Decenijama je Osmi distrikt imao reputaciju najgoreg dela Budimpešte, ali je poslednjih godina procvetao

Photo: Osvát András / Wikimedia Commons

Godinama je Osmi distrikt imao reputaciju najgoreg dela Budimpešte. Desetkovan u Drugom svetskom ratu, sa još uvek vidljivim rupama od metaka iz Mađarske revolucije 1956, osmi distrikt – poznat i kao Józsefváros (Jozefvaroš ili Jozefov grad) – bio je sinonim za provale i prostituciju, piše New York Times.

Ali stvari su počele da se menjaju oko 2000. godine kada su postavljene bezbednosne kamere, nakon čega je broj provala i drugih prestupa značajno opao. Ubrzo su počele da niču galerije, kafei i noćni život, kojima su savršeno odgovarale ornamentisane fasade iz 19. veka i jeftine kirije.

\"Turistima smo ranije govorili da izbegavaju ovaj deo grada,\" kaže Gyuri Baglyas iz turističke agencije Beyond Budapest koja u svojoj ponudi ima i trosatni obilazak VIII distrikta za 4.000 forinti (15 €). \"Ali danas su stvari drugačije, ovo je sada najbolji deo grada: laboratorija različitosti, umetnosti, muzike, i arhitekture.\"

Glavna kulturna tačka Jozefvaroši je Mađarski nacionalni muzej (Magyar Nemzeti Múzeum; adresa: Muzeum korut 14-16), smešten u neoklasičnoj zgradi, sa najznačajnijim postavkama iz mađarske istorije.

Odmah iza ugla je Budapest Jazz Club (Muzeum utca 7; 36-1-267-2610; bjc.hu), otvoren 2008. i navodno jedino mesto u gradu specijalizovano za domaći i međunarodni džez.

Muzika nije ništa novo za Jozefvaroš. Još početkom 1990ih u ofucanim ulicama Osmog distrikta postojala je alternativna rok scena.

Jedno od mesta koje postoji još iz devedesetih je Zappa Caffe (Mikszath Kalman ter 2; 36-20-972-1711; zappacaffe.hu). Danas je Zappa renoviran u restoran gde se jedu mao skuplji snekovi kao što je pileći burito s belim lukom; za piće je uobičajeno točeno mađarsko pivo Dreher Classic. U podrumu nastupaju bendovi kao što je Belmondo koji svira miks rokenrola, džeza i bluza, dok publika đuska ili sedi po lejzibegovima.

U Osmi distrikt su vremenom došli i umetnici. Odmah pored Zappe je Galerija Lumen (Mikszath Kalman ter 2; 36-20-496-8317; photolumen.hu), sva u belom, koju su otvorila braća Gergely i Peter Laszlo 2008. u cilju promocije mađarskih i stranih fotografa.

U susednom bloku zgrada, u nekadašnjoj fabrici keramičkih cevi, danas je smešten Ateliers Pro Arts (Horanszky utca 5; 36-1-486-2378; ateliers.hu), sa nekoliko umetničkih studija, galerijom i živahnim restoranom i barom APA Cuka (36-20-938-2677; apacuka.com) koji služi preukusna jela poput pačjih bataka na žaru s pire krompirom (2,380 forinti ili 9 €).

(Times)
Pripremio Uroš Veličković
Izvor: B92

Izvor: B92 PUTOVANJA