Možda i najpopularnija destinacija od svih, Hurgada se nalazi na toplom Crvenom moru i poznata je po bogatom podvodnom svetu i koralima, te je nazaobilazna destinacija za sve pasionirane ronioce. Nalazi se oko 530 km od glavnog grada, Kaira.

Centar, El Dahar, nudi veliki broj lokalnih bazara, koji su prepuni kože, zlata, tepiha, marama, nargila (shisha pipes) i raznih đinđuva. Cenkanje je na svakom koraku, te za egipatske funte možete kupiti pregršt suvenira ili možda u svoj kofer uspete da spakujete poneki kožni tabure i svileni tepih.

Hurgada nudi nepregledne peščane plaže (oko 40 km duga peščana obala), celodnevne ronilačke izlete, ali i raznovrstan noćni život – barovi, noćni klubovi, diskoteke u hotelima. Uglavnom je zastupljen arapski melos, pa ćete biti u prilici da vidite kako izgleda originalni trbušni ples ili ritualni ples derviša.

Kako je koralno more najlepši deo Hurgade, ne bi trebalo zaobići gradski Akvarijum i Muzej pomorske biologije. U muzeju su predstavljene flora i fauna dubokog mora i tajanstvenih koralnih pećina. Svakako veliki utisak ostavlja i božanstvena bogata vegetacija kopna, pa će vaš pogled uvek hvatati nešto zeleno i nešto plavo.

Piše: Tijana Vukojičić
Izvor: B92