Druga po veličini kosturnica u Evropi otkrivena je 2001, a uskoro će biti otvorena za javnost.

Photo: Kirk / Wikimedia Commons

U Brnu, gradu starom 1.600 godina (zvanično naseljenom 1243, ali okupiranom još od 400. godine), postoji praksa da se prvo izvrše arheološka iskopavanja pa tek onda započnu radovi na rekonstrukciji i renoviranju. Ono što je pronađeno ispod Trga Sv. Jakova (Jakubske namesti), bilo je iznenađenje za sve: srednjovekovna mrtvačnica sa oko 50.000 skeleta.

Skeleti su prvobitno bili uredno poslagani u redove, ali su se vremenom kosti izmešale jer su kosturnicu na pojedinim mestima preplavile voda i blato. Pretpostavlja se da kosti potiču iz perioda 1600-1700. godine, a najverovatnije su iskopane iz nekog starog groblja da bi se oslobodio prostor za nove pokojnike, kao što je slučaj sa većinom kosturnica i podzemnih grobnica u Evropi.

Pronađen je veliki broj lobanja, kostiju i skeleta, čime je ova kosturnica druga po veličini u Evropi, odmah posle Katakombi u Parizu.

Boja koju su kosti vremenom poprimile, ukazuje na to da su sahranjeni umrli od različitih bolesti. Iako na svim kostima preovlađuje žuta boja kao rezultat neizlaganja sunčevoj svetlosti, primetne su i posebne žute nijanse za koje se veruje da su posledica kolere, kao i crveni tonovi koji ukazuju na kugu.

Dok arheolozi pokušavaju da grobnicu vrate u prvobitno stanje i dok se grad priprema da novootkriveni lokalitet prikaze javnosti, mnogo toga ostaje da se uradi. Tuneli koji su još uvek ispunjeni blatom i kostima vode direktno do crkve Sv. Jakova, za koju se veruje da takođe krije skelete u podzemnim podrumima.

Nažalost kosturnica još uvek nije otvorena za javnost, a s obzirom na to da su skeleti bili izloženi vodi moguće je da nose bakterije i bolesti, pa ih je neophodno prvo temeljno očistiti. Otvaranje se očekuje 2011. godine

Izvor:B92

Izvor: B92 PUTOVANJA