Ako vam je namera bila tek da probate strast kupovanja u poznatim šoping centrima i prodavnicama, iskoristite mogućnost, kad ste već u pokrajini Štajerskoj, da otkrijete i druge čari: neobičnu, zanimljivu i očuvanu kulturnu baštinu, pitoreskne uličice, kutke u kojima se nude slasna i nadaleko poznata jela…

                   Kunsthaus, Graz – Photo: annia316 / Flickr

Grac se nalazi na granici slovenske i germanske kulture, o čemu svedoči i njegovo poreklo. Prvo naselje sagradili su Sloveni, a i sam naziv grada ima slovenski koren – od reči „gradac". Jedan od najposećenijih spomenika je staro gradsko utvrđenje, Schlossberg, koji čini srce starog grada, ali je i njegov zaštitni znak. Sagrađeno je u 12. veku i obiluje zanimljivostima poput turskog bunara i kapele Sv. Tome. Smeštena je na obali reke Mure i uzdiže se do 123 metara iznad staroga grada. U zvonik, koji je sastavni deo utvrđenja i koji se vidi iz skoro svih delova grada, ne može se ući, ali sa platforme oko njega pruža se predivan pogled na okolinu.

Za slatki predah od šetnje posetite poslastičarnicu Strehly koju je davne 1596. otvorila istoimena porodica. Poslastice koje su je proslavile, poput pralina Shlossberg, i dan-danas mame posetioce iz svih krajeva sveta. Arsenal, koji je još carica Marija Terezija nameravala da zatvori, ali je na nagovor gradskih većnika ipak odustala od toga, uspomena je na dobijenu bitku protiv neprijatelja hrišćanstva – Otomanskog Carstva. U njemu je izložena zbirka gotovo svih vrsta oružja koje su bilo u upotrebi između 15. i 19. veka, u vreme najžešćih bitaka. Nalazi se u Herrengasseu, glavnoj šoping ulici u centru grada tik uz muzej Landhaus u kojem se nalazi jedna od najvećih zbirki srednjovekovnog oružja i oklopa na svetu. Posetite trg Glockenspielplatz broj 1 – na zvoniku kuće triput dnevno (u 11, 15 i 18 časova) uz zvuk muzike pleše nekoliko figurica u tradicionalnoj austrijskoj nošnji, i već više od 100 godina zabavlja stanovnike i posetioce Graca.

Izvor: Lisa,B92

Izvor: B92 PUTOVANJA