Ova oblast je postala jedno od retkih mesta na svetugde možete da vidite boeme zajedno sa ortodoksnim Jevrejima – prvi kupuju indijske sosove na bečkim slow food tezgama, a drugi grickaju jevrejski matzo i humus kupljen u dućanima Kosherland, piše New York Times.

                                     Photo: de.wikipedia.org

Pre jednog veka, bečki kvart Karmeliterviertel ili Kvart Karmelićana, vrveo je od Jevreja. U drugom becirku grada Beča, Leopoldštatu, s one strane dunavskog kanala naspram centra grada, pijačni trg Karmelitermarkt nekad je bio prepun kupaca. Malo napred, u blizini ulice Taborstrasse, za zabavu su bili zadužena raskošna jevrejska pozorišta i kafei.

U decenijama koje su usledile, četvrt nazvana po baroknoj crkvi Karmeliterkirche postajala je sve zapuštenija. Ali, negde tokom prošle decenije, ova oblast je postala jedno od retkih mesta na svetu, izvan Bruklina i Tel Aviva, gde možete da vidite boeme zajedno sa ortodoksnim Jevrejima – prvi kupuju indijske sosove na bečkim slow food tezgama, a drugi grickaju jevrejski matzo i humus kupljen u dućanima Kosherland (Kleine Sperlgasse; 43-1-219-68-86; kosherland.at).

‘Ovo je novi Beč’, kaže Doron Rabinovici, izraelsko-austrijski pisac i istoričar, merkajući mešavinu kultura, dok pijucka kapućino u Madianiju (Karmelitermarkt 21-24; 43-664-456-12-17, madiani.com), popularnom gruzijskom restoranu, otvorenom 2005.

Ovaj kvart su Jevreji počeli da naseljavaju pre oko 15 godina, uporedo sa turskim i balkanskim emigrantima. U poslednje vreme, ovde počinju da se doseljava i tzv. kreativna populacija, koju najviše privlači etnička raznolikost, ali i jeftini stanovi. (Lokalna vlast je takođe dala svoj doprinos i investirala u proširenje metro linije U2 i izgradnju stanice Taborstrasse).

Ovakav razvoj događaja, zapravo, nije bio neočekivan. ‘Godinama su svi govorili da je ovo mesto sledeće na listi modernizacije’, navodi Gregor Eichinger, koji je kao i Rabinovici, ovde živeo 6 godina. ‘Beč se kreće brzinom usporenog snimka. Nakon dve godine mislio sam da ću ga napustiti, jer se ovde ništa nije dešavalo. Ali, onda su stvari počele da se menjaju.’

To je bilo otprilike u vreme kada je Horst Scheur otvorio restoran Skopik & Lohn (Leopoldsgasse 17; 43-1-219-89-77; skopikundlohn.at), i time tradicionalnu kafanu pretvorio u ležernu, elegantnu tavernu koja je danas magnet za umetnike, navodi američki list.

Kaas am Markt (Karmelitermarkt 33-36; 43-699-181-406-01; kaasammarkt.at), ustakljena tezga na kojoj se prodaju lokalni specijaliteti, otvorila je svoja vrata u martu. Kvart će postati još prefinjeniji u novembru 2010, kada će na obali dunavskog kanala biti otvoren hotel Sofitel, sa staklenom fasadom dizajnera Jeana Nouvela.

‘Ovde mi posao bolje ide nego u prvom distriktu’, kaže Myung-Il Song misleći pritom na elegantni gradski centar. U svojoj radnji, smeštenoj u u velikom industrijskom prostoru (Praterstrasse 11-13; 43-1-532-28-58; song.at), Song prodaje avangardnu odeću modnih kuća poput Balenciaga, kao i nameštaj holandskog dizajnera Pita Hein Ejka.

Gospođa Song je otvorila svoju radnju pre tri godine i bila je među prvim trgovcima u kraju.

‘Istorijski gledano, prvi i drugi distrikti Beča oduvek su dijametralno suprotni’, kaže gospodin Eichinger. ‘Prvi okrug je bio opera, drugi valcer. Prvi je bio visoka kultura, drugi je bio supkultura. Beč previše gleda u prošlost; ali sada se nalazimo na početku nove krivine.’

Izvor: B92

Izvor: B92 PUTOVANJA