Kefalonija se sastoji od četiri poluostrva, kao i nekoliko visokih planinskih vrhova, tako da je pejzaž glavna atrakcija ovog ostrva.

 

Kefaloniju je tokom istorije zadesilo nekoliko žestokih zemljotresa, od kojih je poslednji bio sedamdesetih godina, tako da od grčke antike nije mnogo toga sačuvano. Ipak, arhitektonski gledano ostrvo nije mnogo drugačije od ostatka zemlje.

Plaža Sami nadomak istoimenog sela izgleda nezaboravno – plavo more, blještavo belo stenje, i strme litice iznad male uvale. Glavna mana joj je što u špicu sezone na prilazu plaži vlada pravi saobraćajni haos. Ipak, poznavaoci se nadaju da će ove godine atmosfera biti daleko mirnija.

Na zapadnom delu ostrva nalazi se čuvena plaža Myrtos, na kojoj takođe zna da bude gužva. Imajte u vidu da Myrtos nije idealna varijanta za decu neplivače, jer dubina nailazio vrlo brzo – već posle tri metra nećete moći da stojite. Osim toga, obavezno ponesite ulje za sunčanje, jer na samoj plaži nema hlada, tako da u julu i avgustu možete proći sa opekotinama.

Na južnoj i zapadnoj strani ostrva postoji nekoliko manje atraktivnih plaža, na kojima s druge strane nije tolika gužva. Uglavnom su skoncentrisane oko poluostrva Scala i Lixuori – preporučujemo plažu Xi (srp. Ksi) na kojoj ćete uvek naći dovoljno mesta za sebe. Na ovom delu ostrva poznate plaže su i Makris Gialos i Platis Gialos, kao i Antisamos gde su snimane glavne scene iz filma Mandolina Kapetana Korelija.

Pećine Drogarati i Melisani

U središtu ostrva postoje dve zanimljive pećine, Drogarati i Melisani. Drogarati je nekad izgledala mnogo lepše jer je vremenom izgubila priličan broj svojih stalaktita i stalagmita, koje su navodno uništile nemačke snage tokom Drugog svetskog rata. Ali, pećinu Melissani definitivno treba obići – danas je to jezero koje je nastalo kada se usled zemljotresa obrušio deo zemljišta, a nastali otvor se napunio podzemnim vodama.

Izvor: B92 Putovanja