Ekonomski posmatrano, Gana je jedna od najuspešnijih zemalja u zapadnoj Africi. Pored toga, ona ima puno da ponudi turistima na malom prostoru. S obzirom da po afričkim standardima ima dobar transport, odlazak u Ganu može da bude uživanje.

 

 

Prvi kontakt sa Ganom ćete najverovatnije imati u glavnom gradu Akri. To je veliki grad sa dva miliona stanovnika, nekoliko dobrih muzeja i mnoštvom živopisnih pijaca. Akra je idealno mesto za početak obilaska s obzirom da distance nisu velike, a Akra je glavno saobraćajno čvorište Gane.

Obalski gradovi Gane igrali su važnu ulogu u danima trgovine robljem, a mnogobrojne tvrđave na moru služe kao dobar podsetnik. Tvrđave i plaže su ključna atrakcija ovog dela zemlje, a najpopularnija mesta na obali su Elmina, Cape coast Shama i Dixcove, gde možete spavati u tvrđavi ili na samoj plaži.

Glavno mesto u centralnom delu zemlje je Kumasi, sa ogromnom tržnicom i neverovatnom ponudom umetnina i rukotvorina. Iako je grad u suštini divan, pomalo je haotičan i relativno lako se gubi orijentacija. Osim toga, sunce je najčešće žestoko, a gužve velike. Okolina grada je idealna za jednodnevne izlete.

Kumasi je mesto gde se najbolje upoznaje afrički urbani duh. Nasuprot Akri, koja pokušava da što više liči na zapad, Kumasi je pravi afrički grad.

Najpoznatija turistička atrakcija na severu zemlje je Nacionalni park Mole, gde su glavna atrakcija slonovi (kad nije kišna sezona). Do nacionalnog parka se može doći javnim prevozom iz mesta Tamale – autobus vozi jednom dnevno, polazi oko 2 popodne iz Tamalea, a povratak je oko 4 ujutro. Imajte u vidu da su gužve u autobusu često nesnosne.

Izvor: World 66

Photo: James Cridland / Flickr

Izvor:B92

Izvor: B92 PUTOVANJA