda" koji je imao 350 ležajeva i koji već treću godinu čeka na rušenje, Kotor nudi gostima male garni hotele visoke kategorije koji se ambijentalno uklapaju u tkivo starog Kotora, apartmane i sobe u privatnom smještaju.

U hotelima se cijene noćenja sa doručkom kreću od 60-100 eura, u apartmanima od 20 do 50 za noćenje, a izdavaoci soba ove godine naplaćuju od osam do 12 eura za noć. Hoteli su uglavnom u Starom gradu u neposrednoj blizini mora. Iz onih koji su u Dobroti, Perastu, Risnu, Prčanju, i drugim priobalnim mjestima duž zaliva, iz sobe se direktno može u more.

Hoteli i restorani pružaju široku lepezu ukusnih jela. Prvenstveno ribljih specijaliteta. Doručkovati se može, u zavisnosti što tražite i na kojem mjestu, od 1,70 pa do pet eura, ručati od pet, koliko košta najjeftinija pica pa do 25 eura za file ribe prve kategorije. Uz to i supe od 3,5 pa do četiri eura, salate bogate i skupe od pet pa do 9,5 eura. Ima naravno i onih od po dva eura u restoranima gdje kuvano možete dobiti za 6-7 eura. Picu možete kupiti i na parče. Košta dva eura, svake godine po 50 centi više.

Ove godine Kotor neće oskudijevati vodom. Privode se kraju radovi na priključivanju gradskog vodovoda na regionalni što će, prvi put nakon više decenija, omogućiti da Kotor u ljetnjim mjesecima bude bez restrikcija.

Kupanje u zalivu je uglavnom na mnogobrojnim pontama i plažnim barovima. Ulaz se ne naplaćuje, a za sad još nema ponude za rekreativne sportove na vodi.

Pića su u kotorskim kafićima dosta skupa, uzimajući u obzir ekonomsku krizu, koja je zahvatila i našu zemlju. Ne osjeća se sprovođenje u djelo obećanja da će ugostitelji spustiti cijene tako da gazirani sokovi koštaju od 1,50 pa do 2,10 eura, pivo od 0.33 je od dva pa do 2,60 , coca-cola od 0,25 – 2,10 koliko koštaju šveps i fanta. Flaširana voda je od euro do 1,30, a kafa od 1,10 za espreso pa do 3,20 eura za ice coffe. Ako ćete da popijete čaj, morate izdvojiti od euro pa do 1,30 s tim da hladni košta dva eura. Kugla sladoleda je od 0,90 pa do euro. Torte su, zavisno od mjesta i vrste 2,50 do 2,80 eura, a svježe sezonsko voće 3,10.

Kotor nudi noću brojne kafiće u kojima je zabava do ponoći, a vikendom do 01 h. Najbolju zabavu nudi jedna od najuređenijih diskoteka na Jadranu „Maximus" u kojoj gostuju najveća imena domaće i međunarodne estradne scene. Ulaznica košta, u zavisnosti od vrste programa, od pet do 15 eura.

Kotor nudi i bogate kulturne sadržaje. Od Pomorskog muzeja Crne Gore u kojem se čuvaju tragovi vjekova i slavna istorija bokeljskog pomorstva, papske bazlike Sv. Tripuna i brojnih sakralnih objekata, lapidarijuma, zbirke kamene plastike pa do posjete jedinstvenim bedemima dugim preko 4,5 km koje posjeti više hiljada gostiju. Cijeni ulaznice je dva eura po osobi.

Prilikom boravka u Kotoru roditelji djecu mogu ostaviti sa vaspitačima i animatorima u igraonici šoping centra Kamelija. Sat vremena košta dva eura.

Izvor: Pobjeda,b92
S. Mandić

Izvor: B92 PUTOVANJA