Predstavljamo klasične evropske restorane koji se nisu promenili u proteklih sto godina.

Palermo, Antica Focacceria San Francesco – Photo: Ai@ce / Flickr

Prag – U Medvidku

Glasan, previše osvetljen, zadimljen … i prijatan. Regularne mušterije najčešće dolaze na biftek u sosu od piva, koji je glavni specijalitet u ovoj kafani staroj preko 500 godina. Restoran ima nekoliko prostorija, i sve su uglavnom pune, ali nije reč ni o kakvoj zamci za turiste. Ne previše ljubazni, ali sasvim efikasni kelneri dolivaće vam Budvar pivo, očekivaće da poznajete sastav jelovnika, i neće se previše truditi da vam objasne šta je česneková (supa od belog luka), kachna (pačetina sa ribanim kiselim kupusom i kroketima od krompira) ili koleno (svinjske kolenice premazane medom). Ako planirate da brzo dođete do porudžbine, prethodno prostudirajte imena čeških specijaliteta na internetu.
• Na Perstyne 7, +420 2 2421 1916
Will Tizard, urednik u Time Out vodiču za Prag

Firenca – Sostanza

Sostanza je otvorena 1869. godine i najstarija je trattoria u Firenci, a tako i izgleda. Nije to nikakva grandiozna toskanska gastro-palata u kojoj svuda odiše devičansko maslinovo ulje. To je bivša mesara pretvorena u restoran, a najveći deo hrane se sprema na otvorenom roštilju na ćumuru. Redovni gosti ne propuštaju da prvo svrate u drevnu kuhinju i konsultuju jednako drevne šefove kuhinje šta je danas dobro na meniju. Sostanza je čuvena po omletu sa artičokama, kao i po pilećim prsima na puteru.
• Via della Porcellana, 25, +39 055 21 26 91.
Jay Rayner, kritičar restorana, Observer

Palermo, Sicilija – Antica Focacceria San Francesco

Kuvana teleća slezina – milza – i kotur sira caciocavallo (srp. kaćokavalo) u lepinji možda deluje je kao preveliki snek, ali Antica Focacceria San Francesco iz Palerma to služi još od 1834. Među nekadašnjim gostima je i Đuzepe Garibaldi koji je svojevremeno ovde svratio pre nego što je ujedinio Italiju. Tavernom već pet generacija upravlja porodica Conticello, a Focacceria je danas krcata turistima. Najbolje da jelo naručite na kasi i povučete se na piazzu, gde možete na miru da jedete pored policajaca koji su tu postavljeni od kad je porodica rešila da više ne plaća reket lokalnim mafijašima. Specijaliteti su i kuvana slezina, ali i razne vrste sneka, poput arancine al ragù (pržene loptice pirinča punjene mesom u sosu), panelle (prženice od leblebija) i sfincioni – meke pizze prelivene paradajzom, inćunima, i sirom caciocavallo. Ako želite nešto uglađenije okruženje, popnite se u restoran na spratu.
•Via Paternostro, 58, +39 091 320264.
Tom Kington, dopisnik Guardiana iz Italije

London – Rules

Thomas Rule je 1798. otvorio Rules Oyster House u ulici Maiden Lane, odmah iza Stranda, i, na iznenađenje svih, postigao instant uspeh. Posle 212 godina i četiri vlasnika, Rules još uvek radi punom parom, i definitivno je najstariji restoran u Londonu. Bilo je uspona i padova tokom svih ovih godina, ali Rules trenutno prolazi neku vrstu renesanse. Godine 2008. je privatna trpezarija pretvorena u najbolji bar u Londonu, a na mesto šefa je postavljen legendarni barmen Brian Silva. Koktel u baru je apsolutno obavezan pre nego što siđete dole na večeru. Rules na meniju ima najbolja tradicionalna britanska jela kao što su ostrige, potted shrimps (škampi), i black pudding (vrsta krvavice).
• 35 Maiden Lane, 020-7836 5314.
Simon Majumdar (simonmajumdar.co.uk), gastronom i putopisac

Istanbul – Haci Abdullah

Otomansku kulinarsku tradiciju treba probati u restoranu Haci Abdullah, osnovanom 1888. u istanbulskom kvartu Beyoglu. Vlasnici tvrde da je 34. sultan Otomanskog carstva Abdulhamid II lično dao dozvolu za otvaranje originalnog restorana na keju Karakoy, na početku Zlatnog roga. Nakon nekoliko promenjenih lokacija, Haci Abdullah se danas nalazi na brdu u ulici Atif Yilmaz Caddesi. Enterijer je dekorisan u tipično orijentalnom stilu, sa cvetnim dezenima i pozlatama, i policama punim tegli sa sušenim voćem. Kelneri u ljubičastim prslucima služe specijalitete kao što su keşkek (paprikaš od mesa i ječma), sarma (obično od kiselog kupusa) i ic pilav (pirinač sa pinjolima i ribizlama). Nakon glavnog jela sledi komposto (voćni kompot od krušaka i nara).
• Aga Camii, Atıf Yılmaz Cad 9/A, +90 212 293 85 61.
Simon Akam (simonakam.com), putopisac i stanovnik Istanbula

Atina – H Folia Tis Kypselis

Zaboravite razbijanje tanjira i preljubazne kelnere. H Folia Tis Kypselis je prava autentična atinska taverna, koju vodi jedna ista porodica već skoro sto godina. Ovde su kantautor Theodorakis i njegovi ortaci visili početkom 1960ih, a veliki deo današnje klijentele kao da je dolazio i onda. Ovde se dolazi da se jede padakia (jagnjeći kotleti na roštilju), horta (divlje zelje) i salata od jogurta, krastavca i belog luka – tzatziki. Pije se domaće rosé vino, a vikendom ovde možete slušati živu muziku – dva starija momka koji sviraju buzuki i gitaru.
• Ulica Barbogli 6.
Kevin Gould, gastronom i putopisac

Izvor:B92

Izvor: B92 PUTOVANJA