Godišnje Irsku posjeti više od 6 miliona turista, a većina kaže da će se vratiti, i to ne samo zbog vrhunskog piva i viskija.

 Veličanstvene litice Cliffs of Moher

 Samo je jedna zemlja na svijetu gdje, dok vozite cesticama nekog od okruga, možete naići na prometni znak koji upozorava na smanjenje brzine zbog mogućnosti da pregazite patuljka. Naravno, Republika Irska, legendarna po mnogočemu – najpoznatija po pabovima, pivu i viskiju, zatim po bogatoj keltskoj tradiciji čiji spomenici iz neolitika svjedoče o druidskoj komunikaciji s duhovima prirode te, jasno, po čudesnim prirodnim ljepotama.

Irsku zovu i Zelenim otokom jer je tlo pokriveno livadama i travnjacima koji se zelene ljeti i zimi. Pejzaži izgledaju kao iz "Gospodara prstenova" – oni koji ih vide kažu da Tolkin nije morao ništa izmišljati jer je samo proputovao okrugom Ring of Keri i susreo vile, patuljke i ostalo društvo uživo.

 

 

Rock of Cashel iz 4. stoljeća

 Površine oko 69.000 četvornih kilometara, sa 3.600.000 stanovnika (nastalih miješanjem starosjedilačkih Škota s Keltima, koji su se u 4. stoljeću doselili na otok s europskog kopna), Irska je prizor snage i ponosa. Zna se, također, da je njezina povijesna priča ispunjena borbama za neovisnost – onoj irskih kraljeva uzajamno za prevlast, te onima o pokušajima obrane zemlje od Normana i Engleza.

Čuvene su i priče o irskom karakteru: kaže se da su Irci redom snažni, otporni i šarmantno prgavi jer ih je takvima učinila sama Irska. Njezina zemlja je, u biti, varljiva: ispod valova trave nije plodno tlo, nego kamen; klima je vlažna i oceanska, vjetrovi stoljećima šibaju stanovnike otoka. Usprkos svemu tome, Irska se razvila u jednu od najnaprednijih europskih zemalja.

                                      Mistični Ring of Kerry

 Godišnje je posjeti više od 6 milijuna turista, od kojih većina ustvrdi da se mora vratiti, i to ne samo zbog najboljih svjetskih piva i viskija iako su oni prvo što većina primijeti kada napravi samo nekoliko koraka glavnim gradom zemlje. Dablin ili Baile Atha Cilath (galik je drugi službeni jezik) je i glavna luka te kulturno središte zemlje.

Jedan je od najšarmantijih gradova Evrope: rijeka Lifi, što ispresijecana brojnim mostovima teče od zapada prema istoku, dijeli ga na dva dijela. Južno od rijeke većina je povijesnih znamenitosti kojima Dablin obiluje. U samom središtu povijesne jezgre je dvorac Dablin, koji je na mjestu nekadašnje vikinške utvrde u 13. stoljeću sagradio red kralja Džona, prvog (i samoproglašenog) irskog lorda.

Većina onoga što je od njega ostalo danas je iz 18. stoljeća, a od izvornog zdanja ostao je samo čuveni Rekord tauer, koji svojom raskošnom arhitekturom te elegantnim sobama podsjeća na pravu europsku palaču.

Pri svakom turističkom razgledu obavezan je i posjet najuglednijem irskom sveučilištu, Triniti koledžu, osnovanom u 16. stoljeću, koje su pohađali Oskar Vajld, Semjuel Beket i Džonatan Svift. Uzbudljivo je razgledati Staru knjižnicu (najveću u zemlji), sagrađenu 1732. godine, u kojoj se čuva četiri milijuna knjiga, od kojih je najpoznatija Book of Kells iz 800. godine, što se smatra najljepšim primjerkom srednjovjekovnih rukopisa.

Svakog ljubitelja kulture impresionirat će i posjet Nacionalnom muzeju gdje se čuva bogata zbirka irske povijesti, što datira od sedmog tisućljeća prije nove ere. Među eksponatima vrijednim obožavanja su i pretpovijesni zlatni predmeti (Or: irsko zlato) koji čine najbitnije ostatke zlatnih predmeta u Europi. Nedaleko od znamenitosti omiljena je dablinska četvrt, Templ bar s brojnim autohtonim irskim pubovima. Kaže se da upravo oni daju dušu Dablinu, zbog mješavine zvučnih i vizualnih prizora u kojima se isprepleću bezazleno nacrvrcani Irci i turisti, tradicionalna glazba i vesele gajde. Sa zapadne strane Templ bara su povijesne katedrale Kristova crkva i Sv. Patrik, kao i kvart Libertis, gdje je čuveno Ginisovo skladište te pivovara u kojoj se proizvodi slavno crno pivo.

           Temple Bar, četvrt u kojoj provod osiguravaju brojni put

Dablin je idealan za kupnju suvenira te degustaciju irskih specijaliteta. Svakako vrijedi probati škampe Dablin bej, zatim kamenice poslužene s pivom i cjelozrnatim kruhom, legendarnu mješavinu zelja i krumpira Kolkenon, te irski gulaš koji se priprema s janjetinom ili govedinom te s krumpirima, lukom, mrkvom i češnjakom. Ljubiteljima dobre kapljice Dablin je raj jer, gotovo doslovno, njime u potocima teku svi vrhunski brendovi viskija, pive Ginis, te likera kao što je Bejlis.

Očaravajuća su i stara irska mjesta. Tako je jedno od najsenzacionalnijih arheoloških nalazišta Rock of Cashel, koje je na vrhu brda u 4. stoljeću sagradio velški klan Eoghachta. Ipak, najdojmljiviji su keltski ostaci, odnosno kamene konstrukcije kojima se drevna kultura koristila za usklađivanje energija zemlje te komunikacije s duhovima prirode (poput Stounhendža).

      U staroj destileriji može se vidjeti kako nastaje viski i – kušati ga

Kad patuljci tjeraju na Ginis

Gotovo da nema osobe koja se vrati iz Irske bez paketa Ginisa (najbolje ga je u kupiti u suvenirnici tvornice Ginisa koja služi kao muzej gdje se pokazuje kako nastaje najbolje svjetsko pivo), viskija i legendarnog "ženskog" likera Bejlisa. No, budući da se u Irskoj gdje god pogledate protežu ovce i krave koje mirno, u golemom broju, poput ukrasa stoje na livadama, mnogi kupuju zelene boskerice i dekice s ovčicama. Budući da Irci vjeruju u legende (ili se izvlače na njih, nikada vam neće sasvim priznati), suvenirnice obiluju majicama s natpi-som "Patuljak me natjerao da to napravim", čime se Irci pravdaju kada se previše opiju, pa naprave neku nepodopštinu. Popularno je kupiti takvu majicu, bokserice ili sokne. Najbolji suvenir je, pak, dobra CD kompilacija s pjesmama iz paba za sretno pijenje do dugo u noć (tako se promoviraju).

Piše: Dea Lastić
Izvor: b92, Jutarnji.hr

Izvor: B92 PUTOVANJA