Istočni Tirol privući će ljubitelje prirode, šetnje i biciklizma, one koji uživaju u jednostavnoj ali ukusnoj hrani, čokoladi i dobrom pivu

                                  Photo: Moe_ / Flickr

Srednjovekovni grad u Tirolu, iznad kojeg dominiraju Alpi, poznat je kao najsunčaniji austrijski grad. Idealno je odredište onih željnih šetnje, vožnje biciklom, ali i za ljubitelje rečnog ribolova. Šetnju gradom započnite na glavnom trgu na kojem je i crkva Svetog Ante iz 17. veka. Lienc je poznat i kao grad crkava – u užem centru ima ih čak pet. Najstarija je crkva Svetog Andrije, izgrađena za vreme romanike na mestu starohrišćanske, a u 15. veku renovirala je grofovska porodica Gerc. Ta porodica sagradila je i dvorac Bruk na brdašcetu u zapadnom delu današnjeg Lienca. Danas je u njemu Gradski muzej čiju stalnu postavku čine dela tirolskih slikara poput Albina Eger-Lienca (1868-1926). O Gradskom muzeju više ćete saznati na www.egger-lienz.at.

Raj za ljubitelje prirode

Na 673 metara nadmorske visine, u okolini Lienca ima čak 200 planinarskih domova, mnogo staza za šetnju i više od 1.000 km biciklističkih ruta. U Aslingu, nacionalnom parku, mališani mogu da vide divlje životinje (jelene, divokoze, divlje svinje, riseve), a potom da uživaju na toboganima i igralištu dok roditelji kupuju ukusne proizvode u Farmerovoj prodavnici. Tamo ćete pronaći različite vrste piva, linceraugen – tvrde kolačiće s džemom od šljiva, linzer štanglice s čokoladom, perece s đumbirom.

Pivo kao deo kulture življenja

Kao uspomenu iz Tirola ponesite ručno rađene šoljice, činije ili šareno posuđe sa cvetnim motivima. Grnčarija u istočnom Tirolu ima tradiciju još iz srednjeg veka.Tipični austrijski suveniri su svileni šalovi, kravate i kaiševi. Austrijsko pivo povezano je s austrijskom kulturom i načinom življenja. Na www.austrianbeer.co.uk naći ćete sve informacije o najvažnijim austrijskim vrstama piva poput Schlossgolda, Stieglera, Kaiser piva… (www.lienz.at).

Izvor: Lisa,B92

Izvor: B92 PUTOVANJA